FİRMA FİNANSAL BAŞARISIZLIK ÖNGÖRÜSÜ İÇİN BİR LOJİSTİK REGRESYON MODELİ

Firmaların finansal başarısızlık risklerinin mümkün olduğunca erkenden öngörülebilmesi, bu riskin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılabilmesi için hayati öneme sahiptir. Böylece hem firmanın kendisinin hem de paydaşlarının karar ve davranışları çok daha rasyonel olabilecektir. Finansal başarısızlık öngörüsü için yapılan çalışmalarda birçok göstergenin yanı sıra finansal oranlar da önemli yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul Sınai Endeksinde faaliyet gösteren firmaların finansal başarısızlıklarının göstergesi olabilecek oranları belirlemek ve bu oranlar yardımıyla başarısızlığı öngörebilmek için çeşitli lojistik regresyon modelleri geliştirmektir. Bu amaçla çalışmada Borsa İstanbul Sınai Endeksinde faaliyet gösteren toplam 143 firmanın 2013-2016 yılları arası finansal oranlarına dair veriler kullanılmıştır. Analizler sonucunda, finansal başarısızlığın 2 veya 3 yıl önceden tahmin edilmesi için sadece finansal oranların yeterli olamayacağı ortaya çıkmıştır. Bunun aksine finansal başarısızlık 1 yıl önceden yüksek isabetle öngörülebilmektedir. Bu amaçla geliştirilen lojistik regresyon modelinde cari oran, dönen varlık devir hızı, esas faaliyet kar marjı ve öz sermaye karlılığı anlamlı bulunan açıklayıcı değişkenlerdir.

___

  • Aktaş, Ramazan (1997). Mali Başarısızlık (İşletme Riski) Tahmin Modelleri (2.Baskı). Ankara: Türkiye Iş Bankası Kültür Yayınları.
  • Aktaş, R., Doğanay, M. ve Yıldız B. (2003). Finansal Başarısızlığın Öngörülmesi: İstatistiksel Yöntem-ler ve Yapay Sinir Ağı Karşılaştırması, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 58(4), 1-24.
  • Al-Khatib, H. B. ve Al-Horani, A. (2012). Predicting Financial Distress of Public Companies Listed in Amman Stock Exchange, European Scientific Journal, 8(15), 1-17. Altaş D. ve Giray, S. (2005). Mali Başarısızlığın Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle Belirlenmesi: Tekstil Sektörü Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2005(2), 13-28.
  • Altman, E.I. (1968). Financial Ratios, Discriminant Analysis and Prediction of Corporate Failure, Jo-urnal of Finance, 23(4), 589-609.
  • Beaver, W.H. (1966). Financial Ratios as Predictors of Failure, Empirical Research in Accounting: Selected Studies, Journal of Accounting Research, 5, 71-111.
  • Beaver, W.H. (1968). Market Prices, Financial Ratios, and the Prediction of Failure, Journal of Ac-counting Research, 6(2),179-192.
  • Chen, J., Marshall, B.R., Zhang, J . ve Ganesh, S. (2006). Financial Distress Prediction in China, Re-view of Pacific Basin Financial Markets and Policies, 9(2), 317-336.
  • Dewi, A. ve Hadri, M (2017). Financial Distress Prediction in Indonesia Companies: Finding an Al-ternative Model, Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences, 1(61), 29-38.
  • Ege, İ. ve Bayrakdaroğlu, A. (2009). BIST Şirketlerinin Hisse Senedi Getiri Başarılarının Lojistik Reg-resyon Tekniği ile Analizi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5(10), 139–158.
  • Kaygın, Y. C., Tazegül, A. ve Yazarkan, H. (2016). İşletmelerin Finansal Başarılı ve Başarısız Olma Du-rumlarının Veri Madenciliği ve Lojistik Regresyon Analizi İle Tahmin Edilebilirliği, Ege Aka-demik Bakış, 16(1), 147-159.
  • Kılıç, Y. ve Seyrek, İ.H. (2012). Finansal Başarısızlık Tahmininde Yapay Sinir Ağlarının Kullanılması: İmalat Sektöründe Bir Uygulama. ISAF 2012, 1st International Symposium on Accounting and Finance (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum)(Yayın No:3438181).
  • Lakshan, A.M.I ve Wijekoon, W.M.H.N. (2013). The Use of Financial Ratios in Predicting Corporate Failure in Sri Lanka, GSTF Journal on Business Review (GBR), 2 (4), 37-43.
  • Low, S-W., Nor, F.M. ve Yatim, P. (2001). Predicting Corporate Financial Distress Using the Logit Model: The Case of Malaysia, Asian Academy of Management Journal, 6(1), 49-61.
  • Ohlson, J.A. (1980). Financial Ratios and the Probabilistic Prediction of Bankruptcy, Journal of Ac-counting Research, 18(1), 109-131.
  • Tabachnick, G. B. ve Fidell, S. L.(1996). Using Multivariate Statistics, HarperCollins College Publis-hers.
  • Tamari, M. (1966). Financial Ratios as a Means of Forecasting Bankruptcy, Management Internatio-nal Review, 6(4), 15-21.
  • Tang, T.C. ve Chi, L.C. (2005). Neural Networks Analysis in Business Failure Prediction of Chinese Importers: A Between-Countries Approach, Expert Systems with Applications, 29, 244-255.
  • Ural, K., Gürarda Ş. ve Önemli B. M. (2015). Lojistik Regresyon Modeli İle Finansal Başarısızlık Tahminlemesi: Borsa İstanbul’da Faaliyet Gösteren Gıda, İçki Ve Tütün Şirketlerinde Uygula-ma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 67, 85-100.
  • Weitzel, W. ve Jonsson, E. (1989). Dicline in Organizations: A Literature Integration and Extension, Administarative Science Quarterly, 34 (1), 91-109.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN KIRILGANLIĞI: AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Ömer Faruk BÖLÜKBAŞI, Emre ÜRKMEZ, Osman KARAMUSTAFA

TÜRKİYE’DE GÖÇ EDENLERİN DOĞURGANLIK DAVRANIŞINDA BOZUCU ETKİ, SEÇİCİLİK VE ADAPTASYON HİPOTEZLERİNİN REKABETİ: BİR SAYMA VERİ MODELİ

Sibel SELİM, Derya BİLGİN

HAVA KİRLİLİĞİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ

Esra CANPOLAT, Eda FENDOĞLU

FİRMA FİNANSAL BAŞARISIZLIK ÖNGÖRÜSÜ İÇİN BİR LOJİSTİK REGRESYON MODELİ

Tuba YAKICI AYAN, Nurdan DEĞİRMENCİ

TÜRKİYE’DE ÖZNEL İYİ OLUŞ’UN YAŞAM ALANLARI YAKLAŞIMI İLE ÖLÇÜLMESİ

Süreyya DAL, Mustafa SEVÜKTEKİN

TÜRKİYE ÇIKTI AÇIĞININ FİLTRELEME VE AYRIŞTIRMA YÖNTEMLERİYLE TAHMİNİ

Eda YALÇIN KAYACAN, Şenay ÜÇDORUK BİRECİKLİ

TARIM ÜRÜNLERİ-GIDA FİYAT ARTIŞLARI VE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Özlem EŞTÜRK, Nilcan ALBAYRAK

TÜRKİYE İLE OECD ÜLKELERİ ARASINDAKİ DIŞ TİCARETİN MARSHALL-LERNER KURALI ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ

Mehmet Barış ASLAN, Ş. Mustafa ERSUNGUR

GİRİŞİMCİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN VE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİNE ETKİSİ – KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Burcu ÖZCAN, Elif Ecem ÇELTEK, Nursema SÖNMEZ, Beste KIRIM

TÜRKİYE’DE FAALİYET GÖSTEREN ÖZEL ALIŞVERİŞ SİTELERİNİN BÜTÜNLEŞİK SWARA - WASPAS YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Engin ÇAKIR, Gökhan AKEL, Mustafa DOĞANER