ZW Formülasyonlu Bir İnsektisidin Depolanmış Ürünlerde Bazı Zararlılara Karşı Farklı Yüzeylerdeki Rezidüel Etkisi

Özet 1 :Depolanmış ürün zararlıları ürünlerin kalüte ve kantitesini ekonomik olarak düşürmektedir. Zararlılarla mücadelede en etkili yöntemlerden birisi kimyasal pestisitlerin kullanılmasıdır. İnsektisit etkinliği farklı depo yüzeylerine göre değişebilmektedir. Bu çalışmada ZW (CS + EW) formülasyonlu  bir insektisit olan Ladex 350 ZW (Lambda cyhalothrin CS, 250g/l + chlorpyriphos ethyl EW, 100g/l)’nin beton ve kontrplak gibi farklı yüzeylerdeki rezidüel etkisi, Ankara popülasyonları olan buğday biti Sitophilus granarius, ekin kambur biti Rhyzoperta dominica ve kırma biti Tribolium confusum‘da belirlenmiştir.  Kontrplak yüzeye 0.2 ml/m2 ve beton yüzeye ise 0.02 ml/m2 dozlarında uygulama yapılmıştır. Kontraplak yüzeyde etki (≥80) S. granarius, R. dominica ve T. confusum için sırasıyla 91, 91 ve 28 gün devam etmişken beton yüzeyde ise sırasıyla 120, 120 ve 35 gün olmuştur. Ayrıca, T. confusum’a karşı beton plakada120 gün süreyle  ≥80’lik bir etki ancak 0.06 ml/m2 dozda elde edilmiştir. Beton plakada ilacın knockdown ve rezidüel etkisinin kontrplak yüzeye göre 10 kat daha düşük dozlarda bile daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özet 2 :

___

  • ANONİM, 2015. T.C. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/TMO.pdf. Ocak 28, 2015.
  • ESİN, T., 1970. Sitophilus granarius (L.) in Laboratuvar Şartlarında Buğday ve Arpa Tanelerindeki Zarar Nispetleri Üzerinde Araştırmalar. Zir. Müc. Ve Zir. Kar. Gen. Müd. Yayınları Sayı. 47, S. 44.
  • JANKOV, D., D. INDİC, P. KLJAJİC, R. ALMASİ, G. ANDRİC, S. VUKOVİC, M. GRAHOVAC, 2013. Initial and residual efficacy of insecticides on different surfaces against rice weevil Sitophilus oryzae (L.). Journal of Pest Science, Volume 86, Issue 2, pp. 211-216.
  • KESKİN, Ş., 2011. Değişik süreler depolanmış buğdayların fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ekmeklik kalitesine böcek üremesinin etkileri. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Türkiye, 97 sayfa.
  • KOÇAK, E., 2016. ZW Formülasyonlu Bir İnsektisidin Farklı Yüzeylerde Pirinç Biti Sitophilus oryzae (L.) ve Testereli Böcek Oryzaphilus surinamensis (L.)’e Etkisi. Uluslararası Katılımlı Türkiye VI. Bitki Koruma Kongresi, Sayfa 307. 5-8 Eylül 2016 Konya.
  • PARKIN, E.A., 1966. The relative toxicity and persistence of insecticides applied as water-dispersible powders against stored-product beetles. Ann Appl Biol 57:1–14.
  • ÖZER, M., 1957. Türkiye’de Depo ve Ambar Fabrika ve Silolarda Muhtelif Hububat Taneleri, Un ve Mamulleri ile Kuru Meyveler ve Tütünde Önemli Zararlar Yapan Böcek Türlerinin Morfolojileri, Kısa Ekolojileri, Kısa Biyolojileri ve Yayılışları Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara 136.