TV Kanallarının Sosyal Medya Gazeteciliği Açısından İncelenmesi

Bilgisayar ve iletişim teknolojileriyle birlikte gazetecilik çok daha önemli bir disiplin haline gelmiştir. Sosyal medya ve mobilite olgusunun ortaya çıkardığı potansiyel ise geleneksel haber platformlarının giderek daha fazla ikincil plana atılmasına, haber kuruluşları ve gazeteciler açısından ise yeni bir meydan okumaya yol açmıştır. Çalışmada 17 Temmuz, 22 Temmuz 2022 zaman aralığında geleneksel medya kanalları olan Atv TV, Fox TV ve TRT Haber TV’nin sahip oldukları Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube hesaplarına yönelik takipçi sayıları, günlük paylaşım düzey ve türleri, günlük etkileşim ve çeşitlerine ait veriler genel tarama modeline uygun bir şekilde incelenmiştir. Bulgulara bakıldığında her üç TV kanalının yönettikleri sosyal medya hesaplarının habercilik açısından aktif bir şekilde kullanıldığı, takipçi sayılarının her geçen gün pozitif yönde arttığı, paylaşımların yüksek düzeyde etkileşim aldığı gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar sosyal medya gazeteciliği açısından tartışılmıştır. Çalışmanın sosyal medyanın gazetecilik açısından artan önemine paralel olarak bu alanda yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı ancak dijital alanın çok çeşitli olmasından mütevellit çok daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Examination of TV Channels in Terms of Social Media Journalism

Together with computer and communication technologies, journalism has become a much more important discipline. The potential revealed by the phenomenon of social media and mobility has led to the fact that traditional news platforms are increasingly being relegated to the secondary plan, and a new challenge for news organizations and journalists. The study was carried out between 17 July and 22 July 2022. The Facebook, Twitter, Instagram and Youtube accounts of traditional media channels Atv TV, Fox TV and TRT Haber TV were examined. The number of followers of social media accounts, the level and types of daily sharing, daily interaction and types of data were examined. Looking at the results, it was observed that the social media accounts managed by all three TV channels were actively used in terms of journalism, the number of followers increased positively day by day, and the shares received a high level of interaction. The results obtained were discussed in terms of social media journalism. It is thought that the study will contribute to the studies to be carried out in this field, but more comprehensive studies are needed due to the wide variety of the digital field.

___

  • Sullivan , J., & Heinonen, A. (2008). Old values, new media: Journalism role perceptions in a changing world. Journalism Practice, 2(3), 357-371.
  • Taşkıran, İ. (2018). Dijital gazetelerin sosyal medya stratejileri ve sosyal medyanın haber okunurluğuna etkisi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi(30), 218-240.
  • Teyit.org. (2019, 01 01). Medya kullanımı ve haber tüketimi: Güven, doğrulama, siyasi kutuplaşmalar. https://cdn.teyit.org/wp-content/uploads/2019/01/medya-kullanimi-ve-haber-tuketimi-teyit-ocak-2019.pdf.