Türkiye'de Çiftçi ile Köylüleri Topraklandırma Söylemleri ve Uygulamaları (1923-1939)

Toprak reformu veya daha özel tabirle, çiftçi ve köylüyü topraklandırma düşüncesinin realiteye geçtiği yıl 1945 olmakla beraber; Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ve bu kanunun çıktığı yıldaki Türkiye’nin siyasi, toplumsal ve ekonomik yapısı bu makalenin sınırını aşmaktadır. Bu makalede, daha çok, toprak reformunun söylemsel manada 1920’li yılarda çok fazla gündemde olmamasının ve özellikle 1930’lu yılların ikinci yarısından itibaren de gündeme gelmesinin düşünsel ve politik nedenleri araştırılacaktır. Araştırma yapılırken döneme ait gazete, dergi, konuyu doğrudan veya dolaylı olarak anlatan eserler ile arşiv belgeleri incelenmiştir.

Provision of Land Discourses and Applications of Farmers and Peasants in Turkey

Land reform or, in a more specific way, the idea of giving land to farmers and peasantry come true in 1945. The Law on Farming and the political, social and economic structure of Turkey in the year of this law have exceeded the limits of this article. In this Article, the intellectual and political reasons why land reform was not on the agenda too much in 1920s and why it was also on the agenda from especially the second half of the 1930s will be researched. While doing the research, the  archive documents with the works narrating the newspapers, magazine or topics belonging to this term directly or indirectly will be examined.

___

  • Erdal Akbaş, "Türkiye'de Çiftçi ile Köylüleri Topraklandırma Söylemleri ve Uygulamaları (1923-1939)", Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, c. 2, s. 1, Sakarya, Mart 2017, ss. 1-31.