İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRESEL TUTUM VE ÇEVRE BİLGİSİNİN İNCELENMESİ

Öz Amaç: Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini bir ilköğretim okulunda okuyan 6-7-8. Sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 237 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem seçimi yapılmayıp evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş 189 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplama aracı olarak çevre bilgi testi ve çevre tutum ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 12.76 olup %50.3’ünün erkek olduğu, çevre bilgi test puanlarının 18.11, çevre tutum puanlarının ise 102.66 olduğu bulunmuştur. İstatistiksel inceleme sonucunda kızların çevre bilgi puanı ve çevre tutum puanının yüksek olduğu ve aralarındaki farkın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu, ayrıca sınıf dereceleri ile çevre bilgi puanı arasında da anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Çevre bilgi testi ile çevre tutum puanı arasında yapılan korelasyon testine göre aralarında pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Sonuçlara göre kızların çevreye yönelik bilgi ve duyarlılıkları daha yüksek düzeydedir. Okullarda çevre ile ilgili bilgilendirmeler ve etkinlikler yapılırken özellikle erkek öğrencilere yönelik daha dikkat çekici teknikler kullanılmalı ve katılmaları için teşvik edilmelidir. Halk sağlığı hemşireleri olarak okul sağlığı uygulamalarında bu konuya daha fazla yer veren çalışmalar planlanmalıdır. 

___

Algül E. Çevre Sorununda Çağdaş Yaklaşım ve Stratejiler-1, Çevre Sorununda Türkiye için Çevre Politikaları. 2004. Erişim tarihi: 15.07.2016 http://evrenselgercekler.blogcu.com/cevre-sorununda-cagdas-yaklasim-vestratejiler-1/1980208

Atasoy E, Ertürk H. İlköğretim Öğrencilerinin Çevresel Tutum ve Çevre Bilgisi Üzerine Bir Alan Araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi 2008;10(1):105-22. Baykal H, Baykal T. Küresellesen Dünya’da Çevre Sorunları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2008;5(9):1-17.

Değirmenci M. İlköğretim Öğrencilerinin Çevreye Karşı Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kayseri İli Örneği). Journal of European Education 2012;2(2):47-53.

Demirbaş M, Pektaş HM. İlköğretim Öğrencilerinin Çevre Sorunu İle İlişkili Temel Kavramları Gerçekleştirme Düzeyleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED) 2009;3(2):195-211.

Deniş H, Genç H. Çevre Bilimi Dersi Alan ve Almayan Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Çevreye İlişkin Tutumları ve Çevre Bilimi Dersindeki Başarılarının Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2007;Haziran 8(13):20-6.

Gök E, Afyon AA Survey on Elementary School Students’ Environmental Knowledge and Environmental Attitudes. Journal of Turkısh Scıence Educatıon 2015;12(4):77-93.

Gökçe N, Erdoğan K, Aktay S, Özden M. İlköğretim Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumları. İlköğretim Online 2007;6(3):452-468. İncekara S, Tuna F. Ortaöğretim Öğrencilerinin Çevresel Konularla İlgili Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi: Çankırı İli Örneği. Marmara Coğrafya Dergisi 2010;Temmuz-22:168-82.

Karataş A, Aslan G. İlköğretim Öğrencilerine Çevre Bilincinin Kazandırılmasında Çevre Eğitiminin Rolü: Ekoloji Temelli Yaz Kampı Projesi Örneği. Journal of World of Turks 2012;4(2);259-276.

Sağır UŞ, Aslan O, Cansaran A. The Examination of Elementary School Students’ Environmental Knowledge and Environmental Attitudes with Respect to the Different Variables. İlköğretim Online 2008;7(2):496-511.

Şimşekli Y. Çevre Bilincinin Geliştirilmesine Yönelik Çevre Eğitimi Etkinliklerine İlköğretim Okullarının Duyarlılığı. Eğitim Fakültesi Dergisi 2004;XVII(1):83-92.

Watson K, Halse CM. Environmental Attitudes of Pre-Service Teachers: A Conceptual and Methodological Dilemma in Cross-Culturel Data Collection. Asia Pasific Education Review 2005;6(1):59-71.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRESEL TUTUM VE ÇEVRE BİLGİSİNİN İNCELENMESİ

Figen ÇAVUŞOĞLU, Birsen ALTAY, Gülşat NURİYEVA

YABANCI UYRUKLU ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SORUNLARININ İNCELENMESİ: KONYA ÖRNEĞİ

Tahsin GEÇKİL, Selda BAŞARAN ALAGÖZ

GÜVENLİ CERRAHİ KONTROL LİSTESİNİN ETKİNLİĞİ: SİSTEMATİK İNCELEME

Özlem SOYER, Meryem YAVUZ VAN GIERSBERGEN

Bir sigara bırakma polikliniğinde uygulanan psikoeğitimsel sigara bırakma programının etkinliği

Songül KAMIŞLI, Deniz YÜCE, Şennur KÜÇÜKÇOBAN, Mutlu HAYRAN, Saadettin KILIÇKAP, İsmail ÇELİK, Mustafa ERMAN

Hemşirelerin İşitme Engelli Bireylere Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi

Ferya ÇELİK, Nurten TERKEŞ, Emine USLULAR, Özlem ŞAHİN, Latif SAVAŞ, Ayşe KARATEKE, Gülzade DUYGUN, Hilal KAHRAMAN

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONU SONRASI İMMÜNSUPRESİF İLAÇ KULLANIMINA UYUM

Zeliha ÖZDEMİR, Melek Serpil TALAS

İNFORMAL BAKIM VERENLERİN BAKIM YÜKÜNE İLİŞKİN HEMŞİRELERİN GÖRÜŞLERİ

Keziban TÜRKEN GEL, Makbule TOKUR KESGİN

BİR SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNDE UYGULANAN PSİKOEĞİTİMSEL SİGARA BIRAKMA POROGRAMININ ETKİNLİĞİ

Mustafa ERMAN, Deniz YÜCE, Mutlu HAYRAN, İsmail ÇELİK, Saadettin KILIÇKAP, Songül KAMIŞLI, Şennur KÜÇÜKÇOBAN

DOĞUM ÖNCESİ EĞİTİM MODELLERİ EŞLİĞİNDE DOĞAL DOĞUM

Semra ELMAS, Aynur SARUHAN, Çiler YEYĞEL

HEMŞİRELERİN İŞİTME ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK TUTUMLARININ BELİRLENMESİ

Özlem ŞAHİN, Nurten TERKEŞ, Ferya ÇELİK, Hilal KAHRAMAN, Emine USLULAR, Latif SAVAŞ, Gülzade DUYGUN, Ayşe KARATEKE