Spor Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerinin Araştırma Yapmaya Yönelik Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Çalışmanın amacı Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin araştırma yapma kaygı seviyelerini belirlemektir. İlişkisel tarama modelindeki araştırmanın örneklemi 2020-2021 öğrenim yılı güz dönemindeki 555 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmadaki veriler ‘’Araştırmaya Yönelik Kaygı Ölçeği’’ ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi ve gruplardaki farklılaşmayı görmek için Post-Hoc analizi yapılmıştır. Yapılan araştırmada Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin araştırma yapma kaygı düzeyleri; cinsiyet, üniversite ve bölüm değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ancak öğrencilerin yaş, sınıf, branş, bilimsel araştırma dersi alma/almama, panel, seminer, konferansa katılma/katılmama değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür.

___

  • Akıncı, A.Y. (2019). Lisanslı olarak spor yapma, rekreasyonel olarak spora katılım ve sosyal etkinliklere katılımın sosyal görünüş kaygısına etkisinin incelenmesi. International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal, (Issn:2630-631X) 5(25): 1640-1644
  • Arıkan, G., ve Çimen, E. (2020). Üniversite adaylarının spor yaralanma kaygı düzeylerinin incelenmesi. Eurasian Research in Sport Science, 5 (2), 118-127.
  • Arısoy, A., Pepe, O. ve Karaoğlu, B. (2021). Covid 19 sürecinde futbola dönüş öncesi futbolcuların durumluk kaygı düzeyleri ile psikolojik performansları arasındaki ilişki belirlenmesi: Isparta Örneği. Yalvaç Akademi Dergisi, 5(1), 55-63.
  • Aslan C. ve Karagül S. (2016). Türkçe eğitimi programında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin bilimsel araştırma yapmaya yönelik kaygı düzeyleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1(38), 201-207.
  • Ata, A., ve Yenilmez, K. (2012). Matematik öğretmeni adaylarının bilimsel araştırmalara yönelik tutumların incelenmesi. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Bildiri e- kitabı, 27-30
  • Baltacı, N., ve Deniz, H. (2019). Öğrencilerin araştırmaya yönelik kaygıları, bilişim teknolojilerinden yararlanma durumları ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Samsun Sağlık Bilimleri Derğisi, 4(2), 60-68.
  • Bloom, B. (1976). Human qualities and learning in school. D. Özçelik (Çev.), İnsan Nitelikleri ve Okulda öğrenme. Ankara: MEB Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş. (1997). Araştırmaya yönelik kaygı ölçeğinin geliştirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 3(49), 453-464.
  • Cruz, J., Colet, P., Alquwez, N., Alqubeliat, H., Bashtawi, M., ve Ahmed, E. (2016). Evidence-Based practice beliefs and ımplementation among the nursing bridge program students of a Saudi University. International Journal of Health Sciences 10(3), 405-414.
  • Çakmak, V. (2018). İletişim kaygısı ve sosyal medya. İletişim kaygısı ve sosyal medya (s.42). Ankara: EğitimYayınevi
  • Çelik, S., Önder, G., Durmaz, K., Yurdusever, Y., ve Uysal, N. (2014). Hemşirelik öğrencilerinin bilimsel araştırma yapmaya yönelik kaygı ve tutumlarının belirlenmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi 1(2), 23-31.
  • Çokluk-Bökeoğlu, Ö., ve Yılmaz, K. (2005). Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünmeye yönelik tutumları ile araştırma kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 41(41), 47-67.
  • Çoksevim, B., Sarıtaş, N., Kaya, M. ve Pepe, O. (2008). Kikbokscularda maç öncesi ve sonrası durumluk, süreklilik, kısa semptom envanteri bulguları. TürkiyeKikboks Fedeeasyonu Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 22-27.
  • Dalbudak İ., Bayrak M., Alkaya Ö. Z., Musa M., ve Dalkılıç M. (2016). Görme engelli ve engelli olmayan erkek profesyonel futbolcularının durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4, 314-321.
  • İlhan, A., Çelik, H., ve Aslan, A. (2016). Üniversite öğrencilerinin bilimsel araştırmaya yönelik tutumlarının incelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(2), 141-156.
  • Izard, C., ve Tomkinns, S. (1971). Affect and behavior: anxiety as a negative. New York: Academic Press, 81-125.
  • Karaibrahimoglu, A., ve Karaoğlu, N. (2018). Tıp öğrencilerinin istatistik ve bilimsel araştırmaya yönelik kaygı ve tutumları. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 420-428.
  • Korkmaz, Ö., Şahin, A., ve Yeşil, R. (2011). Bilimsel araştırmaya yönelik tutum ölçeği geçerlilik ve güvenirlik çalışması. İlköğretim Online 10(3), 961-973.
  • Kumartaşlı, M. (2014). The determination of resilience scales’ scores of teachers ın the sample of Isparta. International Online Journal of Primary Education, 3(1).
  • Kumartaşlı, M., Alp M., Yılmaz E., ve Gökbel S. (2015). Comparison of depression levels of elite wrestling and taekwondo athletes. Turk J Sport Exe, 17(1): 67–70.
  • Polat, M., Çoksevim, B., Günay, E. ve Pepe, O. (2010). The investigation of anxieties and brief symtom inventory levels of famele voleyball players. 10th International Scientific Conference “Perspectives in Physical Education and Sport, Constanta, Romanya, 21- 23 Mayıs 2010, ss.84.
  • Tanker, M. (2001). Sağlık bilimleri alanında bilim adamı yetiştirme. Ankara: TÜBA Yayınları Bilim Adamı Yetiştirme: Lisansüstü Eğitim (s. 77-81).
  • Yılmaz, K., ve Çokluk, Ö. (2010). Fen-Edebiyat fakültesi mezunlarının araştırma kaygı düzeyleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi 10(1), 1-9.
  • Yıldız, K., Pepe, O., Sarıtaş, N. ve Kaya, E.Ö. (2012). An investigation over the levels of social anxiety according to the gender factors of hearing-impaired adolescent athletes between the ages of 12-16. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 56-61. Şata, M. (2020). Nicel araştırma yöntemleri. E. Oğuz (Ed.), Eğitimde araştırma yöntemleri (77-97). Ankara: Eğiten Kitap.
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Branşlardaki Sporcuların Çeşitli Değişkenlere Göre İmgeleme Biçimlerinin İncelenmesi

Mehmet KUMARTAŞLI, Özgür GÜLEN, Büşra SERÇE, Enes MADAK, Şerafettin BAKIR

Pandemi Sürecinde Öğrencilerin Uzaktan Eğitime İlişkin Yaşadığı Stres ve Kaygı Durumları: Nitel Bir Çalışma

Ali Fuat ERSOY, Fatma KOCAMAN

ELİT VE ELİT OLMAYAN TEKVANDOCULARIN ÜST EKSTREMİTE REAKSİYON SÜRELERİ VE BACAK DENGE DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ülfet ERBAŞ, Zekai ÇAKIR

Pandemi Sürecinde Kadın Futbolcuların Yeni Tip Koronavirüse Yakalanma Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Nihan SU, Oğuzhan ARSLAN, Bekir ÇAR

Spor Bilimleri Fakültesinde Okuyan Öğrencilerinin Araştırma Yapmaya Yönelik Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Okan BULDUK, Hulusi ALP

Etik Dersi Alan ve Almayan Lisans Öğrencilerin Uzaktan Eğitim Sürecindeki Etik Davranışların İncelenmesi

Nazlı YANAR, Gizem CEYLAN, Semiyha TUNCEL

Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Rekreasyon Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelenmesi

Bekir Bariş CİHAN, Ebru ARAÇ ILGAR, Batıkan KARAVELİOĞLU

Futbol Kulüplerinde Marka Yönetimi: Kurumsal İletişim Aracı Olarak Twitter

Abdurrahman YARAŞ, Ali Gürel GÖKSEL

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Dijital Okuryazarlık Düzeyleri

Ahmet UYAR

Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Yönetimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

M. Enes IŞIKGÖZ, Pınar GÜZEL GÜRBÜZ, Melike ESENTAŞ