Bursa Kent Müzesi’nde 6 Yaş Çocukları İle Bursa’nın Kaybolan Mesleklerinin Yaratıcı Drama Yöntemiyle İşlenmesi

Bursa’nın kendi tarihsel gelişimini çeşitli eserlerle sergileyen Bursa Kent Müzesi’nin kuruluş amaçlarının en başında kentlilik bilinci ve bu amaca yönelik yapılması .ng.rülen eğitim çalışmaları yer almaktadır. Okul öncesi öğrencileri ile Bursa’nın eski mesleklerinin Bursa Kent Müzesi’nde işlenmesi konulu çalışma 6 yaş çocukların gelişim özellikleri gözetilerek şekillendirilmiştir. Bursa’nın belli başlı mesleklerinin 6 yaş çocuklarına anlatılabilmesi için hem bilgileri somut olarak sunan ortamlardan en önemlisi olan müzelerden, hem de birden fazla duyuya aynı anda seslenebilen yaratıcı drama yönteminden yararlanılmıştır. Dolayısıyla 6 yaş çocuklarına yaşadıkları şehir olan Bursa’nın geçmişten bugüne taşıdığı tarihsel önemi, kaybolmak üzere olan meslekler üzerinden işlemek bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Çalışmanın uygulandığı grup özel bir anaokulunun hazırlık sınıfına devam eden 6 yaşında 10 kız 8 erkek toplam 18 çocuktan oluşmaktadır. Çalışma nitel bir araştırmadır. Çalışmada kullanılan desen, temel yorumlayıcı nitel araştırmadır. Bu araştırma yöntemi kullanılırken yararlanılan veri toplama araçları; “kontrol listesi”, “eğitmen gözlemi” ve “ürün bilgi kartı soruları” şeklinde belirlenmiştir. Araçlardan elde edilen bulguların yorumlanmasında ise betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma sonunda çocukların hem yaşadıkları şehir Bursa’nın eski meslekleri hakkında bilgi sahibi oldukları hem de kaybolmakta olan meslekler ve el sanatları hakkında farkındalık kazandıkları gözlemlenmiştir.

___

  • Abacı, O. (2003). Müze eğitimi, eğitim ortamı olarak müzeler. (Ed. Kadriye Tezcan Ahmehmet). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Yayınları.
  • Adıgüzel, Ö. (2015). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Altundemir, M. ve Yılmaz, F. (2002). Bursa ekonomisi ve sanayisi. Düşkapı. Bursa:Pera.
  • Arslan, L. (2010). Erken çocuklukta bilişsel gelişim, erken çocukluk döneminde gelişim. Ankara: Maya.
  • Bender, M.T. (2005). John Dewey’in eğitime bakışı üzerine yeni bir yorum. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 13-19.
  • Coşkun, S. (2013). Etnoğrafya ve Vakıf Eserleri Müzelerinde yaratıcı drama ile geçmişe yolculuk. Çağdaş Drama Derneği yaratıcı drama eğitmenliği/liderliği programı yayımlanmamış bitirme projesi, Ankara.
  • Çetin, A. K. (2015). Sekiz bin yıldır istanbulluyum yaratıcı drama yöntemiyle istanbul arkeoloji müzeleri’ni geziyorum. Çağdaş Drama Derneği yaratıcı drama eğitmenliği/liderliği programı yayımlanmamış bitirme projesi, Ankara.
  • İlhan, A.Ç. (2012). Yaratıcılık eğitimi bağlamında çocuk müzeleri, Çocuk müzeleri ve yaratıcı drama. (Ed. İnci San) Ankara: Naturel Yayıncılık.
  • Kurt, S. (2012). Ankara Rahmi Koç Çengelhan Müzesi’nde yaratıcı dramayla öğrenme. Çağdaş Drama Derneği yaratıcı drama eğitmenliği/liderliği programı yayımlanmamış bitirme projesi, Ankara.
  • Oğuzoğlu, Y. (2013). Bursa tarihi. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitaplığı.
  • Seidel, S. ve Hudson, K. (1999). Müze eğitimi ve kültürel kimlik. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  • Terwiel, C. (2008). Sanat eğitiminde bir yöntem olarak müzelerden yararlanma, Eğitim ve müze. (Ed. İnci San). Ankara: Kök Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.