Resim İş Öğretmenliği Programında Müze Eğitimi ve Uygulamaları Dersinin İşlevi

Son yıllarda kültür, sanat, bilim ve teknolojideki ilerlemelerin müzeleri de etkilediği g.rülür. Müzelerin tüm işlevlerinin yanı sıra eğitim işlevinin son yıllarda daha da öne çıktığı açıktır. Bireyin değişen eğitim gereksinimleri yeni yöntem, yaklaşım ve öğrenme ortamları arayışlarını hızlandırmıştır. Günümüzde müzeler koleksiyonlarıyla birlikte önemli bir öğrenme ortamı olarak kabul edilir. Müze Eğitimi ve Uygulamaları dersi Resim İş Öğretmenliği Programında müzelerin eğitim olanaklarından etkin yararlanma amacıyla yer alan bir derstir. Bu çalışmanın amacı, Müze Eğitimi ve Uygulamaları dersinin Resim İş Eğitimi programı kapsamında işlevlerini belirlemektir. Betimsel bir çalışma olarak planlanan araştırmada literatür taramasıyla elde edilen veriler çalışmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Çalışmada, Müze Eğitimi ve Uygulamaları dersinin işlevleri; yüzyıllar boyunca insanlığın ürettiği kültürel, sanatsal, bilimsel ve teknolojik birikimi yine insanlara sunan müzelerden etkili yararlanma yollarını göstermek; müzelere kaşı ilgi uyandırarak bir müze bilinci oluşturmak; sanata ilişkin konuların müze ve galerilerle işbirliği halinde işlenmesini desteklemek ve bunun yollarını göstermek; sanat eğitimi bağlamında izleyici ile orijinal sanat eserlerinin bir araya gelebildiği ve izleyicinin doğrudan eserle bağ kurabildiği müze, galeri ve sergilerin bu açıdan önemini göstermek; Müze Eğitimi ve Uygulamaları dersi kapsamında yapılacak müze ve galeri ziyaretleriyle, kültür ve sanat mekanlarına karşı ilgi uyandırmak, alışkanlık geliştirmek ve varsa çekingenlikleri gidermek olarak belirlenmiştir

___

  • Akmehmet Tezcan, K. (2012). Müze eğitimi: okul programları. N. Ertürk ve H. Uralman (Yay. Haz.). Müzeciliğin ABC’si içinde. İstanbul: Ege Yayınları.
  • Atagök, T. (2006). Müze eğitimbilimi ve sanatlar. İ. San ve A. Çakır İlhan (Yay. Haz.). Sanat Eğitiminde Sanat Biliminin Rolü içinde (ss. 59-72). Ankara: Natürel Yayınları.
  • Batur, S. (1983). Dünyada müzeciliğin gelişimi. Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi. Cilt 6. Ankara: İletişim Yayınları.
  • Beştepe, N. E. (1995). Müze eğitbilimi (pedagojisi) ve Türkiye’deki arkeoloji müzelerinin eğitim ortamı olarak etkililiğinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Erinç, S. M. (2004). Resmin eleştirisi üzerine. Ankara: Ütopya Yayınları.
  • Erkanal, H. (1983). Müze ve ziyaretçi. Yeni Adam Aylık Kültür ve Sanat Dergisi, s.23.
  • Onur, B. (2012). Çağdaş müze eğitim ve gelişim müze psikolojisine giriş. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Paykoç, F. ve Baykal, S. (2000). Müze pedagojisi: kültür, iletişim ve aktif öğrenme ortamı olarak müzelerin etkinliğine ilişkin bir çalışma. Z.A. Kızılyaprak (Yay. Haz.). Müzecilikte Yeni Yaklaşımlar Küreselleşme ve Yerelleşme içinde (ss.102-113). İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
  • Riviere, G.H., (1962). Müzelerin eğitimdeki rolü hakkında UNESCO bölge semineri (Çev. Selma İnal). İstanbul: ICOM Türkiye Milli Komitesi Yayınları.
  • San, İ. (1983). Sanat eğitimi kuramları. Ankara: Tan Yayınları.
  • TDK. (2017). Büyük Türkçe Sözlük. Bilinç başlığı. TDK web sitesinden 06 Kasım 2017 tarihinde erişildi:http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.5a2c2daa18d1e4.03967719.
  • YÖK. (2007). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları. Yüksek Öğretim Kurulu web sitesinden 08 Kasım 2017 tarihinde erişildi: http://www.yok.gov.tr/documents/10279/30217/EĞİTİM+FAKÜLTESİ%20ÖĞRETMEN+YETİŞYETİŞ+LİSANS+PROGRAMLARI.pdf/054dfc9e-a753-42e6-a8ad674180d6e382.