Müze ve Galeri Eğitimine Yönelik Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi

Müze eğitimi sanat eğitiminin önemli bir parçasıdır. Sanat eğitimi öğrencileri müzelerden yararlandığında, estetik algıları, yaratıcı düşünme becerileri, sorgulama yetenekleri, eleştirel bakış açıları ve beğenilerinin gelişimi sağlanmaktadır. Günümüz sanat eğitimi sistemi içerisinde yer alan birçok örnek araştırma müze ve okul iş birliğinin önemini vurgulamaktadır. Müzeler öğrenciler için ders ortamında yer almayan gerçek nesnelerle karşılaşma sürecinde kalıcılığı sağlamaktadır. Özellikle sanat öğrencilerinin günümüz görsellerle çevrili dünyada birçok farklı sanatçı ve eseri incelemesi ve yerinde görmesi önem taşımaktadır. Bu araştırmada amaç sanat eğitimi alan öğrencilerin müze eğitimi etkinliklerine yönelik görüşlerini incelemektir. Bu bağlamda İstanbul Gedik Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde okuyan 10 öğrenci ile derinlemesine çalışılmıştır. Elde edilen bulgularda ise müze eğitimi etkinliklerinin sanat eğitimi öğrencilerine eleştirel bakış açısı, sorgulama becerisi, yeni fikir üretebilme, kendi anlamlarını oluşturabilme ve ilişkisellik kurma gibi olumlu beceriler kazandırdığı gözlemlenmiştir.

Examination of Visual Communication Design Department Student Opinions on Museum and Gallery Education

Museum education is an important part of art education. When art education students benefit from museums, their aesthetic perceptions, creative thinking skills, questioning skills, critical perspectives and tastes are developed. Many sample studies in today's art education system emphasize the importance of museum and school cooperation. Museums provide permanence for students in the process of encountering real objects that are not included in the classroom environment. It is especially important for art students to examine and see many different artists and works on the spot in today's world surrounded by visuals. The aim of this study is to examine the opinions of students who receive arts education about museum education activities. In this context, it has been studied in depth with 10 students studying at Istanbul Gedik University Visual Communication Design department. In the findings obtained, it was observed that museum education activities gave art education students positive skills such as critical perspective, questioning skills, generating new ideas, forming their own meanings and establishing relationality.

___

  • Adıgüzel, H. Ö. (2009). Bir Öğrenme Ortamı Olarak Müzeler, Müze Pedagojisi ve Satı Bey' in Okul Müzesi Deneyimi. Geçmişten Geleceğe Türkiye' de Müzecilik Sempozyumu II Bildiriler (21-23 Mayıs 2008). (s. 93-102). Ankara: Vehbi Koç ve Ankara Araştırma Merkezi.
  • Bayram, E. (2009). Eğitim ve Rahmi M. Koç Müzesi. Geçmişten Geleceğe Türkiye' de Müzecilik Sempozyumu II Bildiriler (21-23 Mayıs 2008). (s. 103-111). Ankara: Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi.
  • Bilgin Opak, H. (2013). Tarih ve kültür zenginliğimiz müzeler. İstanbul: İştirak Yayınları.
  • Buyurgan, S. ve Buyurgan, U. (2012). Sanat eğitimi ve öğretimi. Ankara: Pegem Yayınları.
  • Demir, R. (2005). Sanat Eğitiminde Bir Program Önerisi: Galeri Eğitimi Programı, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 95-104.
  • Demir, S. (2017) Sözel belleğin müzede sergilenişi. İstanbul: Fanus Kitap. Egüz, Ş. ve Kesten, A. (2012) Sosyal Bilgiler Dersinde Müze ile Eğitimin Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi: Samsun İli Örneği, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Nisan, Cilt 13, Sayı 1, 81-103.
  • Ersoy, A. F. (2017). Fenomenoloji. (Ed. Saban, A. ve Ersoy, A.). Eğitimde nitel araştırma desenleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Greenhill, H., E. (1999). Müze ve galeri eğitimi, (Meltem Örge Evren ve Emine Gül Kapçı çev), Prof. Dr. Bekir Onur, (Ed.). Ankara: Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, No: 4
  • Karadeniz, C. (2018). Müze kültür toplum. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Karadeniz, C., Okvuran, A., Artar, M., Çakır İlhan, A. (2015). Yeni Müzebilim Bağlamında Müze Eğitimine Çağdaş Yaklaşımlar ve Müze Eğitimcisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt: 48, Sayı:2, 203-226.
  • Kuruoğlu Maccario, N. (2002). Müzelerin Eğitim Ortamı Olarak Kullanımı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (1), 275-285. Mercin, L. (2006). Müzeler ve Toplum. 151-160. 23/04/2019 tarihinde http://www.ayk.gov.tr/wp-content/uploads/2015/01/Yrd.-Do%C3%A7.-Dr.-Levent-MERC%C4%B0N-M%C3%9CZELER-VE-TOPLUM.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Message, K. (2006). New Museums and the making of culture. United K,ngdom: Berg Publishing.
  • Onur, B. (2012). Çağdaş müze, eğitim ve gelişim: müze psikolojisine giriş, Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.
  • Önder, A., Abacı, O. & Kamaraj, I. (2009). Müzelerin Eğitim Amaçlı Kullanımı Projesi: İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki Marmara Örneklemi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (25), 103-117.
  • San, İ. (2018). Yaratıcı drama ve müze. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
  • Seçer, E. (2016). “Yer” kavramının anlamsal değişimi: mimarlıkta öz’e dair fenomenolojik bir sorgulama, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Şahan, M. (2005). “Müze ve Eğitim”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 487-501.
  • Yılmaz, K., Şahin, T. (2016). Eğitim Fakültelerindeki Araştırma Görevlilerinin Mesleki Deneyimlerinin İncelenmesi: Araştırma Görevlisi Olmanın Anlamına İlişkin Fenomenolojik Bir Çalışma. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Haziran, 143-168.