Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Döl Verimi Özellikleri

Bu çalışmanın amacı, Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca ırkı ineklerin ilk buzağılama yaşı, buzağılama aralığı, servis periyodu, gebelik süresi ve gebelik başına tohumlama sayısı gibi döl verimini tanımlayıcı özellikleri tespit etmek ve bu özellikler üzerine buzağılama yılı, laktasyon sırası, doğum mevsimi, buzağılama yaşı ve beden ağırlığı gibi çevresel faktörlerin etkisini incelemektir. Araştırmanın materyalini, Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde 2003-2007 yılları arasında yetiştirilen 290 baş ineğe ait 510 adet bireysel verim kayıtları oluşturmuştur. Bu verilere dayanarak ilk buzağılama yaşı, buzağılama aralığı, servis periyodu, gebelik süresi ve gebelik başına tohumlama sayısı sırasıyla, 804.9, 379.2, 99.7, 279.2 gün ve 1.47 olarak belirlenmiştir. Servis periyodu ve gebelik süresine tüm çevre faktörlerinin etkisi önemsiz (P>0.05) olmuştur. Buzağılama aralığına ise bu faktörlerden sadece buzağılama yaşının etkisi önemli (P
Anahtar Kelimeler:

Siyah Alaca, Döl verimi

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Döl Verimi Özellikleri

Keywords:

-,

___

  • Akkaş Ö (2007). Burdur damızlık sığır yetiştiricileri birliğine kayıtlı Holştayn ırkı sığırlarda bazı verim özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Afyon.
  • Aslan SA, Altınel A (1992). Karacabey Tarım İşletmesi ineklerinde Amerika orijinli sperma kullanımı ile elde edilen Esmer ve Siyah Alaca danaların verim özellikleri üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 18 (2), 74-89.
  • Cady RA (1991). Combined effects of primiparous age and first calving interval on production trough two lactation for Holstein herds in Washington. J Dairy Sci, 74; Supplement, 1, 279.
  • Daşkaya A (2005). Özel bir işletmede Holştayn ineklerin döl ve süt verimi özellikleri ve bu özelliklere etki eden çevresel faktörler. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Doktora Tezi, Bursa.
  • Duru S, Tuncel E (2002). Koçaş Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt ve döl verimleri üzerine bir araştırma. 1. süt verim özellikleri. Turk J Vet Anim Sci 26, 97- 101.
  • Erdem H (1997). Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt ve döl verim özellikleri ve bu özelliklere ait bazı parametrelerin tahmini üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Samsun.
  • Galiç A, Şekeroğlu H (2005). İzmir ili Siyah Alaca ırkı sığır yetiştiriciliğinde ilk buzağılama yaşı ve süt verimine etkisi. Akdeniz Üniv Zir Fak Derg, 18 (1), 87-93.
  • Gündal Ş, Güneş H (1996). Kumkale Tarım İşletmesi’nde 10 yıllık Siyah Alaca sığır yetiştiriciliği üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 22 (1), 187-201.
  • Hamşa H (2002). Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarda yetiştirme ve süt verim özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Kaya İ, Uzmay C (2003). Comparative analysis of milk yield and reproductive traits of Holstein friesiancows born in Turkey of imported from Italy and kept on farms under the Turkish-ANAFI project. Italian J Anim Sci, 2, 2.
  • Kearney JF, Schutz MM (2004). Genotype x environment interaction for grazing vs. Confinement II. health and reproduction traits. J Dairy Sci, 87, 510-516.
  • Kopuzlu S, Emsen H (2008). Esmer ve Siyah Alaca sığır ırkı sığırların Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü şartlarında döl verim özellikleri. Lalahan Hay Arşt Derg, 48 (1), 13-24.
  • Kumlu S, Akman N (1999). Türkiye damızlık Siyah Alaca sürülerinde süt ve döl verimi.Lalahan Hay Arşt Derg, 39 (1), 1-15.
  • Moore RK, Kennedy BW (1990). Relationships between reproduction traits. Age and body weight at calving and days dry in first lactation ayrshires and Holsteins. J Dairy Sci, 73 (3), 835- 842.
  • Orman A (2003). Tahirova Tarım İşletmesi’ndeki Holştayn ineklerin başlıca verim özellikleri ve bu özelliklere etki eden bazı çevre faktörleri. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Bursa.
  • Özçelik M, Arpacık R (1996). İç Anadolu şartlarında yetiştirilen Holştayn ineklerde değişik mevsimlerin süt ve döl verimi üzerine etkisi. Lalahan Zootekni Araş Enst Derg, 36 (2), 18-41.
  • Özkök H (2006). Türkiye’nin Esmer ve Siyah Alaca sığırlarında süt verimi, ilk buzağılama yaşı ve servis periyodu.Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Çanakkale.
  • Pelister B, Altınel A (2000). Özel işletme koşullarında yetiştirilen değişik orijinli Siyah Alaca sığırların döl ve süt verimi özellikleri üzerinde bazı çevresel faktörlerin etkileri. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 22 (1), 187-201.
  • Pryce JE (2003). Genetic aspects of common health disorders and measures of fertility in Holstein friesian dairy cattle. Anim Sci, 65, 353-360.
  • Sağlam M (2002). Tahirova Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Siyah Alacasığırların bazı döl verimi özellikleri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • SAS (1985). User’s Guide Statistics, Version 5 ed. SAS inst., Inc., Cary, NC.
  • Sehar Ö, Özbeyaz C (2005). Orta Anadolu’daki bir işletmede Holştayn ırkı sığırlarda bazı verim özellikleri. Lalahan Hay Arşt Derg, 45 (1), 9-19.
  • Simard J (1994). Raising heifer, What a challenge. Anim Breed Abst, 63 (12), 7042.
  • Şahin O (2000). Damızlık düve yetiştirmede püf noktalar. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Dergisi, 8, 15.
  • Taylor VJ, Beever DE (2003). Methabolic profiles and progesterone cycles in first lactation dairy cows. Theriogenology, 59, 1661-1667.
  • Trilk J (1988). Verglehichende untersuchungen zur leistungfalhigkeit von drei scwarzbuntrassen. Bericte, Humbolt Universitat zu Berlin, 8 (4), 5-15.
  • Türkyılmaz MK (2005). Reproductive characteristics of Holstein cattle reared in a private dairy cattle enterprise in Aydın. Türk J Vet Anim Sci, 29, 1049-1052.
  • Uygur AM (2004). Süt sığırcılığı sürü yönetiminde döl verimi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Hayvansal Üretim, 45 (2), 23-27.
  • Yıldırım B (1999). Halk elinde Holştayn ineklerin başlıca verim özellikleri ve bu özelliklere etki eden çevresel faktörler. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Bursa.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Zavot Irkı Sığırlarda Postpartum Sürenin Süt Progesteron Enzimimmunoassay (EIA) Yöntemiyle Belirlenmesi

Metin ÇENESİZ, Metehan UZUN

Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (II. Sindirilebilirlik)

Taner LEVENDOĞLU, Mehmet Akif KARSLI

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Döl Verimi Özellikleri

Tahir BAYRIL, Orhan YILMAZ

Subklinik Mastitisli İnek Sütlerinden İzole Edilen Stafilokoklarda Antibiyotik Duyarlılığı ve Plazmit Varlığının Araştırılması

Afsar CELIK, Hasan SOLMAZ

Ratlarda Deneysel Akciğer Fibrozisinde Nitrik Oksit Oksidasyon Ürünleri ve Kan Gazları Düzeylerinin Araştırılması

Ali Bilgin YILMAZ, Fatmagül YUR

Sığırlarda Solunum Sistemi Hastalığının Tedavisinde Tulathromycin ve Tilmicosin'in Etkisi

İsmail AYTEKIN, Nuri MAMAK, Ali Cesur ONMAZ, Fatih SAKIN, Savas ASLAN

Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi (I. Silaj Kalitesi)

Taner LEVENDOĞLU, Mehmet Akif KARSLI

Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Buzağılarda Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü

Tahir BAYRIL, Orhan YILMAZ

Ruminant Plasentalarının Yapı ve Fonksiyonu

Turan KARACA, Mecit YÖRÜK

Güç Doğum Yapan İneklerde Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Serum Mineral ve Steroid Hormon Konsantrasyonları

Beran YOKUS, Duygu CAKIR, Hasan ICEN, Hanifi DURAK, Servet BADEMKIRAN