GİRİŞİMCİLİK- İNOVASYON VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE İÇİN AMPİRİK BİR TAHMİN

İnovasyon ve girişimcilik, birbirleriyle yakın ilişki içerisinde olan iki kavramdır. Rekabetin önemli bir boyuta ulaştığı şu dönemde varlıklarını devam ettirebilmek için girişimciler inovatif olmak zorundadırlar. Makro boyutta bakıldığında iktisadi büyümeyi gerçekleştirmek ve bunun sürekliliğini sağlamak isteyen ülkeler girişimcilik ve inovatif faaliyetleri desteklemenin yanında bu kültürü yaratmak zorundadırlar. Bu kapsamda bu çalışmada teknolojik ilerlemenin önemli bir çıktısı olan inovasyon - girişimcilik ve iktisadi büyüme arasındaki ilişki incelenecektir. Çalışmada Türkiye ekonomisi için 1990-2019 dönemi veri seti kullanılarak değişkenler arasındaki ilişki Johansen Eş Bütünleşme analizi yardımıyla test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar arasında uzun dönemli anlamlı bir ilişkinin varlığı elde edilmiştir.

___

  • Salgado-Banda, H., (2007), “Entrepreneurship and Economic Growth: An Emprical Analysis” Journal of Developmental Entrepreneurship, 12(1): 3-29.
  • Stephens, H. M., Partrıdge, M. D., ve Faggıan, A. (2013). “Innovation, Entrepreneurship And Economic Growth İn Logging Regions”, Journal Of Regional Science, 53(5), 778-812.