Tüketicilerin Kalite Belgelerine İlişkin Tutumları

Tüketici, piyasada kendisine sunulan her ürün ve hizmetin kalite derecesini değerlendirecek bilgi ve donanıma sahip olmayabilir. Teknolojik ürünlerin çok fazla sayı ve çeşitte olduğu günümüz piyasasında ürünlerin kalitelerini değerlendirebilmek özellikle zordur. Bu noktada tüketicilere kalite uygunluk belgeleri rehber olmaktadır. Bu belge, yetkili ya da uzman kuruluşların denetimi altında ürünlerin standartlar, şartnameler, teknik ve estetik özellik ve koşullara uygun olduğunu göstermektedir. Bu araştırma, tüketici haklarının korunması ve tüketici memnuniyetinin artırılması kapsamında kalite belgelerinin tüketici açısından kabul görme ve benimsenme düzeyini belirlemeye yönelik olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir.

Consumers's Attitudes About Quality Certificates

Consumers may not have the necessary information to evaluate the quality of all the products and services in the market. In today' market where too many technological products are offered, it is very difficult to evaluate the quality of products. Quality certificates guides the consumers at this point.This certificate proves the conformity of the products to the special standarts, specifications, technical and esthetical features and conditions under the control of specialists. This study is planned and carried out to determine the acceptance and adoption level of quality certificates by consumers in the context of protection of consumer rights and maximization of consumer satisfaction.

___

  • Akipek, Ş. (2001), " Türkiye'de Tüketicinin Korunmasının Yasal Boyutu ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun", Standart, s: 23-31.
  • Babaoğul, M., Altıok, N., (2007), "Evrensel Tüketici Hakları", Tüketici Yazıları, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, Ankara
  • Babaoğul, M., Sürgit, E. B., (2010), Tüketicinin Korunması ve Tüketici Haklarına İlişkin Bilinç Düzeyi Araştırması, Hacettepe Üniversitesi Tüketici Pazar Araştırma Danışma Test ve Eğitim Merkezi, Tüketici Çevre ve Eğitim Vakfı, Ankara
  • Erdil, O., Baydar, M., (2007), "Ürün Özelliklerinin Seçimi: İleri Teknoloji Ürün Pazarında Tüketici İhtiyaçları Ve Üretici Kalite Geliştirme Harcamalarının Eşzamanlı Optimizasyonu", Zonguldak Karaelmas Üniv., Sosyal Bilimler Dergisi, C:3, S: 5.
  • Hekimci, F., (2007), "Tüketici, Kalite, Verimlilik ve Yurttaş Mutluluğu", Tüketici Yazıları I, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, Ankara.
  • Kanıbir, H., Saydan, R., (2006), "Bilgi Çağında Bilgili Tüketim Toplumunu Arayış: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Getirdikleri Ve Ev Hanımlarının Bilgi Düzeyi Üzerine Bir Araştırma", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Dergisi, C;11, S;2,s: 103- 123.
  • Macgregor, S., (1998), "Towards Adopting A Global Perspective in The Field of Consumer Studies", Journal of Consumer Studies and Home Economics, Vol;22, N; 2.
  • Mocan, N., (2001), "Can Consumers Detect Lemons? Information Asymmetry in the Market for Child Care," NBER Working Papers, #8291
  • Nart, S., (2008), "Tüketici Haklarının Pazar Ortamındaki Fonksiyonelliği: Hak Arama Davranışı ve Bilgi, Bilinç, Tutum İlişkisi", Akademik Fener, s:2-30
  • Özbölük, T., (2010), "Pazarlamada Bilinçli Tüketim ve Tüketicilerin Bilinçli Tüketime İlişkin Tutumlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Özdemir, N., (1999) "Ahilik Örgütü ve Toplam Kalite Yönetimi", Standart Dergisi, S: 446,s:17-22.
  • Tok, H., (2007), "Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye'nin Tüketici Haklarının Değerlendirilmesine ve İyileştirilmesine Yönelik Bir Araştırma", Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon.
  • Xiao, M., (2013), "Is Quality Certification Effective? Evidence from the Childcare Market",
  • http://www2.econ.iastate.edu/faculty/mxiao/research/certif_ Xiao.pdf (18. 04. 2016)