Kıbrıs Türk Düğün Kültürü ve Gelin Onarıcılar Üzerine Bir İnceleme

İnsan yaşamında geçiş dönemlerinden biri olan evlenme, evlenecek bireyler ve aileler arasında yeni ilişkile¬rin kurulması, kültürel, sosyal, ve ekonomik yönünün olması gi¬bi bir çok nedenden dolayı, insanların yaşamlarında çok önemli bir yeri vardır. Evlilik aşamaları belli kural ve kalıpları içerir ve bu aşamaların gelenek, görenek, adet, tören açısından oldukça zengin bir içeriği vardır. Evlilik düğün öncesi, düğün ve düğün sonrası şeklinde aşamalarda planlanır. Düğün, bireylerin bir araya gelmesini sağlayan, toplumda nasıl davranmaları gerektiğini gösteren, kendi aralarındaki sosyal bağı güçlendiren, kültürel mirasın bilincine varmalarını sağlayarak değer yargılarını, inançlarını ve gelenek göreneklerini canlandıran, eğlendiren ve mutluluk veren işlevleri ile Kıbrıs Türk kültüründe önemli bir yere sahip¬tir. Bu araştırmanın amacı eski Kıbrıs Türk düğün kültürü ve gelin onarıcılar üzerine bir inceleme yapmaktır. Bu araştırmada, Kıbrıs’ta Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt bölgelerinde yaşayan 60 kişi ile görüşülmüştür. Bu araştırma nitel bir araştırma olup, yarı yapılandırılmış görüşme formları yardımıyla durum çalışması modeli kullanılmıştır.

A Study on Turkish Cypriot Wedding Culture, Bridal Hair Stylists and Make-Up Artists

Marriage, which is one of the transition periods in human life, has a very important place in people's lives due to many reasons such as establishing new relationships between individuals and families to marry and having cultural, social and economic aspects. Marriage stages include certain rules and patterns and these stages have a very rich content in terms of traditions, customs, traditions and ceremonies. Marriage is planned in stages such as pre-wedding, wedding and post-wedding. Wedding has an important place in Turkish Cypriot culture with its functions that enable individuals to come together, show how they should behave in society, strengthen the social bond among themselves, make them aware of cultural heritage, revive their values, beliefs and traditions, entertain and make them happy. The aim of this research is to make an examination on the old Turkish Cypriot wedding culture, bridal hair stylists and make-up artists. In this research, 60 people living in Nicosia, Famagusta, Girne and Güzelyurt regions of Cyprus were interviewed. This research is a qualitative research and a case study model was used with the help of semi-structured interview forms.

___

  • Gökçeoğlu, M.( 1999).Hikayelerimiz-Tekerlemelerimiz.Lefkoşa: Ultra Matbaacılık.
  • İslamoğlu, M. (2004).Kıbns Türk Folkloru.Ankara: Ürün Yayınları.
  • İslamoğlu, M. & Öznur, Ş. (2010). Kıbrıs’ın Kültür Mirası Geleneksel Kıbrıs Türk ve Rum Düğünleri.Lefkoşa: Gökada Yayınları.
  • Saracoğlu, E.(2004).Kıbrıs Ağzı.Lefkoşa:Ateş Matbaası.
  • Sözer, C. (2005).Halk Bilimi Araştırma Notları.
  • Öznur,Ş.(2012).Kıbrıs Türk Kültürü,Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği,Lefkoşa.
  • Yıldırım, A., & Simsek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Yorgancıoğlu, O.M.(2004).Kıbns Türk Folkloru.Gazimağusa:Halk Bilim .