Klinik Psikolojide Sanat ve Sanat Uygulamaları

Bu çalışmada sanatın, psikolojinin uygulamalı bir alanı olan klinik psikolojideki ve klinik psikolojinin uygulamalarındaki yeri ele alınmıştır. Klinik Psikologlar psikolojik sorunların değerlendirilmesi, tanı koyulması ve tedavi edilmesi gibi alanlarda uygulamalar gerçekleştirir. Bu uygulamalarda birçok farklı disiplinden destek alınarak, gözlemlenemeyen duygu, zihin ve davranış süreçlerinin ortaya çıkmasına olanak sağlanır. Bu sebeple sanatın da dışavurumcu özelliği kullanılır ve bu alanlara dahil edilir. Sanat çalışmalarının psikolojik sorunların ölçme ve değerlendirme, tanı koyma ve tedavi/sağaltım aşamalarına nasıl bütünleştirildiği makalede örnekler ve önerilerle birlikte dile getirilmiştir. Makalede klinik psikoloji ile ilgili bilgi verildikten sonra, ölçme ve değerlendirme ve tanı koyma aşamalarında sanat tekniklerini içeren projektif testlerden, tedavi aşamasında ise sanat terapi uygulamalarından ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. Son olarak, sanat terapi uygulamalarının kimler tarafından ve hangi şartlar altında yapılması gerektiği vurgulanmıştır

ARTS AND ARTWORKS IN CLINICAL PSYCHOLOGY

In this study, the place of arts in clinical psychology, which is an applied branch of psychology, was examined. Clinical psychologists work in the areas of evaluation, diagnosis, and treatment of psychological problems. To be able to work in these areas, processes of emotions, cognitions and behaviors which are in fact unobservable are tried to be observed with the help of other disciplines. Because arts have an expressionist nature, it is also included in the working areas of clinical psychology. How art works were integrated to measurement and evaluation, diagnosis, and treatment of psychological problems were explained in this study with examples and some suggestions. In the article, after a brief information was presented for clinical psychology, projective tests that are used in evaluation and diagnosis of psychological problems, and then art therapy types and applications in the treatment of psychological problems were discussed. Lastly, who is competent enough to conduct art therapy and which circumstances are necessary for art therapy were emphasized

___

  • Alıcı, S. U. (2008). Psikodrama I: Geçmişten geleceğe, rüyadan gerçeğe. Hemşirelikte Eğitim ve Araşırma Dergisi, 5(2), 5-8.
  • Beck, J. S. (2011). Cognitive Behavior Therapy: Basics and Beyond (2. Baskı). New York, NY: The Guildford Press.
  • Buck, C. N. (1948). The H-T-P Test. Journal of Clinical Psychology, 4(2), 109-224.
  • Eren, N. (2016). Psikodinamik sanat psikoterapisi: Aktarım ve karşı aktarım. Türkiye Klinikleri Journal of Psychiatric Nursing-Special Topics, 2(3), 46-53.
  • Machover, K. (1949). Personality projection in the drawing of the human figure: A method of personality investigation. (pp. 3-32). Springfield, IL, US: Charles C Thomas Publisher, ix, 181 pp.
  • Plante, T. G. (2005). Contemporary Clinical Psychology (2. Baskı). USA: John Wiley & Sons
  • Inc. Savaşır, İ., Soygüt, G., & Barışkın, E. (2009). Bilişsel-Davranışçı Terapiler. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  • Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E., (2009). Şema terapi. T. Özakkaş (Ed.), (T.V. Soylu, Çev.) İstanbul: Litera.