Sevgililer Günü Ritüellerinin Alışveriş Deneyimi ve Hazcı Alışveriş Değerine Etkisi: Alışveriş Merkezlerinde Bir Uygulama

Küreselleşme sürecinde medyanın etkisiyle Sevgililer Günü, ülkemizde de kutlanan bir gün haline gelmiştir. Tüketiciler, bu özel günde yaşadıkları romantik duyguların etkisiyle alışveriş merkezleri ya da mağazaları ziyaret ederek bu güne özel ritüelleri gerçekleştirmek, aynı zamanda haz duyacakları, eğlenceli bir alışveriş deneyimi yaşamak istemektedirler. Çalışmanın amacı, tüketicilerin Sevgililer Günü’nde gerçekleştirdikleri ritüellerin, alışveriş merkezlerinde yaşadıkları alışveriş deneyimleri ile hazcı alışveriş değerine olan etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın sonuçlarına göre; tüketicilerin Sevgililer Günü ritüellerini gerçekleştirmek istemeleri onların alışveriş deneyimlerine yansıyarak, alışveriş merkezlerindeki hazcı alışveriş değerini arttırmaktadır.

THE EFFECT OF VALENTINES DAY RITUALS TO SHOPPING EXPERIENCE AND HEDONIC VALUE: AN APPLICATION IN A SHOPPING MALLS

The Valentines Day has become one of the celebrated days in our country due to effect of media during globalization periods. With the effect of romantic emotions, the consumers visit shopping malls or store to realize the rituals of the day and they want to have pleasure and enjoyable shopping experience.The aim of this study is to figure out the effects of shopping experience in malls on hedonic shopping value. According to the results of the study, the intent of the consumers toward the realization of the Valentines Day rituals impacts on their shopping experience and accordingly increases the hedonic shopping value in shopping malls

___

  • Altunışık, R., & Çallı, L. (2004). Plansız alışveriş (impulse buying) ve hazcı tüketim davranışları üzerine bir araştırma: satınalma karar sürecinde bilgi kullanımı. 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi. Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eskişehir.
  • Antonides, G., & Fred van Raaij, W. (1998). Consumer behaviour: a European perspective. New York: John Wiley & Sons.
  • Areni, C. S., & Kim, D. (1993). The influence of background music on shopping behavior: classical versus top-forty music in a wine store. In L. McAlister. M. L. Rothschild, (Eds.). Advances in Consumer Research, Provo, UT: Association for Consumer Research.
  • Arık, M. B. (2004). Bir kültür endüstrisi olarak 14 Şubat sevgililer günü. İstanbul Üniversitesi