Kelime İlişkilendirme Testi ile Akıllı Turizm Kavramının Değerlendirilmesi

Bu araştırmanın amacı ölçme değerlendirme tekniklerinden bir alternatif olan Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) aracılığı ile Samsun Meslek Yüksekokulu’nda Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında öğrenim gören 2. Sınıf öğrencilerinin akıllı turizm kavramı konusunda bilişsel yapılarının belirlenmesidir. Söz konusu bölümde bulunan 40 öğrenciye akıllı turizm kavramına ilişkin kelime ilişkilendirme testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler frekans tablosu oluşturularak değerlendirilmiştir. Frekans tablosunda yer alan kelimeler doğrultusunda kavram haritası oluşturulmuştur. Anahtar kavrama ilişkin birer cümle kurmaları istenmiş ve kurulan cümleler anlamlarına ve özelliklerine göre sınıflandırılmış ve analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre akıllı turizm kavramına ilişkin öğrencilerin en sık kullandıkları kelimeler bilgi ve iletişim teknolojileri kapsamında değerlendirilen internet, teknoloji, bilgisayar gibi kavramlardan oluşmaktadır. Öğrencilerin akıllı turizmle ilişkili olarak kavram yanılgılarına sahip olmaları elde edilen sonuçlar arasındadır.

___

  • Akyurt, H. (2019). Turizm Lisans Öğrencilerinin Kelime İlişkilendirme Testi Yöntemi ile Turizm Eğitimi Algılamalarının Ölçülmesi: Giresun Üniversitesi Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (3): 759-774.
  • Brandt, T., Bendler, J., Neumann, D. (2017). Social media analytics and value creation in urban smart tourism ecosystems. Information & Management, 54(6), 703-713.
  • Bucak, T. ve Yiğit, S. (2020). Otel Mutfak Çalışanlarının Mutfak Teknolojilerine Yaklaşımlarının Kelime İlişkilendirme Testi ile Değerlendirilmesi: İzmir Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8 (1): 489-500.