LOUISE ERDRICH’İN THE BINGO PALACE VE THE PAINTED DRUM ADLI ESERLERİ İLE SHERMAN ALEXIE’NİN THE LONE RANGER AND TONTO FITFIGHT IN HEAVEN ADLI ESERİNDE ASİMİLE EDİLMİŞ KIZILDERİLİ YAŞAMLARI

Louise Erdrich orta batı Amerikan yerli yaşamını romanlarında okuyucuya sürükleyici bir kurguyla aktarır. Kendisi de yerli Amerikalı bir yazar olan Louise Erdrich romanlarında farklı obje ve temalar kullanarak Kızılderili ilişkilerini ve rezervasyon bölgelerindeki yaşamı gözler önüne serer. The Painted Drum’da içinde bir ruh barındıran bir davul bu görevi üstlenirken, The Bingo Palace’da bu ilişkileri bir bingo salonu yansıtır. Sherman Alexie de Louise Erdrich gibi yerli Amerikalı bir yazar, aynı zamanda bir şair ve film yapımcısıdır. Spokane Kızılderili rezervasyonunda doğan Sherman Alexie, The Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven adlı eserinde yerli Amerikan rezervasyon yaşamını birbirine bağlı yirmi iki hikâye ile okuyucuya aktarır. Victor karakterinin rezervasyondaki yaşamı üzerinden Kızılderililerin kısıtlı, belirli bir rezervasyon bölgesi içinde sıkışmış hayatlarını, çoğunlukla acılarını resmeder. Bu iki yazarın temaları ve stilleri belirgin bir şekilde farklılık gösterirken, hem Alexie hem de Erdrich, Yerli kökleri ve deneyimleri hakkında yazı yazmaya derin bir bağlılık gösterdiler. Yazılı çalışmalarının dışında, her ikisi de Yerli nedenleri, tarihi ve kültürü teşvik eden kuruluşlarda yer alır. Bu çalışma hem Louise Erdrich, hem de Sherman Alexie’nin eserlerinde geçen asimile edilmiş Kızılderililer ve onların hapsolmuş yaşamlarını örneklerle incelemeyi amaçlar.

___

  • Alexie, S. The Lone Ranger and Tonto Fitfight in Heaven. New York: Open Road Media. Alexie, S. (2001). Çılgın Atı Düşlemek. Ankara. Andrews, J. (2015). Wounded Knee: The Massacre. South Dakota Magazine, vol. 31, no. 4, Nov/Dec, p. 20. Beidler, P. G. and Gay Barton. (2006). A Reader's Guide to the Novels of Louise Erdrich. vol. Rev. and expanded ed, University of Missouri Press. Chavkin, A. R. (1999). The Chippewa Landscape of Louise Erdrich. University of Alabama Press. Erdrich, L. (1997). Bingo Palace. Istanbul: Harper Collins Publishers, Inc.& Akçalı Ajans& Telos Yayıncılık. Erdrich, L. (2005). The Painted Drum. Sydney: Harper Collins e-books. Gordon, A. (2015). The Struggle to Find Self: Native American Identity and Stereotypes in the Work of Sherman Alexie. Janicki, J. J. (2015). The Art of Losing: Historical Allusions in Sherman Alexie's Reservation Blues. Brno Studies in English, vol. 41, no. 2, July, 23-41. John, A. Kızılderililer Tarihi ve Felsefesi. İstanbul: Siyah Beyaz Yayınları. Kathleen, K. (2012). "Alexie Sherman" Britannica Biographies, 3/1, p. 1. Long, J. A. Louise Erdrich, Salem Press Biographical Encyclopedia. January. Roush, J. ve Jeff B. Sherman Alexie : A Collection of Critical Essays. University of Utah Press. Wallace, K. L. (1998). Myth and Metaphor, Archetype and Individuation: A Study in the Work of Louise Erdrich. University of California, Los Angeles, Ann Arbor.