BÂHS PİYRÂMÛNÎ HÂYÂTI, ‘İLMİ VE ‘AMELİ İMÂMI ‘ÂZAM EBÛ HANÎFE (r.a) VE MEKTEBİ U (İmam Ebu Hanife'nin Hayatı, İlmi, Ameli Ve Onun Mezhebi)

İslami hükümlerin açıklanması ve çıkartılması (istinbat, istihrac vb.) için Allah’ın kelamı ve peygamber hadislerinin öncülüğünde kıyasla bir yol oluşturan bir grup keskin zekâlı insanlar her dönemde olagelmiştir. Söz konusu insanlar İslam âleminde Fukaha ismiyle meşhurlardır. Bununla birlikte her dönemde fıkıhçılar vardır ama bazı fıkıhçılar diğer fıkıhçılardan daha üst düzeye çıkmış ve diğerlerine önder olmuşlar, amm ve has da onları bir fıkıhçı olarak tanıyıp kabul etmişlerdir. Müellif, incelemekte olduğumuz eserinde İmamı Azam Ebu Hanife'nin ilmi ve ameli hayatını ele almakla birlikte kendisinden sonra teşekkül eden mezhebten ve mezhepte temel kabul edilen bazı eserlerden bahsetmiştir. Mevlevi yazar Hadi’, kitabın başlangıcında gelenek haline gelen, kendi nesebi, doğduğu köyü, ailesi, çocukluk dönemi, eğitimi ve bölgesindeki dini medreseler hakkında öz geçmiş niteliğinde bilgi vermiştir. Devamında söz konusu esere iki akademisyen tarafından yazılan takriz not düşülmüştür.

___

  • Hâdî, Rahimmullah. BÂHS PİYRÂMÛNÎ HÂYÂTI, ‘İLMİ VE ‘AMELİ İMÂMI ‘ÂZAM EBÛ HANÎFE (r.a) VE MEKTEBİ U. Kabil: 1398, 85 s.