GERÇEKLİĞİN YARATIĞI MI, YARATIĞIN YARATTIĞI GERÇEKLİK Mİ? JOHN FOWLES’IN YARATIK’INDA POSTMODERNİTE VE GERÇEKLİK ARAYIŞI

Çağdaş İngiliz Edebiyatı denince akla gelen önemli yazarlardan birisi olan John Fowles tam bir anlatı ustası olması ve eserlerinde karakterlerini yazarın önünde tutan anlatım tekniği ile bilinmektedir. Hayatının büyük bölümünü Yunanistan, Fransa ve İngiltere’de geçiren ve bu süreçlerde yaşadığı deneyimleri eserlerine de başarıyla aktaran Fowles, Yaratık kitabıyla edebiyat dünyasında unutulmayacak bir yer edinmiştir. Yaratık adlı eserinde kendine ve bu esere has bir anlatım tekniği kurgulayan Fowles, bu kitabıyla adeta okuyucunun zihninde seyahat eder. Gerçek ile kurgunun birbirinden ayrılmasının imkansız hale geldiği bir labirentte dolaşma hissi yaratan eser aynı zamanda kişisel özgürlüğe ve gerçekliğe ulaşmanın zorluklarını da ele alır. Bir çok postmodern teknik ile kurgulanmış bu eser gerçeğin ve sanrının iç içe geçmesi ve okura da gerçeğin sorgulama görevi vermesi yönüyle de nispeten farklı bir yerde durmaktadır. Bu çalışmanın amacı da tam bu noktada gerçek ile kurgu arasındaki ayrımı ve gerçeklik arayışı konusunu irdelemek ve aynı zamanda Yaratık eserinde kullanılan Postmodern tekniği de örnekleri ve kitaba etkisi noktasında ele almaktır.

___

  • Fowles, J. (2011). Yaratık. Ayrıntı Yayınları. İstanbul. Ecevit, Y. (2004). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar. İstanbul: İletişim Yayınları. Hutcheon, L. (1988). A Poetics Of Postmodernism. New York: 1st ed, Routledge. Seven, Ö. (2007). Paul Auster’ın Postmodern Pikaroları. İzmir: Ege Üniversitesi. Erkan, M. (2003). The Maggot (Yaratık)’ta Gerçek, Ege İngiliz ve Amerikan İncelemeleri Dergisi, 12, Ege Üniversitesi. Sim, S. (2006), Postmodern Düşüncenin Eleştirel Sözlüğü, Ebabil Yayınları. Sim, S. (edit) (1999). Crilical Dictionary of Postmodern Thought, New York: Routledge.