Konya Kadınhanı Beykavağı Mahallesi Sulama Kooperatifinde Suyun Sürdürebilir Yönetilmesi ve Üreticilere Etkisi

Bu çalışmada, Konya-Kadınhanı ilçesi Beykavağı Mahallesi Sulama Kooperatifi sulama alanındaki su ve toprakların sulama açısından özellikleri incelenmiş, kooperatifin suyun sürdürülebilir yönetilmesine ve üreticilere etkisi, çiftçilerin işletme sorunları, uyguladığı sulama yöntemleri anketlerle belirlenerek bilimsel yönden çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; sulama suyu ABD tuzluluk laboratuvarı grafik sistemine göre C2S1 sınıfında yer almakta, topraklar ise tın sınıfına girmektedir. Ankete katılan çiftçilerin sulama suyu kalitesini bilmedikleri ve toprak analizi yaptırmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca %59’u toprağın faydalı su kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, %77 ‘si sulama ücretini normal, %45‘i küresel ısınma ve kuraklık haberlerinin suya karşı davranışlarını ara sıra etkilediğini ifade etmişlerdir. Çalışma sonucunda araştırma alanında su verimliliğinin artırılması ve ürün artışı için kooperatifte Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü mezunu bir mühendisin çalıştırılması tavsiye edilebilir. Kooperatifin çiftçiler için gerekli olan tarımsal alet, makine, gübre ve ilaç vb. ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması bölgenin kalkınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kooperatiften yararlanan çiftçilere tarımsal sulama konusunda, uygun eğitim ve yayım sistemi ile danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Sulama, Sulama kooperatifi

___

  • Anonim, 2017. Kadınhanı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. https://konya.tarim.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 08.05.2018).
  • Aşıkkutlu, B. 2011. Beykavağı Göleti bentik algleri (Kadınhanı/Konya). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 98s, Konya.
  • Cihan, İ. 2017. Konya-Çumra Ova Sulama Birliğinin işletmecilik yönünden değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 41s, Konya.
  • Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİGM). 2017. İl ve İlçelerimize Ait İstatistikî Veriler.http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx (Erişim Tarihi: 01.12.2017).
  • Ekmekçi, E., Apan M., Kara, T. 2005. Tuzluluğun bitki gelişimine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3), 118-125.
  • Eraslan, F., İnal A., Güneş A., Erdal İ., Coşkan A. 2009. Türkiye’de Kimyasal Gübre Üretim ve Tüketim Durumu, Sorunlar, Çözüm Önerileri ve Yenilikler. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15 Ocak 2010, Ankara, 1-21.
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltı suları Dairesi Başkanlığı, 2014. Türkiye’de Yeraltı suyu Sulama Faaliyetleri Yeraltı Suyu Sulama Kooperatifleri, Ankara, 162.
  • Ünver, A. 2016. Su kaynaklarının yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik açısından sulama kooperatifleri. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 100s, Tekirdağ.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aspir (Carthamus tinctorius L.) Bitkisinde Zigotik Embriyoları İçeren Tohum Taslaklarının Kültürü ile Melez Islah Hatlarının Geliştirilmesi

Hüseyin UYSAL, Emine ASLAN, Özge ERDEN

Farklı Kapak Malzemelerinin Çok Yıllık Çim (Lolium perenne L.)’in Çim Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Mevlüt TÜRK, Mehmet ALAGÖZ

Gaziantep İli Antepfıstığı Bahçeleri Topraklarının Bor Durumunun Belirlenmesi

Kerim Mesut ÇİMRİN, Mehmet YALÇIN, Tugba BOZGEYİK

Hydrangea macrophylla Thunb. Türüne Ait Bazı Çeşit ve Genotiplerinin Polen Performanslarının Belirlenmesi

Fatma YILDIRIM, Aslıhan ADIGÜZEL, Soner KAZAZ

Konya Kadınhanı Beykavağı Mahallesi Sulama Kooperatifinde Suyun Sürdürebilir Yönetilmesi ve Üreticilere Etkisi

Mustafa TAŞPINAR, Ahmet ERTEK

Klon Parsellerinden Seçilen Bazı Yonca (Medicago Sativa L.) Genotiplerinin Ot Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi

Mevlüt TÜRK, Selman YAĞLIKARA, Sebahattin ALBAYRAK

Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Entegre Edilen Çok Kriterli Karar Destek Analiz Yaklaşımı Kullanılarak Arazi Uygunluk Sınıflarının Belirlenmesi

Mert DEDEOĞLU, Orhan DENGİZ

Farklı Termal Suların Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’de Çimlenme ve Bazı Fide Gelişim Özelliklerine Etkileri

Ebru ABACI, Muharrem KAYA

Elma Fidan Üretiminde Makineli Aşılamanın Aşı Başarısı ve Fidan Performansı Üzerine Etkileri

Ümithan ZEYBEK, Mehmet POLAT

Şeker Pancarı Yaprak Spektral Yansımalarında Meydana Gelen Değişimin Topraklardaki Farklı Seviyede Ağır Metal İçeriklerine Bağlılığının Belirlenmesi

Mert DEDEOĞLU, Levent BAŞAYİĞİT