Sağlık İşletmelerinde Strateji Uygulamalarına Etki Eden Faktörlerden Örgüt Kültürü ile Performans İlişkisi

Tüm işletmelerde olduğu gibi sağlık işletmelerinde de stratejik yönetim, sağlık yöneticileri tarafından kullanılan ve örgüt ile uyumlu strateji çalışmalarının yapılmasıyla da işletme performansına katkı sağlayan bir yönetim uygulamasıdır. Örgütlerde yöneticilerin karar almalarında önemli bir etkiye sahip olan performansın ölçülmesi stratejik yönetimin bir basamağı olarak kabul edilmektedir. Strateji uygulanması ve sonuçlarının pozitif olması için mutlaka örgütün buna hazır ve istekli olması yani stratejilerin örgütle uyumlu ve uygulanabilir olması gereklidir. Örgütle uyumu sağlayabilmek için de iyi bir örgüt kültürü oluşturulmalıdır. Bu çalışma yönetim kademesindekilerin işletmelerindeki strateji uygulamalarına etki eden örgüt kültürünü ve performans ilişkisini değerlendirmeleri amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla il sağlık müdürlüğünde ve il merkezindeki devlet hastanelerinde yönetim kademesinde bulunan(üst-orta-alt kademe) 86 yöneticiye anket yapılmış ve sonuçlar SPSS yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda sağlık yöneticilerinin örgüt kültürünü orta düzeyde benimsedikleri ve performans algı düzeylerinin düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Örgüt kültürünün performans yönetim algısı üzerine etkisinin araştırıldığı çalışmada örgüt kültürü ile performans yönetimi algısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgüt kültürünün boyutlarına bakıldığında vizyonun paylaşılması boyutunun yöneticiler tarafından en çok benimsendiği ve performans yönetimi algısını da en çok etkileyen boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Andrews, R., Boyne, G. A., Meier, K. J., O'Toole Jr, L. J., & Walker, R. M. (2005). Representative bureaucracy, organizational strategy, and public service performance: An empirical analysis of English local government. Journal of Public Administration Research and Theory, 15(4), 489-504.
  • Akgül A.,Çevik O.(2005), SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları, Mustafa Kitabevi, Ankara.
  • Ağca, V., Tunçer, E.(2006) Çok boyutlu performans değerleme modelleri ve bir balanced scorecard uygulaması, Afyon Kocatepe Üniversitesi iktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,8(2015):173-193.
  • Atasever, M. (2009). Eğitimde verimlilik odaklı stratejik planlama, Ankara: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Eğitimde Stratejik Planlama Makaleler, 134-140
  • Başak B.(2014),’’ Örgüt Kültürü, Girişimsel Yönelim, Yenilik Ve Firma Performansı İlişkisi’’, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Bayraktaroğlu, S. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi (Genişletilmiş 6. Baskı). Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Cihangir, E. (2014). Kurumsal performans yönetimi ve yüksek performanslı organizasyonların özellikleri. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı 5, Haziran 2014.
  • Coyne, K. P. (1986). Sustainable competitive advantage—What it is, what it isn't. Business horizons, 29(1), 54-61. Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve LISREL uygulamaları (Vol. 2). Ankara: Pegem Akademi.
  • Deal, T. E., & Kennedy, A. A. (1982). Corporate cultures: The rites and rituals of organizational life. Reading/Т. Deal, A. Kennedy.–Mass: Addison-Wesley, 2, 98-103.
  • Denison, D. R. (1990). Corporate culture and organizational effectiveness. John Wiley & Sons.
  • Duygulu, E. ve Eroğluer, K. (2006). Örgüt kültürünün çalışanların iş doyumuna etkisi: Bir firma uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 1-21.
  • Eker, G(2016), ’Stratejik Yönetimde Performans Değerleme Algısının Belediyelerde İncelenmesi’’, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kütahya.