DEVELOPING RENEWABLE ENERGY ACHIEVEMENT TEST: RELIABILITY AND VALIDITY STUDY

Günümüzde ülkelerin artan enerji ihtiyacını karşılamada yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu paralelde, çevre ve enerji eğitimi bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji konusundaki başarı düzeyi hakkında bilgi sağlayacak lisans seviyesinde ölçme aracı sayısı oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, ortaokul fen bilgisi programında yer alan yenilenebilir enerji konusu ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir başarı testi geliştirmektir. Güvenirlik ve geçerlik çalışmalarını yapmak amacıyla hazırlanan başarı testi, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 127 öğretmen adayına uygulandı. Başarı testinin geçerliliğini sağlamak için, alanında uzman dört fen eğitimcisi ile eğitim bilimlerinden bir eğitimcinin görüşü alındı. Başlangıçta 35 madde olarak hazırlanan başarı testi, uzman görüşleri doğrultusunda seviye uygunluğu, alan içeriği, dil bilgisi ve anlaşılabilirlik bakımından değerlendirilerek uygun bulunmayan dört madde çıkarılmıştır. Daha sonra sorular madde analizine tabi tutulmuştur. Başarı testinin güvenirliliğini belirlemek için ise Sperman-Brown'ın testi iki eşdeğer yarıya bölme yöntemi kullanılmış güvenirlik katsayısı ? =0,869 olarak, Pearson korelasyon katsayısı ise 0,934 olarak bulunmuştur. Güvenirlik ve geçerlik çalışmaları sonunda 24 maddeden oluşan bir başarı testi geliştirildi. Yapılan tüm analizler sonucunda ölçeğin üniversite öğrencilerinin yenilenebilir enerji konusu ile ilgili bilgilerini ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA GEÇERLİLİĞİ VE GÜVENİLİRLİĞİ SAĞLANMIŞ BİR BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Today, renewable energy sources have become very important in meeting the increasing energy needs of the countries. In parallel, environmental and energy education have emerged as a discipline. The measurement tools to provide information on the level of achivements of preservice teachers on the topic of renewable energy is rather limited. A measurement tool is needed which students' to provide information about the status and level of knowledge renewable energy. The aim of this study is to develop an achievement test consist of multiple choice questions test which has a part renewable energy in the middle school science program. The achievement test that is prepared to provide reliability and validity works is applied to 127 preservice teacher who were educated in Fırat University Faculty of Education Primary Science Science Education Department in the academic year of 2016-2017. In order to determine the validity of this achievement test, it was consulted with four science educators and one of the educational scientists who are expert in their field. Initially achievement test prepared as 35 items, In the direction of expert opinions have evaluated in terms of level suitability, field content, grammar and understandability. Four unsuitable substances have been removed. The questions were then subjected to item analysis. In order to determine the reliability of the achievement test, the Sperman-Brown test used two equivalent half-divide methods and the reliability coefficient α was found as 0.869 and the Pearson correlation coefficient was found as 0.934. At the end of the reliability and validity analysis, an achievement test that consists of 24 multiple choice questions is improved. As a result of all the analyzes made, it was determined that university students were a valid and reliable measurement tool for measure knowledge about renewable energy

___

  • Açıkgöz, C. (2011). Renewable energy education in Turkey, Renewable Energy, 36: 608-611.
  • Ayas, A., Çepni, S., Johnson, D. ve Turgut, M. F. (1997), Kimya Öğretimi, Öğretmen Eğitimi Dizisi, YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Yayınları, Bilkent-ANKARA.
  • Çalık, M. & Alipaşa, A. Y. A. S. (2003). Çözeltilerde Kavram Başarı Testi Hazırlama Ve Uygulama. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(14): 1-17.
  • Çepni, S., Bayrakçeken, S., Yılmaz, A., Yücel, C., Semerci, Ç., Köse, E., Sezgin, F., Demircioğlu, G. ve Gündoğdu, K. (2008). Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çelikler, D., & Kara, F. (2011, April). İlköğretim matematik ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji konusundaki farkındalıkları. In 2nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications (pp. 27-29).
  • Güneş, T., Alat, K. & Can Gözüm, A. İ. (2013). Fen Öğretmeni Adaylarına Yönelik Yenilenebilir Enerji Kaynakları Tutum Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. Eğitim Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(2): 269-289.
  • Bilen, K., Özel, M. & Sürücü, A. (2013). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Tutumları. Dumlupinar University Journal of Social Science/Dumlupinar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (36).
  • Kara, Y. & Çepni, S. (2011). Investigation the Alignment between School Learning and Entrance Examinations through Item Analysis. Journal of Baltic Science Education, 10(2): 73-86.
  • Kempa, R. (1986). Assessment in Science. Cambridge University Press, Cambridge, London.
  • Liarakou, G., Gavrilakis, C. & Flouri, E. (2009). Secondary school teachers’ knowledge and attitudes towards renewable energy sources. Journal of Science Education and Technology, 18(2): 120-129.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). (2005). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi 4., 5., 6., 7. ve 8.Sınıflar Öğretim Programı. Ankara: MEB Yayını.
  • Narlı, S., & Baser, N. E. (2008). " Küme, Bağıntı, Fonksiyon" Konularında Bir Başarı Testi Geliştirme ve Bu Test İle Üniversite Matematik Bölümü 1. Sınıf Öğrencilerinin Bu Konulardaki Hazırbulunuşluklarını Betimleme Üzerine Nicel Bir Araştırma. http://dergipark.gov.tr
  • Ogan Bekiroğlu, F. (2004). Ne kadar Başarılı?, Klasik ve Alternatif Ölçme- Değerlendirme Yöntemleri ve Fizikte Uygulamalar (1. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Özçelik, D. A. (2010). Ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi.
  • Tekin, H. (2000). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.
  • Tezbaşaran, A. A. (1996). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  • Tanrıverdi, B. (2009). Sürdürülebilir Çevre Eğitimi Açısından İlköğretim Programlarının Değerlendirilmesi. Eğitim ve Bilim, 34 (151): 89-103.
  • Turgut, M.F. (1992). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Saydam Matbaacılık.