BELEDİYE KAYNAKLARININ ETKİN VE VERİMLİ KULLANILMASINDA İHALE YÖNETİMİ

Bu çalışmada belediyelerin görev ve sorumlulukları ile hizmet sunum şekilleri ve hizmet sunumunda kullandığı ihale usulü anlatılmıştır. Türkiye’de tarihsel süreçte uygulanan ihale kanunları ve son olarak uygulanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu değerlendirilmiştir. 4734 sayılı Kanun, AB müktesebatlarına uyum çerçevesinde hazırlanmış ve önceki kanunların eksikliklerini gidermeyi amaçlamıştır. Kanun’un uygulamaya girmesiyle, Belediyeler de her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihale ve temin/satın alma işlemlerini 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre gerçekleştirmektedir. Kamu İhale Kanunu, kamu kaynaklarının etkin, verimli, rekabet koşulları içerisinde kullanılması ve ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması amaçlanmış ve temel ilkeler ile uyulması gereken kuralları belirlemiştir. Kanun’da belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi, ihale süreçlerinin yürütülmesinde görevli personelin ve idarelerin Kanun’da belirtilen ilkelere uyması ile ancak mümkün olacaktır. Belediyeler ihale sürecini yürüten insan kaynağına yeterli ihale mevzuat eğitimlerini vermeli ve güncel gelişmeleri de takip etmelidir. Ayrıca Kamu İhale Kanunu ve alt mevzuatında günün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gerekli güncellemeler yapılmalıdır. 

___

  • ALTINIŞIK Resul, Kamu İhale Hukukunun Türk Kamu Yönetimindeki Yeri; Temel İlkeleri ve İşlevi, (YL Tezi), Kırıkkale, 2011.
  • ARAPGİRLİ Murat, Hizmet Alımı İhaleleri, İlksan Matbaası, Ankara, 2015. Avrupa Komisyonu, Türkiye Düzenli İlerleme Raporu 2015, Bürüksel, 2015.
  • BİLİR Hakan, İhale Piyasalarında Rekabet Politikaları Rekabetin Sağlanması ve Korunması (Rekabet Kurumu Uzmanlık Tezi), Ankara, 2004.
  • DEMİRCİOĞLU M. Yaşar, “İhale Yolsuzluklarında Yeni Trend; Açık İhale Usulünün Terki, Pazarlık Yolu İle İhale Usulünün Keşfi”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S.2014/115, Ankara, 2014.
  • DELİGÖZ Emin, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Kapsamında Kamu Alım Usullerinin ve Doğrudan Temin Alım Sürecinin Hesap Verilebilirlik Açısından İncelenmesi, (İdari Uzmanlık Tezi), Ankara, 2014.
  • EMEK Uğur, “Kamu İhalelerinde Rekabetin Sağlanması Ve Korunması”, İktisadi Sektörler Ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Hukuki Tedbirler Ve Kurumsal Düzenlemeler Dairesi Başkanlığı, Ankara, 2002.
  • ERDOĞAN Hasan, Türkiye’de Belediye Hizmetlerinin Sunumunda Özel Sektör Alternatifi (Doktora Tezi), Isparta, 2010.
  • ERTUĞRUL İbrahim, Türkiye’de Mevcut İhale Sistemiyle Elektronik İhale Sisteminin Karşılaştırılması; Bingöl İli Örneği, (YL Tezi), Diyarbakır, 2013.
  • İLHAN İlhami, “Türkiye’de Belediyeler ve Şirketleri Arasındaki İhale İlişkileri Üzerine Araştırma”, Sayıştay Dergisi, S.88, Ankara, 2013.
  • İLKORKOR Z. Şahin, “Kamu Yönetiminde Etkinliğin Sağlanmasında Alternatif Bir Model: İhale Yönetimi”, Türk İdare Dergisi, S.468, Ankara, 2010. Kamu İhale Kurumu, Kamu Alımları İzleme Raporu 2016, Ankara, 2016. (Bkz. http://dosyalar.kik.gov.tr/genel/Raporlar/kamu_alimlari_izleme_rapor_2016_y%C4%B1lsonu.pdf, Erişim Tarihi, 01.02.2017)
  • KAPLAN Sami, “İdeal Bir Kamu İhale Kanunu ve İdeal Bir Kamu İhale Kurumu ve Kurulu Nasıl Olmalıdır? Fonksiyonel Bir Model Çalışması”, Maliye Dergisi, S.162, Ankara, 2012.
  • TURŞUCU Mehmet, Kamu Harcama Hukuku Çerçevesinde Kamu Alımları ve Türkiye’deki Uygulamalar, (YL Tezi), Isparta, 2011. Üsküdar Belediye Başkanlığı, 2016 Yılı Faaliyet Raporu, İstanbul, 2016.