LİDERLİK DAVRANIŞI VE ÇALIŞAN PERFORMANSI İLİŞKİSİ

Bu çalışmanın temel amacı yöneticilerin sergiledikleri liderlik davranışlarının çalışanlar tarafından nasıl algılandığı ve bu liderlik davranışlarının çalışanların iş performansı ile bir ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. Bu araştırma, Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir şirketin Adıyaman il müdürlüğünde çalışan 59 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Böylelikle il müdürlüğünde çalışan bütün çalışanlara ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında liderlik davranışı ve iş performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesi için korelasyon analizi yapılmış ve elde edilen bulgular liderlik davranışları ile çalışanların iş performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığını ortaya koymuştur. Çalışmada elde edilen sonuçların kuramsal ve uygulamaya dönük sonuçları ele alınmıştır. Çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları ile birlikte gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

THE RELATIONSHIP BETWEEN LEADERSHIP BEHAVIOR AND EMPLOYEE’S JOB PERFORMANCE

The main purpose of this research is to determine how the leadership behaviors exhibited by managers are perceived by the employees and whether these leadership behaviors are related to the employees' job performance. This research was conducted on 59 people who work in Turkey is a company operating in the general directorate of Adiyaman. Thus, all employees working in the provincial directorate were reached. Within the scope of the research, correlation analysis was performed to determine the relationship between leadership behavior and job performance, and the findings revealed that there was no statistically significant relationship between leadership behaviors and employees' job performance. The theoretical and practical results of the results obtained in the research were discussed. Along with the strengths and limitations of the research, suggestions were made for future studies.

___

  • Avcı, U., & Topaloğlu, C. (2009). Hiyerarşik kademelere göre liderlik davranışlarını algılama farklılıkları: otel çalışanları üzerinde bir araştırma.
  • Çekmecelioğlu, H. G. (2014). Göreve ve insana yönelik liderlik tarzlarının örgütsel bağlılık, iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri.
  • Darwish, A.Y., 2000, “Organizational Commitment a Mediator the Relationships of Leadership Behavior with Job Satisfaction and Performance in a Non-Western Country”, Journal of Managerial Psychology, Vol. 15 (1).
  • Doğanay, A., ve Erdal, Ş. E. N. (2007). Liderlik Tarzlarının Çalışanların Bağlılık Seviyesi ve Performansına Etkisi: Başakşehir Belediyesinde Bir Uygulama. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 6(12), 324-348.
  • Ergun, E., & Yalcinkaya, K. (2018). Liderlik Davranışlarının Çalışanların Değişim Kapasitesine Etkileri: Bir Araştırma Çalışması. Business and Economics Research Journal, 9(3), 681-696.
  • Ergün, E., ve Çelik, S. (2015). Yöneticilerin görev ve çalışan odaklı liderlik davranışları ve hemşirelerin iş tatmini, örgütsel bağlılığı ve iş stresi arasındaki ilişki. Florence Nightingale Dergisi, 23(3), 203-214.
  • Gelmez, M., ve Ürtürk, E. A. (2019). Özel Bir Hastanede Liderlik Stillerinin ve Çalışan Performansının İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 22(1), 51-72.
  • Gürbüz, S. ve F. Şahin, (2016), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Felsefe-Yöntem-Analiz., (3. Baskı), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Kesen, M. (2015). Örgütsel demokrasinin çalışan performansı üzerine etkileri: örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(2), 535-562.
  • Koçak, R. D., ve Özüdoğru, H. (2012). Yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışanların motivasyonu ve performansı üzerindeki etkileri: Kamu ve özel hastanelerinde bir uygulama. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 76-88.
  • Koçel, T. (2009), “Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar)”, Beta Basım Yayım, 12. Baskı, İstanbul.
  • Madlock, P. E. (2008). The link between leadership style, communicator competence, and employee satisfaction. The Journal of Business Communication (1973), 45(1), 61-78.
  • Mikkelson, A. C., Sloan, D., & Hesse, C. (2019). Relational communication messages and leadership styles in supervisor/employee relationships. International Journal of Business Communication, 56(4), 586-604.
  • Özdevecioğlu, M., & Kanıgür, S. (2009). Çalışanların ilişki ve görev yönelimli liderlik algılamalarının performansları üzerindeki etkileri.
  • Tayfun, A., ve Çatır, O. (2013). Örgütsel sessizlik ve çalışanların performansları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 114-134.
  • Tengilimoğlu, D. (2005). Hizmet İşletmelerinde Liderlik Davranışları ile İş Doyumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi(1), 23-45.
  • Uzunsakal, E. ve D. Yıldız, "Alan Araştırmalarında Güvenilirlik Testlerinin Karşılaştırılması ve Tarımsal Veriler Üzerine Bir Uygulama.", Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi, 2018/2, (1), ss.14-28.
  • Yılmaz, H., ve Karahan, A. (2010). Liderlik davranışı, örgütsel yaratıcılık ve işgören performansı arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Uşak’ta bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 145-158.
  • Zehir, C ve Yavuz, A., (2017). Değişim odaklı liderlik, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 18(2), 97-115.