SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE DİJİTALLEŞMENİN HUKUKİ YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sigortacılık sektöründeki dijitalleşmenin, sigortacılık mevzuatının gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunduğu bir dönemdeyiz. COVID-19 Pandemisi, her alanda olduğu gibi sigortacılık sektöründe de dijital teknolojinin giderek daha çok kullanılmasında önemli bir etken olmuştur. Dijitalleşme, sigorta sözleşmelerinin bütün aşamalarında; kuruluşu öncesinde, kuruluşundan işleyişine ve sona ermelerine kadar ve uyuşmazlık sürecinde olmak üzere her aşamada karşımıza çıkmaktadır. Pandemi nedeniyle, beklenenden daha süratle yaşamımıza giren bu yeni teknoloji, bir yandan yaşamımızı büyük ölçüde kolaylaştırırken öte yandan hukuki düzenlemeyi gerektiren sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, yeni teknik terimlerin tanımlanması, bu teknolojiyi kullanan kişilerin lisanslanması, sorumluluklarının, hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi, mevcut hukuk ilkeleri ve düzenlemeleriyle uyumlu bir yasal yapıya kavuşturularak etkin denetimin ve hukuk güvenliğinin sağlanması hedefl enmelidir. Bu makalede, pandeminin ortaya çıkmasından sonra, sigortacılık sektörümüzü etkileyen mevzuatımızın değerlendirilmesine çalışılmakta, önerilerde bulunulmaktadır.

___

  • AYHAN, Rıza/ÇAĞLAR, Hayre? in/ÖZDAMAR, Mehmet, Sigorta Hukuku Ders Kitabı, Gözden Geçirilmiş ve Güncellenmiş, 3. Baskı, Ankara 2020.
  • BAŞTÜRK, Feride Hayırsever, Sigortacılık Sektöründeki Dijitalleşme Süreci ve Sigortacılık Eğitimine Yansımaları, h? ps://www.researchgate.net/ publication/336127037_Sigortacilik_Sektorundeki_Dijitallesme_Sureci_ve_Sigortacilik_ Egitimine_Yansimasi
  • BAYSAL, Başak/UYANIK, Murat/YAVUZ, M. Selim, Koronavirüs 2019 (COVID-19) ve Sözleşmeler, h? ps://blog.lexpera.com.tr/koronavirus- 2019-ve-sozlesmeler/
  • BAYSAL, Pelin/ÖNDER, Ilgaz, Sigorta Sözleşmeleri Covıd-19 Salgınına Nasıl Cevap Veriyor? h? ps://gun.av.tr/tr/goruslerimiz/makaleler/sigorta- sozlesmeleri-cov%C4%B1d-19-salginina-nasil-cevap-veriyor
  • CAPPIELLO, Antonella, Technology and the Insurance Industry: Re-confi guring the Competitive Landscape, 2018, h? ps://books.google. com.tr/books?id=psJNDwAAQBAJ&pg=PA30&lpg=PA30&dq=Instant+insurance++ and+digitallisation&source=bl&ots=5TycnfoQG7&sig=ACfU3U00JBUxMLSvy0YiWw1nnwNp0djtw& hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwiH24nlhrzpAhUOYsAKHVMjCPQQ6AEwBXoECAoQAQ# v=onepage&q=Instant%20 insurance%20%20and%20digitallisation&f=false
  • FRANCESCHI, Alberto/SCHULZE, Reiner, Digital Revolution-New Challenges for Law, Data Protection, Artifi cial Intelligence, Smart Products, Blockchain Technology and Virtual Currencies, München and Baden-Baden, Germany, 2019.
  • GORGE, Guillaume, Insurance Risk Management & Reinsurance, Paris 2013.
  • KENDER, Rayegan, Türkiye’de Hususi Sigorta Hukuku, Sigorta Müessesesi- Sigorta Sözleşmeleri, Güncelleştirilmiş Onbeşinci Baskı, İstanbul 2016.
  • KUBİLAY, Huriye, Uygulamalı Özel Sigorta Hukuku, İzmir 2003.
  • KUBİLAY, Huriye- Anonim ve Limited Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Müdürlerin Sorumluluk Sigortası- Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal Tekinalp’e Armağan, Cilt:1, İstanbul 2003.
  • KULUÇLU, Erdal, Türk Hukuk Sisteminde Normlar Hiyerarşisi ve Sayıştay Denetimine Etkileri, Sayıştay Dergisi, S.:71, s.21 için bk. h? p://www. acarindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423911557.pdf (Erişim tarihi: 23.08.2020)
  • MOORCRAFT, Bethan, What is parametric insurance ? h? ps://www.insurancebusinessmag. com/asia/news/breaking-news/what-is-parametric-insurance- 114904.aspx (Erişim Tarihi: 25.05.2020)
  • ÖZCAN, Celal, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Kimler Yararlanabilir? h? ps://www.pwc.com.tr/tr/medya/kose-yazilari/celal-ozcan/tamamlayici- saglik-sigortasi-nedir-kimler-yararlanabilir.html (Erişim Tarihi: 10.05.2020).
  • SINGER, W. Andrew, The Evoluation of Parametric Insurance, h? p://rmmagazine. com/2019/04/01/the-evolution-of-parametric-insurance (Erişim tarihi: 25.05.2020)
  • TÜRKIYE ODALAR VE BORSALAR BIRLIĞI, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi, Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları ve 2023 Vizyonu Belirleme, DELOITTE, h? ps://www.corlutso.org.tr/uploads/docs/2496_1.pdf