TÜRK ve YABANCI ÖĞRENCİLERE TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM FIRSATLARI YÇS, UİP ve TCS

Çeşitli nedenlerle ülkemizden yurtdışına giden ve kendileriyle beraber orada yeni nesil Türk kökenli vatandaşlarımızın oluştuğu hepimizin malumudur. Özellikle yükseköğrenim çağındaki bu gençlerimizin eğitimleri için Türkiye'nin onlara sunduğu fırsatlardan haberdar etmek, başta eğitimci olarak bizlerin ve de hepimizin görevleri arasındadır. Ülkemiz, anavatandan, Türkçeden ve Türkiye’deki akrabalık bağından uzak tutmamak için Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavını (YÇS) ile Türk ve Müslüman vatandaşlarımızın Türkçe ve bulundukları ülke dilinde, dinlerini anlatacak din adamı ihtiyacı yetiştirmek amaçlı Uluslararası İlahiyat Programlarını (UİP) başlatmıştır.  Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ancak Türk dünyasındaki geniş coğrafyadan Türkiye’ye yükseköğrenim görmek üzere gelen öğrencilere yönelik Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklar Sınavı da (TCS) onlar için bir başka fırsattır. Bu araştırmada yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla birlikte, Türk ve Akraba Topluluklarında bulunan yükseköğrenim çağındaki kişilere Türkiye'de bu eğitimi almaları için yeni fırsatların bulunduğunu göstermek hedeflenmiştir. 1992 yılından itibaren başlayan bu sınavlarla ilgili olarak internet arşiv taraması sonucunda doküman incelemesi kullanılarak nitel araştırma yapılmıştır. Ancak araştırma sonucunda YÇS'ye başvuran aday sayısının öğrenim görülebilecek toplam kontenjandan daha az olduğu görülmüştür. Bu durum, öğrencileri neredeyse sınava başvuranların hepsinin üniversitelere yerleştiği ve sınav için fazla bir emek harcamaya gerek olmadığı gibi yanlış bir sonuca götürmektedir.   2006 yılında başlayan UİP için adayların ilgileri artmaktadır. TCS'de 2012 yılı verilerine göre toplamda, 44053 kişi için ayrılan kontenjandan 32356'sının (%76) kullanıldığı, bunlardan 15878 (%48) kişinin çeşitli nedenlerle burslarının kesildiği ve 9528 kişinin mezun olarak ülkelerine döndükleri düşünüldüğünde, yabancı adayların Türkiye'nin onlara sunduğu bu imkânlardan maalesef yeterince yararlanamadıkları söylenebilir.
Anahtar Kelimeler:

YÇS, UİP, TCS, Yükseköğrenim

___

  • Ekiz, Durmuş (2009), Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Geliştirilmiş 2. Baskı), Ankara: Anı Yayıncılık,
  • Karasar, N. (2005), Bilimsel Araştırma Yöntemi – Kavramlar – İlkeler – Teknikler –, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Okur, Y., Genç, İ., Özcan, T., Yurtbay, M. ve Sever A. (2014), Tarih 9 (7. Baskı, s. 73-74), Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları,
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006), Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Özbay, Y. (1996).,Üniversite Öğrencilerinin Problemlerini Taramaya Yönelik Bir Araç Geliştirme Ön Çalışması. III. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi. Adana: Çukurova Üniversitesi.
  • T.C. Yükseköğretim Kurulu (2004), Türk Yükseköğreniminin Bugünkü Durumu. Ankara: Yükseköğretim Kurulu.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2008), MEB Bütçe Raporu. Yayınlanmamış Veriler, Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2009), MEB Bütçe Raporu. Yayınlanmamış Veriler, Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2012), MEB Bütçe Raporu. Yayınlanmamış Veriler, Ankara.