BÜTÜNLEŞİK ENTROPİ AĞIRLIK VE TOPSIS YÖNTEMLERİ KULLANILARAK TÜRK SİGORTA ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSININ ÖLÇÜLMESİ

Finans sistemi içerisinde günden güne payı artmakta olan sigortacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabet karşısında sigorta şirketleri kendilerini koruyabilmek ve daha iyiye gidebilmek için mevcut finansal performanslarını değerlendirmeli ve kendilerini geliştirmenin yollarını saptamalıdır. Çok kriterli karar verme tekniklerinin sigorta sektöründe kullanılmaması için hiçbir sebep yokken mevcut durum incelendiğinde bu tekniklerin genelde bankacılık sektöründe kullanıldığı sigorta sektöründe ise fazla tercih edilmediği gözlenmiştir. Bu sebeple bu çalışmada Borsa İstanbul’da işlem gören Ak Sigorta, Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi, Anadolu Hayat Emeklilik, Avivasa Emeklilik/Hayat Anonim Şirketi ve Güneş Sigorta şirketlerinin finansal performansı bütünleşik Entropi Ağırlık ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde sigortacılık hizmetlerini başarılı bir şekilde gerçekleştiren bu 5 şirketin finansal performanslarının değerlendirilmesinde karlılık, faaliyet, kaldıraç ve likidite oranlarından faydalanılmıştır. Yapılan değerlendirmenin sonucunda finansal performans değerlendirmesinde en yüksek ağırlığa sahip olan kriter kısa vadeli borçların aktiflere oranı olmuştur ve BIST’te işlem gören Ak sigorta ise en yüksek finansal performansa sahip şirket olarak tespit edilmiştir.

MEASURING PERFORMANCE OF TURKISH INSURANCE COMPANIES BY USING INTEGRATED ENTROPY WEIGHT AND TOPSIS METHODS

In the face of intense competition in the insurance sector, whose share is increasing day by day in the financial system, insurance companies should assess their existing financial performance and identify ways to improve themselves in order to be able to protect themselves and improve. In the works multi-criteria decision making techniques are concentrated mostly the banking sector rather than the insurance sector. This study aims to evaluate the financial performance of Ak Sigorta, Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi, Anadolu Hayat Emeklilik, Avivasa Emeklilik/Hayat Anonim and Güneş Sigorta companies which are traded in İstanbul Stock Exchange using integrated Entropy Weight and TOPSIS methods. For this purpose, profitability, activity, leverage and liquidity ratios were utilized. In conclusion, the criterion which has the highest weight in evaluating the financial performance is short term debts to assets ratio and Ak Sigorta has been identified as the company with the best financial performance.

___

Akhisar, İ. (2014). Performance Ranking of Turkish Insurance Companies: The ANP Application, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 6(11), 1-13.

Aktan, B. Ve Bodur, B. (2006). Oranlar Aracılığı İle Finansal Durumunuzu Nasıl Çözümlersiniz? , Journal of Yaşar University, 49.

Akyüz, Y., Bozdoğan, T. ve Hantekin, E. (2011). TOPSIS Yöntemiyle Finansal Performansın Değerlendirilmesi ve Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, XIII(1), 77.

Akyüz,Y. ve Kaya, Z. (2013). Türkiye’de Hayat Dışı ve Hayat/Emeklilik Sigorta Sektörünün Finansal Performans Analiz ve Değerlendirilmesi, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 26, 355-371.

Aydın, N., Coşkun, M., Bakır, H., Ceylan, A. Ve Başar, M. (2004). Finansal Yönetim, TC. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1465, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No:779, 54, Erişim Adresi: https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=0MGKO88fqIkC&oi=fnd&pg=PR11&dq =Ayd%C4%B1n+Nurhan,+Co%C5%9Fkun+Metin,+Bak%C4%B1r+Hasan,+Ceylan+Ali,+Ba% C5%9Far+Mehmet,+Finansal+Y%C3%B6netim,+&ots=LseiIySYt0&sig=uS7yEzMJdIpZeuKo JAOgDW-9HWc&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Başkaya, Z. ve Akar, C. (2005). Sigorta Şirketlerinin Satış Performanslarının Veri Zarflama Analizi yöntemiyle Belirlenmesi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İlke), 15, 38- 51.

Çakır, S. (2016). Türk Sigortacılık Sektöründe Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri (ÇKKV) ile Performans Ölçümü: BIST Uygulaması, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(1), 127-147.

Çakır, S. ve Perçin, S. (2013). AB Ülkeleri’nde Bütünleşik Entropi Ağırlık-TOPSIS Yöntemiyle AR-GE Performansının Ölçülmesi, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, XXXII(1), 77-95.

Çağlar, A. ve Öztaş, G.Z. (2016). Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci İle Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 221-248.

Dağlı, H. (2009). Finansal Yönetim(5.Baskı),Trabzon: Celepler Matbaacılık, 68-71-85.

Elitaş, C., Eleren, A., Yıldız, F. ve Doğan, M. (2012). Gri İlişkisel Analiz ile Sigorta Şirketlerinin Performanslarının Belirlenmesi, 16.Finans Sempozyumu, 521-530, Erzurum

Ergün Bülbül, S. ve Köse, A. (2016). Türk Sigorta Sektörünün PROMETHEE Yöntemi İle Finansal Performans Analizi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 38(1), 187-210.

Köse, A.(2010). Türk Sigorta Sektörü Hayat ve Emeklilik Şirketlerinin Etkinlik Analizi, Akademik Araştırmalar Dergisi, 44, 85-100.

Kula, V., Kandemir, T. ve Baykut, E. (2016). Borsa İstanbul’da İşlem Gören Sigorta ve BES Şirketlerinin Finansal Performansının Gri İlişkisel Analiz Yöntemi İle İncelenmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, XVIII(1), 37-53.

Li X., Wang K., Liu, Xin J., Yang H. Ve Gao C. (2011). Application Of The Entropy Weight And TOPSIS Method In Safety Evaluation Of Coal Mines, Procedia Engineering, 26, 2085-2091.

Onur, G. (2013). Akarsularda Akım Özelliklerinin Entropi Yöntemi ile İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 38.

Özcan, N. ve Ömürbek, A. (2016). BIST’de İşlem Gören Sigorta Şirketlerinin Multımoora Yöntemiyle Performans Ölçümü, International Journal of Business Economics and Management Perspectives, 1(2), 65-75.

Peker, İ. ve Baki, B. (2011). Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Türk Sigortacılık Sektöründe Performans Ölçümü, 10(3), 1-17.

Salimi Altan, M. (2010). Türk Sigortacılık Sektöründe Etkinlik: Veri Zarflama Analizi Yöntemi İle Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 185-204.

Taslaman, C. (2006). Din Felsefesi Açısından Entropi Yasası, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 89-111.

TC Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Rapor (2015). Erişim Adresi: https://www.hazine.gov.tr/tr-TR/Rapor-Sunum-Sayfasi?mid=247&cid=28&nm=43

Turanlı, M. ve Köse, A. (2005). Doğrusal Hedef Programlama Yöntemi İle Türkiye’deki Sigorta Şirketlerinin Performanslarının Değerlendirilmesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(7), 19-39.

Yue, Z. (2011). An Extended TOPSIS For Determining Weights Of Decision Makers With Interval Numbers, Knowledge Based Systems, 24, 146-153.

Wang, T.C ve Lee, H.D. (2009). Developing a Fuzzy TOPSIS Approach Based On Subjective Weights And Objective Weights, Expert Systems with Applications, 36, 8980-8985.

Wu, Z., Sun, j., Liang, L., ve Zha, Y.(2011). Determination Of Weights For Ultimate Cross Efficiency Using Shannon Entropy, Experts Systems With Applications, 38, 5162-5165.