SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ

Özet 1 :Özet Kültürel Miras aynı toplumdaki insanların ortak geçmişlerini anlatan, tarihi birikimlerini ortaya koyan, soyut ve somut olmak üzere sadece üzerinde bulunduğu toplum ve gelecek kuşaklar için değil tüm insanlık için anlam ifade eden zenginliktir. Kültürel miras değerleri bulunduğu bölgelerde,  kültürel ve sosyal gelişim, fiziksel çevresinde gelişim ve ekonomik bir gelir kaynağı olarak fırsat olarak görülebilir ve değerlendirebilir. Kültürel mirası korumak ve yaşatmak kültürel miras yönetimi konusunda temel hedef olmasına rağmen korumayla beraber ekonomik ve sosyal gelişimin de sağlanması, toplumun kültürel kimlik değerleri gözünde bulundurularak toplumsal beklentilerinin gelecek kuşak ve insanlık için ön plana çıkarılması, koruma kavramında sürdürülebilirlik kavramını ortaya çıkarmıştır.   Sürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi, kültürel miras, toplum ve çevre arasındaki ilişkinin uzun süreli ve sadece günümüz toplumu için değil gelecek kuşak için de yaşamasının sağlanabilmesi bakımından önemlidir. Sürdürülebilir kültürel miras yönetiminde, miras değerlerinin neden korunması gerektiği konusunda toplumsal bilinç oluşturulmalı ve bu bilinç artırılmalıdır. Bu konudaki önemli konulardan biri korumada katılımcı yaklaşımlardır. Sürdürülebilir yönetimde katılımcı yaklaşım ile korumanın amacı, değeri toplumdan soyutlamak değil değeri topluma kazandırıp kültürel ve sosyal yaşamda yer edinmesini, ekonomik ve sosyal gelişmede kültürel miras değerinin katkıda bulunmasını sağlamaktır. Katılımcı yaklaşımlarda kültürel miras değerlerinde kullanım, kültürel ve sosyal açıdan sürdürülebilir olmalıdır, miras değerinin bütünlüğünü olumsuz yönde etkilememeli ve ekonomik kaygılarla kullanım söz konusu olduğunda tahribatın önüne geçilebilmelidir.   Bu çalışmanın temel amacı; kültürel miras alanlarında, koruma ve yaşatmaya yönelik güncel ve evrensel yaklaşımları sürdürülebilir yönetim bağlamında ele alarak, sürdürülebilir kültürel miras yönetimi konusunun incelenmesidir. Çalışmada öncelikle kültürel miras koruma/yaşatma, sürdürülebilir koruma yönetimi konularında ulusal ve uluslararası yayınlar incelenmiş ve sürdürülebilir kültürel miras yönetimi konusunda katılımcı yaklaşımların uygulanabilirliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Özet 2 :

___

  • AHUNBAY, Z .(1994) ,"Birinci Derece Anıtlarda Değerlendirme ve Restorasyon Sorunları", Arredamento Dekorasyon,7-8, s.87/90.
  • Bursa ve Cumalıkızık-Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu Yönetim Planı
  • Çevre ve Orman Bakanlığı, Korunan Alan Planlaması ve Yönetimi, Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi Deneyimi, TŞOF Trafik Matbaacılık A.Ş., Ankara, 167 s. 2007.
  • DAIFUKU, H. (1979) ,"The Significance of Cultural Property" ,The Conservation of Cultural Property, Unesco, Paris, s.19-27.
  • ERVIN, J., Sekhran, N., Dinu. A., Gidda, S., Vergeichik,M. and Mee, J. Protected Areas for the 21st Century: Lessons from UNDP/GEf’s Portfolio. New York: United Nations Development Programme and Montreal.
  • ICOMOS 1994 Nara Özgünlük Belgesi, Nara Özgünlük Konferansı, Nara, 1994.
  • KUBAN, D. (1994), "Türkiye'ye Özgü Bir Koruma Politikası Olabilir mi?", Kentsel Koruma ve Yenileme Uygulamalar Kolokyumu (ed. M. Çubuk), İstanbul, s.52-57.
  • Kültürel Mirasın Korunması İSMEP Rehber Kitapları
  • RINGBECK, Birgitta,2014. ''Managementplaen efür Welterbestaetten-Intergrierte Planungsund Handlungskonzeptefürden Kulturerhalt, Dünya Kültür Mirası Alanları için Yönetim Planları Kültür Mirasının Korunması için Entegre Planlama ve Uygulama Tasarıları'', editörler Martin Bachman, Çigdem Maner, Seçil Tezer ve Duygu Göçmen, Miras, Heritagein Context, İstanbul: Ege yayınları, 11.
  • UNESCO, Dünya Kültürel Ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi.
  • THOMAS, L., Middleton, J. and Phillips, A., 2003, Guidelines for Management Planning of Protected Areas, World Commission on Protected Areas (WCPA), www.iucn.org/themes/wcpa/pubs/guidelines.htm, (21.02.07).
  • WARSHAW, J., Levrant, S. and Grover, P., 2000, Conservation of the Historical Environment – A Good Practice Guide For Planners, Royal Town Planning Institude.