YARATICILIK VE TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ ÜZERİNE: BİR ÖRNEK TABANLI TASARIM PLATFORMU

Yaratıcılık, alışıldık fikirlerin alışılmadık bir biçimde birleşimi olarak ifade edilir. Tasarım eğitimi, temel olarak yaratıcılığı, yaratıcılık için gerekli olan bağımsız hareket edebilme yetisini, görsel düşünmeyi ve görsel ifade becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Orta öğretim boyunca öğrencilerin, verilen bilgilerin tekrarına yönelik ve bağımsız, orijinal, duyarlı, öz benlikçi aklı yadsıyan bir eğitimden geçtikleri kanaati yaygındır. Öte yandan yaratıcılık ve tasarım pratiği, hafızada biriktirilen fikirler ve görsellerin bir kütüphane, bilgi deposu veya referans kaynağı olarak kullanılmasıyla işler. Bu nedenle görsel malzeme, tasarım pratiğinde biryandan gerekli olan öte yandan tasarımcıyı bağımlı kılan ve sınırlayan bir nitelik taşımaktadır. Bu çerçevede, görsel malzemelerin orta öğretim öğrencileri tarafından yeni ürün tasarımı sürecinde nasıl kullanıldığını anlamaya yönelik bir çalışma yürütülmüştür. Çalışma, geliştirilen örnek tabanlı tasarım platformu kullanılarak, mevcut işlevsel bileşenlerden yeni ürün örüntüleri oluşturmak üzerine kuruludur. Çalışmada geliştirilen platformun, orta öğretim seviyesinde yürütülen Teknoloji ve Tasarım dersi dahilinde kullanılması hedeflenmiştir

ON CREATIVITY AND TECHNOLOGY AND DESIGN COURSE: A CASE-BASED DESIGN PLATFORM

Creativity is defined as outrageous combination of ordinary ideas. Basically design education aims to develop creativity, the ability to act independently, visual thinking, and visual expression skills. It is a common opinion that during secondary education students go through an instruction that rely on memorization and neglect competency. On the other hand, creativity and design practice operate by utilizing visual and ideas stored in memory as a library, or a source of reference. For this reason, visual material in design is regarded as a factor that is necessary on the one hand, and that is limits and renders the designer dependent on the other hand. Within this reason, a study is conducted to understand how secondary school students utilize the visual material in product design. The study is based on creating new product patterns by combining existing functional components via the developed case-based design platform. The developed design platform in the study is aimed to be used in Technology and Design course in secondary education

___

  • Akbulut, D. (2010). An evolutionary basic design tool. (Basılmamış doktora tezi), Bilkent Üniversitesi. Akbulut, D., Güroğlu, S. (2014). A case based approach in industrial design. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 122, (s. 250-254).
  • Akkan, E., (2010), Ortaöğretimde Üstün Yetenekli Öğrencilerin Duygusal Zeka ve Yaratıcılık Düzeylerinin Yaşam Doyumlarını Yordama Gücü, Yüksek lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat
  • Amabile T.M, (1983), The Social Psychology of Creativity, Springer-Verlag, New York.
  • Aydın, F., (2009), Teknolojinin Doğasına Yönelik Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Görüşlerinin ve Kavramlarının Gelişimi ve Öğretimde İkilemlerin Etkililiği, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Barker A., (2001), “Yenilikçiliğin Simyası”, (çev. Ahmet Kardam), Mess Yayınları, İstanbul.
  • Bayazıt, N., (2008). “Tasarımı anlamak”, İdeal Kültür-Yayıncılık, İstanbul
  • Cüma, S., (2008), İlköğretim Okullarındaki Teknoloji ve Tasarım Dersi 6. Sınıf Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, Yüksek lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara Eggleston, J., (1997). What is Design and Technology Education?, In F. Banks (Ed.), Teaching Technology, London and New York: Routledge.
  • Gero, J., Kazakov, V., Schnier, T., (1997) Genetic engineering and design problems, Dasgupta D. & Michalewicz Z. (der.) Evolutionary Algoritms in Engineering Applications (s.47-68), Berlin: Springer Verlag, (s. 20-35).
  • Hatırnaz, A. A., (2010). Tasarım eğitiminde yaratıcılığı geliştirmeye yönelik yöntem önerisi: Tasarım döngüsü. Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Karabulut, S., (2009), Ürün Geliştirme Takımlarında Yaratıcılık ve Yenilik Yönetimi, Yüksek lisans Tezi, Gebze İleri teknoloji Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  • Keçel N., (2009), Teknoloji Ve Tasarım Ders Mekanlarının Teknik Analizi Ve Model Atölye (İşlik) Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Koç, A., (2010), Teknoloji ve Tasarım Dersi Programı Üzerine İş Eğitimi Öğretmenlerinin Görüş ve Düşüncelerinin Belirlenmesi (Antalya İli Örneği), Yüksek lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Koç, A., Şık, A., (2010). Teknoloji ve Tasarım Dersi Programı Üzerine İş Eğitimi Öğretmenlerinin Görüş ve Düşüncelerinin Belirlenmesi (Antalya İli Örneği). Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 27 (58-71).
  • MEB, (2010). İlköğretim Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6, 7 ve 8. Sınıflar), Başak Matbaacılık, Ankara.
  • Schmitt, G. (1994). Case-based design and creativity. A. Tzonis & I. White (der.) Automation based creative design (s.41-53). Amsterdam: Elsevier.
  • Simoff, S., Maher M.L., (1998). Ontology-based multimedia data mining for design information retrieval, Proceedings of ACSE Computing Congress, Cambridge.
  • Tunalı, İ., (2004), “Tasarım Felsefesine Giriş”, Yem Yayınevi, İstanbul.
  • MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2016). Ortaokul Teknoloji ve Tasarım Dersi: http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx/program2.aspx?islem=1&kno=43 [Erişim: 22 Mayıs 2017]