Diyalojik İletişim İlkeleri Bağlamında Bir Halkla İlişkiler Aracı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: Twitter Örneği

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve yeni medya araçlarının ortaya çıkması ile kurumların, kamularıyla iletişim kurma şekillerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Dijital etkileşimi etkin kılan yeni medya araçları, geleneksel medyadan farklı olarak, çift yönlü iletişime imkân tanıyan bir ortam sunmaktadır. Sosyal medya uygulamaları gibi teknolojik yenilikler, kurumların kamularıyla diyalojik iletişim kurabilmeleri açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Bu araştırmanın konusunu (2020) Fortune 500 Türkiye listesindeki ilk 100 kurumun, kamularıyla diyalojik iletişim kurma konusunda Twitter’ı ne ölçüde kullandığı oluşturmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda ilk 100 kurumdan 77 kurumun Twitter hesabının olduğu ve 63 kurumun profillerinde tweet mesajları paylaştığı ortaya çıkmıştır. Bu kurumların Twitter hesapları, diyalojik ilkeler ölçeği ile bilginin kullanışlılığı, ziyaretçilerin korunması, tekrar ziyaretlerin oluşturulması ve diyalojik döngüler başlıkları altında incelenerek güncel bir durum analizinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, kurumların profillerinde en çok bilginin kullanışlılığı ilkesine yer verdikleri; diğer taraftan tweetlerde ise, medya ve kamu kurumları için bilginin kullanışlılığı ilkesine en az düzeyde yer verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Kurumların kamularıyla diyalojik iletişim kurma, bunu sürdürme konusunda önemli adımlar attığı fakat yeterli düzeyde olmadığı söylenebilir.

___

  • Sundstrom, B., & Levenshus, A. (2017). The art engagement: Dialogic strategies on Twitter. Journal of Communication, 21(1), 17-33.
  • Taylor, M., Kent, M. L., & White, W. J. (2001). How activist organizations are using the internet to build relationships. Public Relations Review, 27(3), 263-284.
  • Thelen, P. D., Robinson, K. L., Yue, C. N., & Men, R. L. (2020). Dialogic communication and thought leadership:Twitter use by public relations agencies in The United States. Journal of Promotion Management, 27(1), 27-49.