GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE SİNEMASI’NDA SOSYO-KÜLTÜREL DEĞİŞİM SÜRECİNDE AİLE OLGUSUNA GENEL BİR BAKIŞ

Aile kurumu, sosyalleşme sürecinin başlangıcı ve sosyal hayatın bir parçasıdır. Toplum ve aile arasındaki karmaşık sınırlar, evi özel bir alan olarak izole etmeyi imkânsız hale getirir. Aile, çocuğun kültürel normlar ve sosyal zihniyet kavramını öğrendiği alandır. Ailenin toplumla kurduğu karmaşık ilişki nedeniyle çocuk, sosyalleşme sürecinde kültürün normatif kodlarını öğrenir. Toplum değiştikçe aile yapısı da dönüşmektedir. Bu çift yönlü bir ilişkidir. Filmler kültürel kodlarla süslenmiş insan hikayeleridir. Ekrandaki temsiller, gerçek hayatın estetik izdüşümleri olarak sunulur. Bu bağlamda gerçeklik ile kurgu arasında kurulan film evrenleri ve karakter temsilleri, toplumsal hayatta aile, evlilik, aşk gibi pek çok olguya ilişkin kodlar ve zihniyet parçaları taşır. Günümüzde toplumsal yaşamın temel birimi olarak tanımlanan ailenin sinemasal temsili, izleyicinin zihninde gerçek yaşam ile kurgusal öyküler arasında benzerlikler ya da zıtlıklar taşıyan görüşler oluşturacaktır. Özel alanların ekrana yansıyan bölümleri de Türkiye'deki aile yapısına ilişkin tarihsel dönüşümün izlerini taşımaktadır.

AN OVERVIEW OF THE FAMILY CASE IN THE PROCESS OF SOCIO-CULTURAL CHANGE IN TURKISH CINEMA FROM PAST TO PRESENT

The family institution is the beginning of the socialization process and part of social life. The complex bounds between society and family make it impossible to isolate the home as a private space. The family is the area where the child learns the concept of cultural norms and social mentality. Due to the complex relationship established by the family with the society, the child learns the normative codes of the culture in the socialization process. As society changes, the family structure also transforms. This is a two-way conversation. Films are human stories embellished with cultural codes. The representations on the screen are presented as aesthetic projections of real life. In this context, film universes and character representations established between reality and fiction carry codes and mentality pieces related to many phenomena such as family, marriage, and love in social life. The cinematic representation of the family, which is defined as the basic unit of social life today, will create pieces of opinion that bear similarities or contrasts between real-life and fictional stories in the minds of the audience. The parts of the private spaces reflected on the

___

  • Cornell, R. W. (1998). Toplumsal Cinsiyet ve İktidar, Ayrıntı Yayınları: İstanbul.
  • Giddens, Anthony. (2012). Sosyoloji, Kırmızı Yayınları: İstanbul.
  • Gittins, Daniel. (2012). Aile Sorgulanıyor, Pencere Yayınları: İstanbul.
  • Kerestecioğlu Özkan, İnci. (2014). “Mahremiyetin Fethi: İdeal Aile Kurgularından İdeal Aile Politikalarına”, Başka Bir Aile Anlayışı Mümkün Mü?, 09–10 Kasım 2013, İstanbul: Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, ss. 10-21.
  • Poster, Mark (1989). Eleştirel Aile Kuramı, (Çev.) Hüseyin Tapınç, Ayrıntı Yay., İstanbul