KIBRIS TÜRKLERİ

Siyasî nedenlerden dolayı Kıbrıs’ta Türklerin mevcut olduğu bilinmeyebaşlamasına rağmen, bu cemaat (community) üzerine çok azçalışılma yapılmıştır. Eski ve Ortaçağ Kıbrıs’ı üzerine çok ayrıntılı çalışmalaryapılmış iken, adanın Türk yönetimi altındaki tarihi ile burayayerleştirilen Türklerin tarihi epeyce ihmal edilmiştir. Bu tebliğiçin gerekli malzeme, çoğunlukla 1954 yılında Kıbrıs’ta toplanmıştır.Bu malzemeye dayanan sonuçlar kesin değildir. Tek başına bir değerifade eden henüz kaydedilmemiş çok delil halâ vardır.Kıbrıs’ın nüfusu yaklaşık iki yüz yıldır çoğalmaktadır ve şimdi(1954 yılında) 527.000 olarak tahmin edilmektedir. Bu toplam nüfusunbeşte dördü, ana dil olarak, Rumca konuşurlar, inanç bakımındanOrtodoks Kilisesine mahkûm değillerse de, terbiye bakımındanona bağlıdırlar ve kendilerini Rum olarak nitelerler. Bunların dışındakalanların çoğu, Müslüman gibi eğitilmişlerdir, her zaman olmasa bilesık olarak Türkçe konuşurlar ve Ortodoksların kendilerini Rum olaraknitelediği gibi, bunlar da kendilerini daha çok Türk olarak nitelerler.Ayrıca, Maruniler ve Ermeniler gibi küçük gruplar da vardır. İki aslîcemaat, tüm adaya dağılmış olması sebebiyle, Kıbrıs, en dolu manasıyla,çoğulcu bir toplumdur. Her iki toplum da kendi bölgelerininmerkezleri olan altı kasabanın her birinde temsil edilmektedirler ve bucemaatler tarafından meskun özel müstakil köyler veya oransal (nüfusbakımından) farklılıklarına rağmen, karma köyler her yerde bulunabilir.Aşağıdaki çizelge bu kasabaların her birinde bulunan Rum veTürklerin sayılarını göstermektedir. Rakamlar, son nüfus sayımı olan1946 Nüfus Sayımı’ndan alınmıştır ve rakamlar elliye yuvarlanmıştır.Baf Limanı ile İhtima (Ktima) bir kasaba olarak yazılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Kıbrıs, Nüfus

___

  • Dandini, Girolama, Missione apostolica al Patriarca, e Maroniti del Monte Libano, Cesena 1656.
  • Hill, Sir George F., A History of Cyprus, 4 cilt, Cambridge 1940-52.
  • La Motraye, Aubry de, Voyages du Sr. A. De La Motraye, en Europe, Asie& Afrique, 2 cilt, La Haye 1727.
  • Lewis, Bernard, Notes and Documents From the Turkish Archives, Kudüs 1952.
  • Makhairas, Leontios, Recital concerning the Sweet Land of Cyprus entitled ‘Chronicle’, ed. by R.M. Dawkins, 2 cilt, Cambridge 1932.
  • Mas Latrie, L. De, Histoire de l’Ile de Chypre sous le régne des princes de la maison de Lusignan, 3 cilt, Paris 1852-61.
  • Menardos, Simos, Toponumikon tes Kuprou, 18, Atina 1905, s. 315-421.
  • Pashley, Robert, Travels in Crete, 2 cilt, Cambridge 1837.
  • Pococke, Richard, A Description of the East and some other countries, 2 cilt, Londra, 1743-45.
  • Sanudo, Marino, Diarii, 59 cilt, Venedik, 1879-1903.