Yaşayan ve Yaşatan Müze

Müze, yaşama dair her alanın objelerini, anılarını, tüm yaşanmışlıklarını içinde barındıran mekândır; yaşam boyu öğrenmenin gerçekleştiği en önemli yaygın eğitim kurumlarındandır. Müzeler, sergi salonları, konferans salonları, kütüphaneleri, alış veriş alanları, bahçeleri ve kafeteryaları ile yaşamın tam içerisinde yer alan, yaşayan ve içerisinde barındırdığı dünyayı en etkili şekilde izleyicisine yaşatan mekânlar olarak karşımıza çıkmaktadır. On dokuzuncu yüzyıldan sonra müzenin eğitim boyutu en önemli görevlerinden biri olmuştur; müzeler eğitim birimleri oluşturarak okullara, öğrenci ve öğretmenlere, ailelere, her tür engel grubuna, resmi kurum ve kuruluşlara yönelik eğitim hizmetleri vermeye başlamıştır. Çalışmanın amacı, araştırmacı tarafından Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne yönelik programlanan iki ayrı öğrenci grubu ile gerçekleştirilen müze ziyaretlerinin, öğrencilere yaşattıklarını, kazanımları ve öğrenmedeki etkisini vurgulamaktır. Betimsel özellikler taşıyan çalışmada, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı’nda 2007-2008 eğitim öğretim yılında 3. sınıfa devam eden, görme yetersizliği olan beş öğrenci ile gerçekleştirilen “Görme Yetersizliği Olan Üniversite Öğrencilerinin Müzelerden Beklentileri” ve Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Fen Lisesi 9A ve 9B Sınıfl arına devam eden 42 öğrenci ile gerçekleştirilen “Tarih Dersi Kapsamında Programlı Bir Müze Ziyareti” başlıklı iki ayrı müze ziyareti süre.leri ele alınmış; müzelerin içinde barındırdıkları dünyayı en etkili biçimde sunan ve yaşatan mekânlar olarak öğrenmedeki önemi vurgulanmak istenmiştir. Çalışma sonucunda, iki ayrı öğrenci grubu ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne yapılan programlı müze ziyaretlerinin, Anadolu Uygarlıklarına ait bilgilendirmelerin ve yaşanmışlıkların öğrenmedeki gü.lü etkisi g.rülmüştür.

___

  • Atagök, T. (1999). Yeniden müzeciliği düşünmek. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Basım Yayın Merkezi.
  • Ataman, A. (1997). Özel eğitim. L. Küçükahmet (Ed). Eğitim bilimine giriş içinde (s. 209-236). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Ataman, A. (2006). Görme yetersizliğinin çocuklar üzerindeki etkileri. U. Tüfekçioğlu (Ed.). İşitme, konuşma ve görme sorunu olan çocukların eğitimi içinde (s. 235-256). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.
  • Buyurgan, S. (2006). Müze eğitimi. Sanat sokağı. Ankara: Denge Matbaacılık. s. 22-25.
  • Buyurgan, Serap, (). Tarih dersi kapsamında programlı bir müze ziyareti Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu. Bakü: 12 – 14 Mayıs 2007. www.egitim.hacettepe.edu.tr (Bildiri Kitabı) sf.725-729.
  • Buyurgan, S. (Summer 2009). The expectations of the visually impaired university students from museums, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri/ Educational Sciences: Theory & Practice, 9(3), s. 1167-1204. İstanbul: Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları İletişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ISSN: 1303-0485
  • Buyurgan, S. ve Ufuk Buyurgan (2012). Sanat eğitimi ve öğretimi (Eğitimin her kademesine yönelik yöntem ve tekniklerle). Ankara: PegemA Yayınları.
  • Madran, B. (1999). Müze türleri. Yeniden müzeciliği düşünmek. Der: Tomur Atagök. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Basım Yayın Merkezi. www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr).
  • Hooper, E. Greenhill (1999). Müze ve galeri eğitimi. Çev. Meltem Örge Evren-Emine Gül Kapçı. Yayına Hazırlayan:
  • Bekir Onur. Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi yayınları No: Ankara.