Bu çalışmada ABD'deki Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programları incelenmiş ve Türkiye ile bir karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada ayrıca New York, Pace Üniversitesinin Sosyal Bilgiler Eğitimi programı kapsamında verilen dersler ve kredilerinin Türkiye'den ise Gazi Üniversitesinin Sosyal Bilgiler öğretmenliği programı kapsamında verilen dersler ve krediler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan çalışma tarama modelinde bir karşılaştırmalı durum çalışmadır. Bu çalışmada karşılaştırma yöntemlerinden tanımlayıcı yaklaşım kullanılmıştır. Bu süreçte en önemli kriter verilere kolay ulaşabilme durumu olduğundan çalışmanın her bir boyutunda en net verilere ulaşılabilen üniversiteler değerlendirmeye alınarak genel bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bulgulara dayanarak sınırlarını yukarıda çizdiğimiz şekilde ABD ile Türkiye arasında incelenen boyutların her birinde anlamlı farklılıkların tespit edildiği söylenilebilir.
In this study, Social Studies Education undergraduate programs in US are investigated and are compared with Turkey's. In this study, it has been compared with Pace University and Gazi University with regards to courses and credits within the scope of the Social Studies Education undergraduate program as well. This study have been conducted in the screening model with a comparative and descriptive approach. In each dimension of the study, by evaluationing the university's which can be accessed the most clear data have been attempted to establish a general framework. According to findings, it could be said that there is a significant difference in each of the examined dimensions between US and Turkey. "> [PDF] ABD VE TÜRKİYE'NİN SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: PACE VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM ÖRNEKLERİ | [PDF] COMPARISON OF THE SOCIAL STUDIES EDUCATION TEACHER TRAINING PROGRAMS OF UNITED STATES AND TURKEY: PACE AND GAZI UNIVERSITY SOCIAL STUDIES TEACHING PROGRAM EXAMPLES Bu çalışmada ABD'deki Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programları incelenmiş ve Türkiye ile bir karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada ayrıca New York, Pace Üniversitesinin Sosyal Bilgiler Eğitimi programı kapsamında verilen dersler ve kredilerinin Türkiye'den ise Gazi Üniversitesinin Sosyal Bilgiler öğretmenliği programı kapsamında verilen dersler ve krediler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan çalışma tarama modelinde bir karşılaştırmalı durum çalışmadır. Bu çalışmada karşılaştırma yöntemlerinden tanımlayıcı yaklaşım kullanılmıştır. Bu süreçte en önemli kriter verilere kolay ulaşabilme durumu olduğundan çalışmanın her bir boyutunda en net verilere ulaşılabilen üniversiteler değerlendirmeye alınarak genel bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bulgulara dayanarak sınırlarını yukarıda çizdiğimiz şekilde ABD ile Türkiye arasında incelenen boyutların her birinde anlamlı farklılıkların tespit edildiği söylenilebilir. "> Bu çalışmada ABD'deki Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programları incelenmiş ve Türkiye ile bir karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada ayrıca New York, Pace Üniversitesinin Sosyal Bilgiler Eğitimi programı kapsamında verilen dersler ve kredilerinin Türkiye'den ise Gazi Üniversitesinin Sosyal Bilgiler öğretmenliği programı kapsamında verilen dersler ve krediler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan çalışma tarama modelinde bir karşılaştırmalı durum çalışmadır. Bu çalışmada karşılaştırma yöntemlerinden tanımlayıcı yaklaşım kullanılmıştır. Bu süreçte en önemli kriter verilere kolay ulaşabilme durumu olduğundan çalışmanın her bir boyutunda en net verilere ulaşılabilen üniversiteler değerlendirmeye alınarak genel bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bulgulara dayanarak sınırlarını yukarıda çizdiğimiz şekilde ABD ile Türkiye arasında incelenen boyutların her birinde anlamlı farklılıkların tespit edildiği söylenilebilir.
In this study, Social Studies Education undergraduate programs in US are investigated and are compared with Turkey's. In this study, it has been compared with Pace University and Gazi University with regards to courses and credits within the scope of the Social Studies Education undergraduate program as well. This study have been conducted in the screening model with a comparative and descriptive approach. In each dimension of the study, by evaluationing the university's which can be accessed the most clear data have been attempted to establish a general framework. According to findings, it could be said that there is a significant difference in each of the examined dimensions between US and Turkey. ">

ABD VE TÜRKİYE'NİN SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: PACE VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM ÖRNEKLERİ

Bu çalışmada ABD'deki Sosyal Bilgiler Eğitimi lisans programları incelenmiş ve Türkiye ile bir karşılaştırması yapılmıştır. Çalışmada ayrıca New York, Pace Üniversitesinin Sosyal Bilgiler Eğitimi programı kapsamında verilen dersler ve kredilerinin Türkiye'den ise Gazi Üniversitesinin Sosyal Bilgiler öğretmenliği programı kapsamında verilen dersler ve krediler ile karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan çalışma tarama modelinde bir karşılaştırmalı durum çalışmadır. Bu çalışmada karşılaştırma yöntemlerinden tanımlayıcı yaklaşım kullanılmıştır. Bu süreçte en önemli kriter verilere kolay ulaşabilme durumu olduğundan çalışmanın her bir boyutunda en net verilere ulaşılabilen üniversiteler değerlendirmeye alınarak genel bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Bulgulara dayanarak sınırlarını yukarıda çizdiğimiz şekilde ABD ile Türkiye arasında incelenen boyutların her birinde anlamlı farklılıkların tespit edildiği söylenilebilir.

COMPARISON OF THE SOCIAL STUDIES EDUCATION TEACHER TRAINING PROGRAMS OF UNITED STATES AND TURKEY: PACE AND GAZI UNIVERSITY SOCIAL STUDIES TEACHING PROGRAM EXAMPLES

In this study, Social Studies Education undergraduate programs in US are investigated and are compared with Turkey's. In this study, it has been compared with Pace University and Gazi University with regards to courses and credits within the scope of the Social Studies Education undergraduate program as well. This study have been conducted in the screening model with a comparative and descriptive approach. In each dimension of the study, by evaluationing the university's which can be accessed the most clear data have been attempted to establish a general framework. According to findings, it could be said that there is a significant difference in each of the examined dimensions between US and Turkey.

___

  • Balcı, A. (2009). Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri. (2. Baskı). Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Cook, C., Fine, C. (1997). Critical Issue Evaluating Professional Growth and Development. www.info@ncre1.org.
  • Demirci, A. (2005). ABD'de Eğitim Sistemi ve Coğrafya Öğretimi. (1. Baskı). İstanbul:Aktif Yayıncılık.
  • Epp, W. ve Epp, J. (2000). Comparing Teacher Education: Ontario, Canada and OtherTIMMS Participants (England, Japan, Singapore, South Korea, United States). EQAO Research Series. Number 5.
  • Hallinan, M., T, ve Khmelkov, V., T. (2001). Recent Developments in Teacher Educationin the United States of America. Journal of Education for Teaching, 27, (2),175-185.
  • Kaye E., A., (Ed.) (2002). Requirements for Certification of Teachers, Counsellors,Librarians, Administrators for Elementary and Secondary Schools. (67thEdition). Chicago: University of Chicago Pres.
  • Kohn, M. L. (1989). Cross-National Research in Sociology. Newbury Park: Sage.
  • Kubow, P. ve Fossum, P. R. (2007). Comperative Education: Exploring İssues in İnternational Context. (2. Bs). Pearson:Upper Saddle River
  • Lauwerys, J.A., Varış, F. ve Neff, K. (1979). Mukayeseli Eğitim (2. Baskı). Ankara:Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.
  • Madge, J. (1965). The Tools of Science An Analytical Description of Social ScinceTechniques. Anchor Books Doubleday and Comp.
  • NCSS (National Council for the Social Studies), (2006). The National Standards forSocial Studies Teachers. www.socialstudies.org.
  • NCTE (National Council on Teacher Quality) ve U.S. Department of Education International Affairs Office (2004). Attracting, Developing and Retaining Effective Teachers: Background Report for the United States. Washington, D.C.
  • NCTQ (The National Council on Teacher Quality), (2004). NCTQ Reports: Necessaryand Insufficient. Washington DC.
  • Saracoğlu, A. S. (1990). Türk ve Japon Öğretmen Yetiştirme Sistemlerinin Karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim ABD Doktora Tezi, Eskişehir.
  • Stallings, J., & Kowalski, T. (1990). Research on professional development schools. InW. R. Houston (Ed.), Handbook of research on teacher education (pp.251-263). Newyork: Macmiallan.
  • Sözer, E. (2008). Sosyal Bilgiler Dersinin Tanımı, Kapsamı ve İlköğretim Programındaki Yeri. Ş. Yaşar (Ed.), Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi içinde (s.41- 55). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Ültanır, G. (2000). Karşılaştırmalı Eğitim Bilimi Kuram ve Teknikler. Ankara: EylülYayıncılık.
  • Tarman, B. (2012). Prospective Teachers' Beliefs and Perceptions about Teaching as aProfession, Educational Sciences: Theory & Practice - 12(3) o Summer o1964-1973, Educational Consultancy and Research Center. www.edam.com.tr/estp.
  • Carnegie Task Force on Teaching as a Profession. (1986). A nation prepared: Teachersfor the 21st century. Washington, D.C.: Carnegie Forum on Education and theEconomy.
  • The Holmes Group. (1986). Tomorrow's teachers: A report of the Holmes Group. Michigan: The Holmes Group.
  • Wang, A. H., Coleman, A., B., Coley, R., J., ve Phelps, R. P. (2003). Preparing TeachersAround the World. Policy Information Report. Educational Testing Service,Princeton, NJ. Policy Information Center.
  • Türkoğlu, A. (1998). Karşılaştırmalı Eğitim: Dünya Ülkelerinden Örnekle. Adana: BakiYayınevi.
  • http://www.icep.org.tr/turkish/egitim/abd.asp adresinden 5.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://mezun.com/amerika/universite/adb-de-akademik-egitim.html. adresinden 5.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_New_York_City. adresinden 11.06.2014tarihinde alınmıştır.
  • http://eservices.nysed.gov/teach/certhelp/CertRequirementHelp.do. adresinden 24.05.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://alternatifecs.com/universite/abdde-universite-egitimi/ adresinden 12.05.2016tarihinde alınmıştır.
  • http://www.highered.nysed.gov/tcert/news/newsitem05122015.html. adresinden 12.05.2016 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.highered.nysed.gov/tcert/certificate/pathways.html. adresinden 12.05.2016tarihinde alınmıştır.
  • http://www.ncss.org/standarts/1.1.html. adresinden 24.05.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.nystce.nesinc.com/ adresinden 11.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.fordham.edu/academics/colleges__graduate_s/graduate__profession/education/academics/programs/teaching/adolescence_educatio/adolescence_educatio/social_studies_90354.asp. adresinden 16.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.mville.edu/graduate/academics/school-of-education/programs-andcertifications/social-studies-education.html. adresinden 16.06.2014 tarihindealınmıştır.
  • http://steinhardt.nyu.edu/teachlearn/social_studies. adresinden 11.06.2014 tarihindealınmıştır.
  • http://www.pace.edu/dyson/academic-departments-and-programs/econhistpolisci--- plv/ba-in-history. adresinden 18.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • https://www.mercy.edu/academics/school-of-education/department-of-middlechildhood-adolescence-education/ adresinden 16.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.hunter.cuny.edu/school-ofeducation/programs/undergraduate/adolescent/social-studies/admissionrequirements.adresinden 18.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.liu.edu/CWPost/Academics/Schools/CLAS/Dept/History/UndergraduatePrograms/Accelerated/BA-His-MS-AdolEd-SS. adresinden 16.06.2014tarihinde alınmıştır.
  • http://history.buffalostate.edu/undergraduate-social-studies-education. adresinden 18.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.brooklyn.cuny.edu/web/nav/academics/departments.php adresinden 18.06.2014 tarihinde alınmıştır.
  • http://www.buffalostate.edu/offices/cdc/internship.html adresinden 20.06.2014 tarihindealınmıştır.
  • http://www.liu.edu/Brooklyn/Academics/Schools/CLAS/Programs/Div4/Journalism/BA-Journalism/Internship adresinden 20.06.2014 tarihinde alınmıştır
Academic Researches Index - FooterLogo