Sınıf Öğretmeni Adaylarının Birleştirilmiş Sınıf Uygulamasına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi (Fırat ve Dicle Üniversiteleri Örnekleri)

Bu araştırmada, ilköğretim sınıf öğretmenliği programı son sınıf öğrencilerinin birleştirilmiş sınıf uygulamasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel bir çalışma olup tarama (survey) modelindedir. Araştırmanın evrenini, Fırat ve Dicle Üniversiteleri, eğitim fakültesi ilköğretim bölümü sınıf öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan 154 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu evrenden son sınıf öğrencileri ise örneklem olarak alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; İzci (2008) tarafından geliştirilen ve 20 maddeden oluşan ölçek geliştirilip kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından ölçeğe 5 madde eklenmiştir. Verilerin analizinde standart sapma ve yüzde kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmeni adaylarının, birleştirilmiş sınıf uygulamasına olumlu bakmadıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu, sınıf öğretmenliği programında görmüş oldukları “Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim” dersinin uygulama hakkında yeterli bilgi ve beceri kazandırmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmen adayları, 2004 yılında ilköğretim programlarında uygulanmaya başlanan öğrenci merkezli öğrenme-öğretme kuramlarının, yöntem ve tekniklerinin birleştirilmiş sınıflarda yeterince uygulanamayacağını; bu uygulamanın olduğu okullarda eğitim gören öğrencilere katkısının olmadığını; birleştirilmiş sınıf öğretimi dersini teorik olarak almalarının yanı sıra pratik olarak da almalarının, öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi derslerini bu okullarda da yapmalarının mesleki yeterliklerine katkı sağlayacağını düşünmektedirler.  Ancak öğretmen adayları, birleştirilmiş sınıf uygulamasında sınıf yönetimi, resmi yazışmalar ve idari işlerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtmişlerdir.

___

  • Akpınar, B., Gözler, A. ve Turan, M. (2006). Birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin yeni ilköğretim müfredatına ilişkin görüş ve önerileri. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi (14-16 Nisan), Ankara: Gazi Üniversitesi.
  • Bayar, S.A. (2009). Sınıf öğretmenliği eğitimi anabilim dalı 4. sınıf öğrencilerinin birleştirilmiş sınıflar hakkındaki görüşleri: Gazi Üniversitesi örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Dursun, F. (2006). Birleştirilmiş sınıflarda eğitim sorunları ve çözüm önerileri. Sosyal Bilimleri Araştırması Dergisi, 2, 33-57.
  • Erdem, A. R. (2015). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim. Ankara: Anı Yayıncılık.