İPEK YOLU'NUN TÜRK DÜNYASI ÜLKELERİNE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SOSYO - KÜLTÜREL ETKİLERİ

İnsanlık tarihinin en eski ve işlek yollarından birisi olan, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsadığından ötürü farklı ülkelerdeki halkları ve milletleri birbirine bağlayan İpek Yolu’nda; Türk boylarının etki alanına girdiğinde, sosyal ve kültürel açıdan zenginlikler göze çarpmaktadır. İpek Yolu’nun ana şehirlerinden olan Beşbalık, Kuca, Dehistan, Merv, Kaşgar, Hotan ve Turfan’ı incelediğimizde bu yolun sadece ticaret faaliyetlerinin değil sosyo – kültürel açıdan da zenginlikleri beraberinde getirdiğini görürüz. Bu noktaların Türk yurtlarını birbirine bağlarken, medeniyet seviyesi yüksek yerleşim bölgelerinin kurulmasında da önemli rol oynadığı gözlenir. Belirtildiği üzere adı geçen kentlerde oluşturulan pazarlar bir kültür ortamı oluşmasına olanak vermiş ve dil, din, yazı ve edebiyat açıdan toplumlar arasında etkileşim ortamı oluşturmuştur. Bu ortam, Farabi ve Ibn-i Sina gibi önemli bilim adamlarının yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu bildiride Orta Çağ sonuna kadar ticaret ve aynı zamanda kültür köprüsü olarak nitelendirebileceğimiz İpek yolunun geçmişten günümüze Türk Dünyası Ülkeleri’nde sosyo – kültürel açıdan etkilerini konu alacağız.

Socio-Cultural Effects Of Silk Road On Turkish Societıes From Past To Present

Silkroad was one of the ancient routes that connected many different societies since it was a great, busy network that came across Asia, Europe and Africa. As it stumble on Turkish tribes, social and cultural effects of it can be seen. When we review Beshbalik, Kuca, Dehistan , Merv, Kashgar, Hotan and Turpan, which are the main cities that Silk Road came across, there aren’t only trading activities, but also socio-cultural ones. This route connected Turkish countries, as well as helping them to develop highly civilized settlements. As we pointed out, bazaars in settlements we mentioned made it possible to create a cultural interaction in subjects like language, religion, inscription and literature in many ways. This enviroment created a foundation for educating important scientists like Farabi and Ibn-i Cena. In our report, we’ll analyze the socio-cultural activities in the route, Silk Road, which was a bridge between cultures and a trade center until the end of the middle age and it’s effects on Turkish societies from past to future.

___

  • Baykuzu, T. D. (2015). Turfan’dan Kaşgar’a İpek Yolu üzerindeki vaha şehirleri. A. Taşağıl (ed.), İpek Yolu. (ss.59-83). İstanbul:Türk Kültürüne Hizmet Vakfı