AHMET ALTAN'IN ÜÇ ROMANINDA SULTAN II. ABDÜLHAMİT'İN MİZACINA DAİR BAZI TESPİTLER

Tarihî bir hadisenin ya da kişiliğin edebî eserlerde yer almasıyla, edebiyat ve tarih disiplinlerinin yolları kesişir. Doğrudan tarihî bir hadiseyi ya da kişiyi konu edinen eserler olabileceği gibi tarihî ögeleri ikinci planda tutan eserler de olabilir. Bunun yanında gerçek ve kurgunun harmanlanıp okuyucuya sunulması da söz konusudur. Ahmet Altan da bazı romanlarında tarihî unsurlara yer verir. Özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemleri, yazarın ilgi alanına girer. Altan, bu dönemdeki tarihî vakaların yanında bazı şahsiyetleri de romanlarında işler. Bunların başında Sultan II. Abdülhamit gelir. Yazar, Sultan II. Abdülhamit’in siyasi hamlelerinin yanında korkularını, endişelerini, tutkularını da ele alır. Bu sayede Ahmet Altan, romanlarının dokusuna Sultan II. Abdülhamit’in mizacına ait bazı özellikler de eklemiş olur. Bu çalışmada Ahmet Altan’ın Kılıç Yarası Gibi, İsyan Günlerinde Aşk ve Ölmek Kolaydır Sevmekten romanlarında, Sultan II. Abdülhamit’in kişilik özelliklerinin ne şekilde yer aldığı incelenmiştir

SOME OBSERVATIONS REGARDING HUMOUR OF THE SULTAN ABDULHAMIT II IN AHMET ALTAN’S THREE NOVELS

Disciplines of literature and history intersect by taking part of a historical event or a personality in literary works. Literary works may deal with direct historical event or person or may place historical items in the second plan. Besides, it comes into question that the blending of real and fiction and presenting to the reader. Ahmet Altan also gives place to some historical elements in some of his novels. Especially, the last period of the Ottoman Empire takes the author’s interest. Altan treats the historical cases as well as some figures of this period in his novels. Sultan Abdülhamit II is the foremost among them. The author deals besides political moves of Sultan Abdülhamit II as well as fears, concerns and passions of Abdülhamit. Thus, Ahmet Altan adds some characteristics concerning humor of the Sultan Abdülhamit II to the texture of his novels. In this study, in the novels of Ahmet Altan’s Kılıç Yarası Gibi (Like a Sword Wound) , İsyan Günlerinde Aşk (Love in the Days of Rebellion), and Ölmek Kolaydır Sevmekten (Death is easier than Love), how the personality of Sultan Abdülhamit II appeared has been analyzed.

___

AKDEMİR, H. (2001). Kriz Günlerinde Aşk. Aktüel, 513, 14 - 18.

AKGÜNDÜZ, A. ve ÖZTÜRK, S. (1999). Bilinmeyen Osmanlı. İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı Yayınları.

ALTAN, A. (2006). Kılıç Yarası Gibi. İstanbul: Alkım Yayınevi.

ALTAN, A. (2011). İsyan Günlerinde Aşk. İstanbul: Alkım Yayınevi.

ALTAN, A. (2015). Ölmek Kolaydır Sevmekten. İstanbul: Everest Yayınları.

BENK, A. vd. (1986) Abdülhamit II. Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, İstanbul: Milliyet Yayınları, 1(28).

KARACA, A. (2002). İsyan Günlerinde Aşk. İlmî Araştırmalar, 14, 83-100.

KARACA, A. (2006). İsyan Günlerinde Aşk’ın Kimi Sayfalarını Ziya Şakir mi Ahmet Altan mı Yazdı? Hürriyet Gösteri, 281, 25-27.

KÜÇÜK, C. (1992). Balkan Savaşı. İslâm Ansiklopedisi, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 5, 23-25.

NAMLI, T. (2014). Alattin Karaca ile Tarih ve Edebiyat İlişkisi Üzerine. Bizim Külliye, 60, 14- 18.

OĞUZ, K. (1998). Edebi Rönesans Gerekiyor. Aktüel, 353, 100-104.

ORAN, F. (1998). Tarihin ‘İnsan Yüzü ve… Ahmet Altan. Cumhuriyet Kitap, 433, 3-5.

ORTAYLI, İ. (2014). İmparatorluğun Son Nefesi. İstanbul: Timaş Yayınları.

RADO, Ş. ve ES, H. F. (1961). Hayat Ansiklopedisi. İstanbul: Hayat Yayınları, 1(19).

ZÜRCHER, E. J. (1995). Modernleşen Türkiye’nin Tarihi (çev. Yasemin SANER GÖNEN). İstanbul: İletişim Yayınları.