BARTER İŞLEMLERİNİN GELİŞİMİ VE GÜNÜMÜZDEKİ YERİ

Sermayenin dolaşımında paranın değişim aracı olma özelliği önemli unsurlardan biridir. Kişi ve kurumlar ürettikleri veya satın aldıkları ellerinde bulunan malları satmakta ve ihtiyaçlarını temin etmekte parayı bir değişim aracı olarak kullanmışlardır. Ancak küreselleşmenin etkisi ile ekonomilerin çok aşırı büyümesi ve ekonomik krizler nedeniyle para değişim aracı olma özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Bu durum ticaret, ekonomi ve finans alanlarında yeni yöntemlerin ortaya çıkmasını tetiklemiştir. Bu yöntemlerden biri de geçmişte kullanılmış ve günümüzde bazı kurallar eklenerek tekrar kullanılmaya başlanan “barter” olmuştur. Çalışmada barter sisteminin gelişimi, işleyişi, avantaj ve dezavantajları ile muhasebesi üzerinde durulmuştur.

THE DEVELOPMENT OF BARTER PROCESSES AND THEIR CURRENT SITUATION

It is a fact that the money is a means of change in the circulation of capital. Both people and institutions use it as a means of change when they sell the products that they make or grow and when they meet their needs. However the economies got bigger and bigger whit the effect of globalisation and there was also economic crises, so the money lost its’ importace as a means of change. That trigerred to introduce some new methods which have already begun in recent years. This study mainly focuses on the development and on going processes of the barter system and its advantages and disadvantages and accounting

___

  • Acar Durmuş, Tekşen Ömer (2007), “Barter Sisteminin Muhasebe Uygulamaları Açısından İncelenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, C.12, S.3, s.1-18.
  • Arzova, Burak (2000), “Barter İşlemleri”, Türkmen Kitabevi, İstanbul 2000.
  • Cengiz Funda, Üngüren Engin, Engin Cengiz, (2011), “Konaklama İşletmelerinin Pazarlama Departmanı Fonksiyonuna Etkisine İlişkin Tutumlarını Ölçmeye Yönelik Uygulama”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, Sayı:6, s.101-120.
  • Güler, Ender (2007), “Barter İşlemleri ve Türkiye’de Uygulamanın Değerlendirilmesi”, Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı:14, s.77-100.
  • Güler Ender, Yılmaz Baki, (2009), “Ekonomik Kriz, Kobi’lere Yansıması ve Bir Çıkış Yolu Olarak Barter” Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı:18, s.87-104.
  • Güneş Recep, Otlu Fikret, Durmuş A.Fethi, (2010), “Türkiye, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri Arasındaki Dış Ticaret İşlemlerinde Barter Yönteminin Uygulanabilirliği”, akademik Yaklaşımlar Dergisi, C:1, S:1, s.99-121.
  • Kızıl Cevdet, Şeker Ş.Evren, Avarkan Tamer, (2014), “Türk İşletme Dünyasından Muhasebe Barter Uygulamaları ve Örnekleri” Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:7, s.67-78.
  • Kutlu H.Ali, Güner Mehmet, (2006), “Barter İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı:75, s.117-130.
  • Özeroğlu, A.İhsan (2014), “Barter’ın Türk Finans Sektöründe Yeri ve Uygulanabilirliği”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, Sayı:13, s.115-132.
  • Tüm Kayahan, (2008), “Barter Sistemi ve Muhasebe Uygulamaları”, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, s.1-18.
  • Yardımcıoğlu, Mahmut (2006), “Bir Finansal Tekniğin Muhasebe Disiplini Yönünden İrdelenmesi: Barter”, Selçuk Üniversitesi Karaman İİBF Dergisi, Sayı: 10, s.115- 127.