Şiddet ve Savaş Kültürünün Oluşumuna Dair İlk Bulgular

Savaş karşı tarafa üstün gelme gayesiyle belirli ölçülerde şiddet kullanımıdır. Böylece istekler zorla karşı tarafa kabul ettirilmek istenir. Şiddet bir gücün veya bir davranışın derecesi ve sertlik anlamında kullanılmaktadır. Bu bir temel dürtü ve varoluş gereği; grup içi otorite sağlamak ve diğerlerinin varlığını sindirme ve karşı tarafa zarar verme yönelik olarak gerçekleşir. Zaman içerisinde bireysel gerçekleşen şiddet hareketleri giderek organize hale dönüşmüştür. Değişik amaçlarla gerçekleştirilen bu şiddet hareketleri içine taktik ve stratejilerin de girdiği daha karmaşık hale dönüşürken, işin içine silahlar da girmeye başlamıştır. Bu silahlar başlangıçta doğada kolaylıkla bulunan malzemelerden oluşurken giderek daha öldürücü nitelik kazanır hale gelmiştir. Kültür bir anlamda insanların birikimli uygarlıkları olarak tanımlanır. Bir kültür unsuru olarak şiddet ve savaş kültürü de bu kapsamda giderek gelişmeye başlamış ve günümüze kadar gelişerek ve birikerek gelmiştir. Her ne kadar bu savaş ve çatışmaların nasıl gerçekleştiğine dair yazılı belgeler bulunmasa da günümüzde dünyanın değişik bölgelerindeki yapılan kazılardan elde edilen bulgulardan tarih öncesi döneme ait insanların savaş aletlerine rastlıyoruz. Bunların çoğu öldürme amaçlıdır. Bunların değerlendirilmesi ile bazı sonuçlara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bu araştırmalara göre şiddet kavramı tarih öncesi dönemde de belirli ölçülerde vardı. Kenya’da Turkana gölü yakınlarında bulunan Naturuk Bölgesinde 2012 yılında bulunan cesetler tarım toplumuna geçmeden önce de bazı şiddet olaylarının yaşandığını bizlere göstermektedir. Araştırmalar bunların bir tesadüf eseri şiddetten çok planlı bir faaliyetin parçası olduğunu göstermektedir. Bu kalıntılar bir anlamda günümüzde yaşanan savaşların da öncüsü sayılabilir. Bu çalışmada antropolojik açıdan bulgulara da dayanılarak başlangıçtan itibaren ilk savaşların ve şiddet kültürünü nasıl oluştuğu incelenecektir.

First Findings And Beliefs About The Formation Violence And War Culture

The war is the use of violence to a certain extent with the intention of overcoming the opposite side. Thus,requests are forced to be taken to the opposite party. Violence is used in the sense of a degree of strengthor a behavior and hardness. This is based on a basic impulse and existence to provide in-group authorityand to intimidate others and harm the other. In time, individual acts of violence became increasinglyorganized. While the tactics and strategies into these violent movements, which were carried out fordifferent purposes, became more complex, weapons began to enter into the Daily life. These weapons aremade of materials that are easily found in nature and have become increasingly lethal. In a sense, cultureis defined as the cumulative civilizations of people. As a culture element, the culture of violence and warhas also begun to develop in this context and it has developed and accumulated to the present day. Althoughthere are no written documents on how these wars and conflicts took place, today we come across thefindings of the excavations made in different parts of the world and the instruments of the prehistoric period.Most of these are for killing purposes. It is possible to reach some results by evaluating them. Accordingto these studies, the concept of violence had a certain extent in the prehistoric period. In the NaturukRegion, near the Turkana Lake in Kenya, the corpses found in 2012 show us that there have been someviolent incidents before moving to agricultural society. Research shows that they are part of a plannedactivity rather than a coincidence. In a sense, these remains can be regarded as the pioneers of the wars.In this study, we will examine how the first wars and violence were formed from the beginning on the basisof the anthropological findings.

___

  • Fromm, Erich. (1995). İnsandaki Yıkıcılığın Kökenleri, Çev. Şükrü Alpagut, Payel Yayınevi, 2. Basım, İstanbul. Kur’anı Kerim, Maide Suresi 27-32.
  • Fromm, Erich. (2000). Sevginin ve Şiddetin Kaynağı, Çev. Yurdanur Salman ve Nalan İçten, Payel Yayınları, İstanbul.
  • Kani, Mustafa. (2010). Okçuluk Kitabı, Ed. İ. Aydın Yüksel, İstanbul Fetih Cemiyeti, İstanbul.
  • Vamik D. Volkan. (2007). Kimlik Adına Öldürmek, Çev. Medine Banu Büyükkal, Everest Yayınları, İstanbul.
  • Kraus, Gerhard. (1990). Human Origins and Developmens from and African Ancestory, London.
  • Uslubaş, Tolga, Dağ Sezgin. (2007). Dünya Tarihi Ansiklopedisi, Karma Kitaplar, İstanbul.
  • Gowlett, John. (1984). Ascent to Civilization, New York, USA.
  • Woolf, Daniel. (2014). Tarihin Küresel Tarihi, Çev. Mehmet Moralı, Alfa Tarih, İstanbul.
  • Özveri, Murat. (2006). Okçuluk, Umut Matbaacılık, İstanbul.
  • Rousseau, J. Jacques. (1986). İnsanlar Arasında Eşitsizliğin Kaynağı, Çev. Rasih Nuri İleri, Say Yayınları, İstanbul.
  • Harman, Chris. (2013). Halkların Dünya Tarihi, Çev. Uygur Kocabaşoğlu, Yordam Kitap, İstanbul.
  • Morgan, Lewis Henry. (1986). Eski Toplum, Çev. Ünsal Oskay, Payel Yayınları, İstanbul.
  • Fikretoğlu, Ozan. (1990). Toplumsal Psikoloji Perspektifinden Kültür ve Kültür Değerleri, KKTC MEB Yayınları, Lefkoşe.
  • Bauer, Susan Wise. (2013). Antik Dünya, Çev. Mehmet Moralı, Alfa Basım Yayım, İstanbul.
  • Bottero, Jean. (2006). Kültürümüzün Şafağı Babil, Çev. Ali Berktay, YKY, İstanbul.
  • Ponting, Clive. (2011). Dünya Tarihi, Çev. Eşref Bengi Özbilen, Alfa Yayınları, 1.Basım, İstanbul.
  • https://www.unfpa.org/ UN Population Fund data. Erişim Tarihi, 28 Şubat 2019.
  • https://www.bible.com/tr/bible/170/1JN.3.TCL02,Yuhanna I, 3:12. Erişim Tarihi: 01 Mart 2019.