Türkiye’de Tıp Fakültelerinin Kuruluş Yönetim ve Organizasyonunda Afiliasyon Anlaşmaları Modeli

Türkiye’deki üniversite tıp fakültelerine bakıldığında, tıp fakültelerinin faaliyetleri yönünden bir üniversite hastanesine ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Bazı üniversite tıp fakültelerinin kendi hastanesi bulunmakta iken, bazılarının ise kendi hastanesi bulunmamaktadır. Kendi üniversite hastanesi bulunmayan tıp fakülteleri hastanelerle afiliye olmaktadır. Afiliasyon anlaşmalarıyla tıp fakülteleri eğitim ve araştırma faaliyetleri için uygun altyapı ve ortama sahip olacaktır. Ayrıca finansal açıdan pek çok olası maliyetten tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Afiliye olan hastanede açısından, hizmet verecek personel sayısı artacak ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunulacaktır. Afiliasyon anlaşmaları konusu yönetim modeli olarak, hizmet kapsamı ve avantajları açısından olarak incelemeye değer görülmüştür. Uygulanan afiliasyon modellerinin kapsamı, artı ve eksileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında ülkemizdeki afiliasyon protokollerinin afiliye hastaneler üzerindeki etkilerine yönelik afiliye hastanelerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca afiliye olan ve olmayan tıp fakültelerinin eğitim yönünden incelemesi amacıyla, bu fakültelerdeki öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayıları incelenmiştir. Sonuç olarak afiliasyon anlaşmalarının hem ekonomik hem de yönetim yönünden birçok kolaylık sağladığı görülmektedir. Hem üniversite hem hastane hem de öğrenci yönünden kazançlı bir anlaşma olduğu söylenebilir. Ancak bu anlaşmaların etkili olabilmesi için hastane ve üniversite iletişim ağının düzgün işlemesi gerekir. Ayrıca afiliasyon anlaşmalarının etkileri ve kapsamı hastane personelince iyi kavranmalıdır. Sağlık hizmeti açısından, öğretim elemanlarının niteliklerinin artırılması ve personellerin rahat hizmet verebileceği ortam ve esnek zamanların oluşturulması gerekir.

___

  • Bilir, F., & Kaçal, Z. (2018). Türkiye'de Afiliasyonun Tıp Eğitimindeki Yeri. Journal of Human Rhythm, 4(1), 33-34.
  • Çimen, M. (2010). Sağlık Yönetimi ve Sağlık Yönetim Eğitimi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 138.
  • Geng, W. (2021). Analysis of Medical Education Management in Affiliated Hospital under the New Situation. Advances in Educational Technology and Psychology, 5(6), 131-134.
  • Güçlü, N. (2003). Stratejik Yönetim. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2), 62-64.
  • Gülpınar, M. A. (2014). Yükseköğretimi ve Tıp Fakültelerini Yeniden Düşünme, Yarını Planlama. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi(3), 160-161.
  • Özdemir, H. E., & Seçkin, S. (2020). Vakıf Üniversiteleri ile Özel Hastaneler Arasında İşbirliğinin Hukuki Rejimi. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 7(1), 117-145.
  • Özkan, O., Bayın, G., & Yeşilaydın, G. (2015). Sağlık Sektöründe Yalın Tedarik Zinciri Yönetimi. AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi, 6(18), 87.
  • Schneider, M. (2016). Affiliation and Its Benefits to the Hospital and Community. Nursing Administration Quarterly, 40(4), 342-345.
  • Sonğur, C., & Babacan, A. (2016). Sağlık Hizmetlerinde Afiliasyon ve Mali Yönetim Üzerine Etkisi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi , 14(4), 91-102.
  • URL-1. Mayıs 15 2022 tarihinde https://istatistik.yok.gov.tr: https://istatistik.yok.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
  • URL-2. Mayıs 15 2022 tarihinde https://sbu.edu.tr/tr: https://sbu.edu.tr/tr/universitemiz/kurumsal-bilgilerimiz/tarihcemiz adresinden alınmıştır.
  • Ülger, N., Baldemir, E., & Battaloğlu İnanç, B. (2015). Employee Satisfaction in Hospitals with Afilasyo; Sample of Training and Research Hospital of University of Muğla Sıtkı Koçman. Journal of Clinical and Analytical Medicine (JCAM), 6(150), 169.
  • Yenisu, E., Şahin, F., & Öztekkeli, H. (2019). Yönetim Düşüncesinin Evriminde Sistem Kuramının Etkileri: Kavramsal Bir Çözümleme. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(18), 515.
  • Yürümez, Y., Yücel, M., & Ercan, B. (2018). Türkiyede'ki Afiliasyon Modelleri. Journal of Human Rhythm, 4(1), 38-41.