LİMANLARIN BÖLGESEL VE EKONOMİK ETKİLERİ: TEKİRDAĞ-REN NEHRİ KARŞILAŞTIRMASI

Küreselleşmenin ekonomik hâkimiyetinde olan günümüzde ticaret lojistikten bağımsız olarak düşünülemez. Hammadde, üretim, tüketim üçgeninin binlerce kilometreyi bulabilen çevresinde dolanarak bu üç faktörün ortak bir noktada buluşturulması ancak ve ancak gelişmiş taşımacılık ağlarıyla mümkündür. Taşımacılığın ana faktörü ve taşımacılık ağlarının temel birleştiricisi ise denizyolu taşımacılığıdır. Bu lojistik faaliyetlerinin başlangıç ve bitiş noktasında limanlar yer almaktadır. Limanların yarattığı bu artı değer günümüz Batı Avrupa nüfusunun dağılımına da karar vermiştir. İç suyolu taşımacılığı daha ekonomik olduğu için tercih edilen Ren Nehri’nde gemilerle taşınan ürünlere ve ticari güce kayıtsız kalamayan halk, son yüz yıllık süreç içerisinde bölgede bulunan nüfusu ve nüfus yoğunluğunu ciddi düzeyde arttırmıştır. Türkiye’nin Tekirdağ ili incelediğinde ülkenin geri kalanına oranla oldukça yüksek bir nüfus artış oranı görülmektedir. Şehirde bulunan nüfusun dağılımına bakıldığında ise limana yakın ilçelerde daha yüksek bir nüfus görülmektedir. Çalışmada öncelikle makro açıdan Hollanda’daki Ren Nehri değerlendirilmiş olup, sonrasında Tekirdağ ilinin liman faaliyetlerinin bölgesel kalkınmaya olan etkisi araştırılmıştır.

Regional and Economic Impacts of Ports: Comparison of Tekirdağ-the River Rhine

In today's economic dominance of globalization, trade cannot be considered independently of logistics. It is only through advanced transportation networks that these three factors can be brought together in a common place by circulating the raw material, production, consumption triangle around thousands of kilometers. The main factor of transportation and the main unifying agent of transportation networks is maritime transportation. Ports are located at the beginning and end of these logistics activities. This added value created by the harbors also decided on the distribution of today's Western European population. The inland waterway transportation is more economical when viewed commercially. The products that are transported by ship on the River Rhine, and the people who cannot be ignorant of the trade, have significantly increased the population and population density in the region in the last hundred years. When we examine Turkey's province of Tekirdağ, we see a very high population growth rate compared to the rest of the country. When we look at the distribution of the population in the city, a higher population is seen in the regions near the port. These assessments will directly affect the amount of regional development and the impact of the port on this development. In the study, the Rhine River in the Netherlands was firstly evaluated in terms of macro, and then the effect of the port activities of Tekirdağ province on the regional development was investigated.

___

  • Alderton, Patrick M. (1995). Sea Transport: Operation and Economics. London: Thomas Reed Publications.
  • Altınçubuk, Fikret (2000). Liman İdare ve İşletmesi. İstanbul: Deniz Ticaret Odası Yayınları.
  • Akarçay, Nermin (2011). “Tekirdağ Limanları ve Türkiye Deniz Taşımacılığındaki Payı”. Tekirdağ Değerleri Sempozyumu (21 Ekim 2010), s. 136-145.
  • Arslan, Kahraman (2005). “Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Kalkınma Ajansları”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 7, s. 275- 294.
  • Baykal, Reşat (2012). Karma Taşımacılık Yaklaşımıyla Limanlar ve Terminaller. İstanbul: Birsen Yayınevi.
  • Bayraktutan, Yusuf ve Mehmet Özbilgin (2013). “Limanların Uluslararası Ticarete Etkisi ve Kocaeli Limanlarının Ülke Ekonomisindeki Yeri”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 26, s. 11-41.
  • Elmas, Gülen (2001). Küreselleşme Sürecinde Bölgesel Dengesizlikler. İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Eroğlu, İlker (2016). “Tekirdağ Limanı’nın Coğrafi Özellikleri ve Türkiye Limanları Arasındaki Yeri”. Humanitas, C. 4, S. 7, s. 189-213.
  • Es, Muharrem ve Engin Kudu (2008). “Liman – Kent İlişkileri ve Dünyada Liman Kentleri – II”. Yerel Siyaset, S. 35, s. 28-39.
  • Forbes Türkiye Dergisi. Ekim (2016).
  • Huisman, Pieter ve Joost de Jong, Koos Wieriks (2000). “Transboundary Cooperation in Shared River Basins: Experiences from the Rhine, Meuse and North Sea”. Water Policy 2, s. 83–97.
  • İMEAK DTO Deniz Ticareti Dergisi. Haziran (2015). Liman Eki s. 19.
  • Jung, Bong-min. (2011). “Economic Contribution of Ports to the Local Economies in Korea”. The Asian Journal of Shipping and Logistics, C. 27, S.1, s. 1-30.
  • Karcıoğlu, Reşat ve Fatma Temelli (2016). “Liman İşletmelerinde Geleneksel Maliyetleme ve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme: Bir Uygulama”. Dokuz Eylül Üniversitesi Fakültesi Dergisi, ULK 2015 Özel Sayı, s. 71-98.
  • Koday, Saliha (1998). “İskenderun Limanı”. Türk Coğrafya Dergisi, s. 33, s. 211-235.
  • Koldemir, Birsen (2003). “Kombine Taşımacılıkta Ulaştırma Sistemlerimizin Durumu, Limanlarımızın Sorunları ve Çözüm Önerileri”. Mühendislik Bilimleri Genç Araştırmacılar I. Kongresi, İstanbul. s. 57-69.
  • Köstekli, Ş. İ. (1999). “Avrupa Birliğinde Bölgesel Kalkınma Politikaları”. Ekonomide Durum, 6. Kitap, s. 155-178.
  • Küçüker, Celal (2000). “Yeni Ekonomik Coğrafya ve Kalkınma”. Ekonomik Yaklaşım Derneği Dergisi, C. 11, S. 38, s. 7.
  • Li-zhuo, Liu (2012). “Analysis of the Relationship Between QinHuangDao Port Logistics and Economic Growth”. Advances in information Sciences and Service Sciences (AISS), C. 4, S.4, s. 105-114.
  • Özyavuz, Murat ve Elif Ebru Şişman (2014). “Büyükşehir: Tekirdağ”. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 1 (Özel Sayı), s. 194-217.
  • Rivers of the World Atlas, Netherlands Ministry of Economic Affairs (2010). Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Tekirdağ Ekonomisindeki Gelişmeler Araştırma Raporu (2015).
  • Türsel Eliiyi, Deniz vd. (2008). “Liman Yönetimi ve Rıhtım Atama Problemi”. Ege Akademik Bakış, C. 8, S.1, s. 243-256.
  • http://www.asyaport.com (Erişim: 22.02.2018)
  • http://ec.europa.eu/eurostat (Erişim: 30.03.2018)