Aspiculuris tetraptera ile İnfekte Farelerde Plantago major L.' un Antelmentik Etkisi

Bu çalışmada Aspiculuris tetraptera ile doğal infekte farelerde Plantago major L’un (sinirotu) antelmentik etkisinin incelenmesi amaçlandı. P. major yapraklarının metanolik ve sulu ekstraktlarının in vivo antelmentik aktiviteleri değerlendirildi. Sonuçlar metanolik ekstaktın %27.62 gibi az bir antelmentik aktiviteye sahip olmasına karşın, sulu ekstraktın daha güçlü (%39.25) bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Aspiculuris tetraptera ile İnfekte Farelerde Plantago major L.' un Antelmentik Etkisi

The aim of the present study was to investigate the anthelmintic activity of Plantago major L. (plantain) in Swiss albino mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera. Methanolic and aqueous extracts of P. major leaves were evaluated for their in vivo anthelmintic activity. The results showed that methanolic extract of P. major possessed only a slight anthelmintic activity (27.62%). In contrast, aqueous extract exhibited more potent anthelmintic activity (39.25%).

___

  • Ayaz E, Turel I, Gul A, Yilmaz O (2008). The effect of Allium sativum and ivermevtin against Aspiculuris tetraptera in naturally infected mice. Recent Pat Antiinfect Drug Discov, 3, 149-152.