Türk hukukunda gıda suçları ve kabahatleri

Gıda suçları olarak sınıflandırılan suç tipleri Türk Ceza Kanununun 185. ve 186. maddelerinde “Zehirli Madde Katma” ve “Bozulmuş veya Değiştirilmiş Gıda veya İlaçların Ticareti” suçları kapsamında düzenlenmiş- tir. Bu çalışmada TCK’da yer alan bu suçlar ayrıntılı şekilde incelenecektir. Ayrıca konuya ilişkin bazı özel düzenlemelerinde üzerine durulacaktır. Bu kapsamda GDO ve ürünlerini veya GDO’lardan elde edilen ürünlerin ithali, işlenmesi, kullanılması, satışı gibi konular da inceleme kapsamında ele alı- nacaktır. Son olarak konuya ilişkin kabahatler açıklanacaktır.

(Crimes and misdemeanours about nutrition in Turkish law)

Turkish Penal Code regulates crimes about nutrition, under Articles 185 and 186, as “Addition of Posioned Material” and “Commerce of Withered or Modified Nutrition or Drugs.” This study shall examine in detail these crimes defined in the Turkish Penal Code. Additionally, certain specific regulations in relation to this subject matter shall also be discussed. In this context, GMO and GMO products, or exports, cultivation, use, and sale of GMO products shall be covered. Finally, misdemeanours in relation to nutri- tion crimes shall be explained.

___

  • Erman, Sahir/Özek, Çetin; Ceza Hukuku Özel Bölüm, Kamunun Selametine Karşı İşlenen Suçlar (TCK.369-413), İstanbul 1995.
  • Yaşar, Osman / Gökcan, Hasan Tahsin / Artuç, Mustafa; Yorumlu Uygulamalı
  • Türk Ceza Kanunu, Adalet Yayınevi, Ankara 2010, Cilt.IV. Yaşar, Osman; Asliye Ceza Davaları, Ankara 1994.