ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRENİM GÖREN KIRGIZ ÖĞRENCİLERİN TÜRKÇE VE TÜRKİYE'YE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmanın amacı Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören Kırgız öğrencilerin Türkçeye ve Türkiye’ye ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda Kırgız öğrencilerin Türkçeye ilişkin görüşlerinin yanı sıra Türkiye hakkındaki görüşleri de ele alınacaktır. Nitel araştırma modeline göre tasarlanan bu araştırmada Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören 15 Kırgız öğrencinin görüşüne başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin yazılı görüşlerini toplamak amacıyla bir görüşme formu geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda Kırgız öğrencilerin Türkiye’ye karşı olumlu görüşler içerisinde oldukları, Türkçeyi kolay öğrenilebilir bir dil olarak gördükleri ve Türk toplumunun kendilerine sıcak ve iyi davrandığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşadığı sorunların başında ekonomik sorunların yer aldığı da bu çalışmadan elde edilen sonuçlardandır

THE VIEWS OF KYRGYZ STUDENTS STUDYING IN ATATURK UNIVERSITY CONCERNING TURKISH AND TURKEY

The aims of this research are focussed on the views of Kyrgyz students currently studying in Ataturk University concerning Turkish language and Turkey. In this scale the perspective of them in question of Turkish and Turkey are tackled. The model of the qualitative research reverts to the angle of views of fifteen Kyrgyz students who attend classes at Atatürk University. As collected data devices the written perspectives of the students are with the aim of developing a model of their opinions investigated. In the outcome of this work the positive opinions of the Kyrgyz students concerning Turkey, their experience of Turkish as an easy language to learn and of Turks as warm-hearted and well-behaving people are determined. Furthermore, the discovery of the student’s economical situation as their biggest concern is as well acquired through this study’ results.

___

  • ALYILMAZ, C. (2007). (K)öktürk Harfli Yazıtların İzinde. Ankara: Karam Yayıncılık.
  • ALYILMAZ, C. (2009). Kırgızistandaki Arap Harfli Yazıtlar Üzerine. Turkish Studies, 4(8), 185-209.
  • BURAN, A. ve ALKAYA, E. (2013). Çağdaş Türk Lehçeleri. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • CAN, N. (1996). Türkiye'de Yüksek Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sorunları ve Örgütsel Yapı. EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7, 503-512.
  • DAŞMAN, A. (2009). Kırgızistan'da Türkçe Öğretimi ve KTMÜ Örneği. 8. Dünyada Türkçe Öğretimi, Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğretenler Zirvesi, Ankara.
  • DUMAN, G. B. (2013). Kırgızların Türkiye Türkçesi Öğrenirken Ad Durum Biçimbirimleriyle İlgili Yaptıkları Hatalar ve Çözüm Önerileri. Dil ve Edebiyat Eğitimi Dergisi, 2(5), 82- 94.
  • ERCİLASUN, A. B. (1977). Bügünkü Türk Alfabeleri I-II. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • EKİZ, D. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • KARATAY, H. ve KARTALLIOĞLU, N. (2012). Kırgız Öğrencilerin Türkiye Türkçesi Öğrenmeye İlişkin Tutumları. Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Araştırmaları Dergisi, 4, 1- 11.
  • KAYDAROV, A. ve ORAZOV, M. (2010). Türklük Bilgisine Giriş. İstanbul: Kesit Yayınları. Aktaran: Vahit TÜRK.
  • ÖZYÜREK, R. (2009). Türk Devlet ve Topluluklarından Türkiye Üniversitelerine Gelen Türk Soylu Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkçe Öğrenimlerinde Karşılaştıkları Sorunlar. Turkish Studies, 4(3), 1819 - 1862.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • http://turkey.setimes.com/tr/articles/ses/articles/features/departments/society/2012/09/17/feature -01 (16.01.2015).