“TÜRK DÜNYASI VATANDAŞLIĞI”NA DOĞRU

Türk boy ve toplulukları binlerce yıllık bir ortak dile, tarihe, kültür ve uygarlığa sahiptirler. Ancak Türk boy ve toplulukları geride kalan tarihî süreçte farklı sebeplerle birlikte yaşadıkları coğrafyaları terk etmek zorunda kalmışlardır.Türk boy ve topluluklarının yüzyıllar boyu bir arada, dayanışma içinde yaşamalarında ortak değerlerin (milliyet, dil, din, tarih, kültür…); ayrışmalarında ise söz konusu değerlerden uzaklaşmalarının rolü büyüktür.Türklerin yaşadıkları bölgelerde ve dünyada gelişen ve değişen şartlar Türklerin ortak değerler ve çıkarlar etrafında bir araya gelmelerini ve anlamlı birlikler oluşturmalarını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda Türk devlet, boy ve toplulukları tıpkı Avrupa Birliği’ne benzer bir birlik (“Türk Dünyası Birliği” / “Türk Birliği”); Avrupa Birliği Vatandaşlığı’na benzer de bir vatandaşlık (“Türk Dünyası Vatandaşlığı”) tesis edebilirler. Söz konusu birliğin ilerleyen süreçte bölge ülkelerinin de (Rusya, Çin, Kore, Japonya, Moğolistan, Hindistan, İran, Gürcistan…) katılımlarıyla “Asya Birliği”ne; vatandaşlığın ise, “Asya Birliği Vatandaşlığı”na çevrilmesi elbette mümkündür.Bu makalede Türk Dünyası Vatandaşlığı, Türk Dünyası Vatandaşlığı’nın Türk Dünyası ve bölge ülkeleri açısından önemi ve getireceği kazanımlar üzerinde durulmaktadır.

-

Turkic tribes and societies have a common language, history, culture and civilization of thousands of years old. However, Turkic tribes and societies have had to leave the geographies they lived together due to different reasons in the process of history. Common values (nationality, language, religion, history, culture…) have an important role in the solidarist cohabitation of Turkic tribes and societies for hundreds of years; while drifting apart from the said values is one of the main reasons for the disintegration of these tribes and societies. European Union (“Union of the Turkic World” / “Turkic Union”) and a citizenship similar to the European Union (“Citizenship of the Turkic World). It is of course possible to evolve the said Union into “Asian Union” with the

___

  • ALYILMAZ, C. (2000). Atatürk, Milliyetçilik ve Türk Dünyası. Türk Yurdu, 20 (152), 12-16.
  • ALYILMAZ, C. (2011). Bağımsızlıklarının Yirminci Yılında Türk Cumhuriyetleri Üzerine. İpek Yolu Medeniyetleri, 4, 8-13.
  • ALYILMAZ, C. (2011). Türkiye Moğolistan’da Öncelikli Olarak Neler Yapmalı? Yeni Ufuklar, 10, 55.
  • ALYILMAZ, C. (2012). Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Bölge Ülkeleri Açısından Önemi. Düşünce Dünyasında Türkiz, 3(14), 55-63.
  • BABİŞ, A. G. (2014). Türk Konseyi: Türk Birliğinin Hazırlığı mı? EkoAvrasya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 27, 14-16.
  • GEMALMAZ, G. (2014). Türk Dünyasında Alfabe ve İmla Meseleleri Üzerine. Türkçenin Derin Yapısı, Ankara: Belen Yayıncılık.
  • MERT, O. (2015). Türk Konseyi (Keneşi) Türk Üniversiteler Birliği ve Türk Üniversiteler Birliği I. Genel Kurulu. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED], 53, 273-290.
  • MOMINKULOV, C. (2014). Türk Cumhuriyetleri Ortak Bilgi Alanına Doğru, EkoAvrasya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 27, 66-67.