Beyaz Hindide A. Celiaca ve Dallarının Makro Anatomik ve Subgross İncelenmesi

Bu çalışma, Beyaz Hindide Arteria (a) celiaca ve dallarının orijini ve seyrini tespit amacı ile yapıldı. Çalışmada kullanılan 5 adet ergin dişi beyaz hindi Van-Et Ticari Yatırımlar Gıda Sanayi Turizm İç ve Dış Ticaret A.Ş’den temin edildi. Premedikasyon ve sedasyon amacı ile İ.M xylazine-ketamin uygulaması yapıldıktan sonra, pıhtılaşmayı önlemek için Vena (v) axillaris’ten heparin verildi. Derin anasteziden sonra, thoracoabdominal boşluk açıldı ve aorta abdominalis kesilerek hayvanın kanı akıtıldı. Aynı yolla kumaş boyası ile renklendirilmiş latex enjekte edildikten sonra kadavralar %10 formaldehit solusyonunda tespit edildi. A. celiaca ve dalları diseke edildi. Damarlar, resimlenerek sunuldu. Beyaz hindide esophagus’un son kısmı ile proventriculus, ventriculus, karaciğer, dalak, pancreas, duodenum, jejunum, ileum ve secum’un arterial beslenmesini a. caliaca’dan çıkan dalların sağladığı belirlenmiştir. A. celiaca’nın son dallarına ayrılmadan esophagus için Rami (rr) esophageales ve a. esophagealis’i, proventriculus için a. proventriculus dorsalis’i, kassel mide içinse a. gastrica dorsalis’i verdiği belirlendi. Ramus (r) sinister a. celiacae’nın proventriculus’ta sonlanan a. proventricularis ventralis’e ve sol karaciğer lobunda sonlanan a. hepatica sinistra’ya orijin verdiği tespit edildi. R. dexter a. celiacae’nın ise dalak için üç ayrı dal halinde Arteriae (Aa) spleniceae’ya, karaciğerin sağ lobu için a. hepatica dextra’yı, kassel mide için a. gastrica dextra’yı, pancreas ve duodenum için a. pancreaticaduodenalis’e orijin verdiği belirlendi. Bu çalışmada elde edilen, r. sinister a. celiacae’dan çıkan Rr. hepatici, r. sacci ve proventriculus’a giden kalın bir dalın bulunması, a. gastrica sinistra dorsalis ve ventralis’in a. gastrica sinistra’dan; a. gastrica dextra dorsalis ve ventralis’in a. gastrica dextra’dan ayrılması, Aa spleniacae’nın üç ayrı dal olarak r. dexter a. celiacae’dan orijin alması, r. dexter a. celiacae’nın a. pancreaticus dorsalis cranialis’i vermesi, a. ileocecalis’in üç ayrı dal olarak a. pancreaticoduodenalis’ten ayrılması, a. hepatica dextra’nın a. vesicae biliaris, a. duodenojejunalis ve a. jejunalis’e orijin vermesi gibi farklılıkların sebebinin gerek ırk farklılığından gerekse damar sistemindeki varyasyonlardan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır

Beyaz Hindide A. Celiaca ve Dallarının Makro Anatomik ve Subgross İncelenmesi

Keywords:

-,

___

  • Aslan K, Takçı İ (1998). Kars yöresinden temin edilen kazların karın bölgesindeki organların (mide, barsaklar, dalak, pankreas, böbrekler, testisler ve ovaryum) arteriel vaskularizasyonu. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg. 4: 49-53.
  • Atalgın ŞH (2007). Üç farklı periyottaki dişi bıldırcında karın bölgesi organlarının ve genital organların arteriyel vaskularizasyonu. Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg, Sayı 2, 61-66.
  • Allen TL, Oosterhuis JE (1986). Effect of tolazoline on xylazine- ketamine- induced anesthesia in turkey vultures. J Am Vet Med Assoc. 189(9), 1011-2.
  • Baumel JJ, King AS, Breazile JE, Evans, HE, Berge JCV (1993). Handbook of Avian Anatomy “Nomina Anatomica Avium”. Second Edition, Published by the Club, Cambridge Massachusetts.
  • Cardoso JR, Drummond SS, Martins AK, Carnerio e Silva FO, Severino KS, Mota FCD (2000). Anatomical aspects of the coeliac artery in Gallus gallus of the Peterson. Arquivos de Ciencias Veterinarias e Zoologia da UNİPAR, 3, 2, 151-157.
  • Dursun N (2002). Evcil Kuşların Anatomisi, 1. Baskı, Medisan Yayınevi, Ankara.
  • Fukuta K, Nishida, T, Yasuda, M. (1969). Blood Vascular System of the Spleen in the Fowl in Comparative and Topogrophical Anatomy of the Fowl. Laboratory of Veterinary Anatomy, Faculty of Agriculture, Nagoya University, Nagoya.
  • Gadhoke, JS, Lındsay, RT and Desmand, R.K (1975). Comparative study of the major arteriel branches of the descending aorta and their supply to the abdominal viscera in the domestic turkey (Meleagris Gallapova). Anat Anz. Bd. 138, 438-443.
  • Getty R (1975). Sisson and Grossman’s the Anatomy of the Domestic Animals In:Aves Heart and Blood Vessel Baumel JJ, 1990-1993, W.B. Saunders Company, Philadelphia, London, Toronto.
  • Nickel R, Schummer A, Seiferle E (1977). Anatomy of the Domestic Birds. Verlag Paul Parey, Berlin Hamburg.
  • Nishida T, Paik Y, Yasuda M (1968). Blood Vascular Supply of the Glandular stomach (Ventriculus Glandularis) and the Muscular Stomach Topogrophical Anatomy of the Fowl. Laboratory of Veterinary Anatomy, Faculty of Agriculture, Nagoya University, Nagoya.
  • Kürtül İ (2002). Horoz, erkek ördek ve güvercinde aorta descendens’in seyri ve dallanması üzerine makroanatomik araştırmalar. Doktora Tezi. Anatomi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Türkoğlu M, Sarıca M, Eleroğlu, H (2005). Hindi Yetiştiriciliği. I. Baskı.Otak Form Ofset, Samsun.
  • Pinto MRA, Riberiro AACM, Souza WM (1998). The arrangements configured by the cranial and caudal mesenteric arteries in the domestic duck (Cairina moshata). Braz.J.Vet. Res. 35, 3, 103-106.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beyaz Hindide A. Celiaca ve Dallarının Makro Anatomik ve Subgross İncelenmesi

Hasan Hüseyin ARI, Hüseyin KARADAĞ, Selim ÇINAROĞLU, Fatih Ramazan İSTANBULLUGİL, Şamil SEFERGİL

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Döl Verimi Özellikleri

Tahir BAYRIL, Orhan YILMAZ

Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (I. Silaj Kalitesi)

Taner LEVENDOĞLU, Mehmet Akif KARSLI

Subklinik Mastitisli İnek Sütlerinden İzole Edilen Stafilokoklarda Antibiyotik Duyarlılığı ve Plazmit Varlığının Araştırılması

Afsar CELIK, Hasan SOLMAZ

Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (II. Sindirilebilirlik)

Taner LEVENDOĞLU, Mehmet Akif KARSLI

Zavot Irkı Sığırlarda Postpartum Sürenin Süt Progesteron Enzimimmunoassay (EIA) Yöntemiyle Belirlenmesi

Metin ÇENESİZ, Metehan UZUN

Sığırlarda Solunum Sistemi Hastalığının Tedavisinde Tulathromycin ve Tilmicosin'in Etkisi

İsmail AYTEKIN, Nuri MAMAK, Ali Cesur ONMAZ, Fatih SAKIN, Savas ASLAN

Ruminant Plasentalarının Yapı ve Fonksiyonu

Turan KARACA, Mecit YÖRÜK

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Buzağılarda Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü

Tahir BAYRIL, Orhan YILMAZ

Ratlarda Deneysel Akciğer Fibrozisinde Nitrik Oksit Oksidasyon Ürünleri ve Kan Gazları Düzeylerinin Araştırılması

Ali Bilgin YILMAZ, Fatmagül YUR