ZERDÜŞT’ÜN İLMİ VE KAZAK FELSEFESİNİN KÖKENİ

Bu makalede, bozkır Peygamberi olan Zerdüşt, yirmi bir kitaptan oluşan nazım şeklinde yazılan dünyadaki ilk eseri olan “Avesta” adlı kutsal kitabın yazarı olduğu ispat edilmiştir. Zerdüşt, dünya alimlerinin ortak kararına göre, Orta Asya’da, Ceyhun ile Seyhun’un Aral Denizi'ne aktığı, eski Horezm bölgesinde yaşamıştır. Bu bölgede ise, eskiden Türkler yaşamışlardır. Eski Türklerin Tanrıcılık dini ile bozkır Peygamberi olan Zerdüşt ismi verilen Zerdüşt bilimi hakkında yazılmış olan “Avesta” eserini karşılaştırdığımızda, her iki dinin arasındaki hiç bir farklılık olmadığı sonucuna varmıştık. İki dini eserin temel ilkesi, dualizm, yani iyilik ile kötülük arasındaki sonsuz bir mücadeledir. Bu iki din, iyiliği, insanlığı, hakikati, uzun hayat yaşamanın yollarını vaaz eder. Makalede, her iki dinin de köklerini eski aşiret döneminden aldıklarını açıklanmıştır. Mesela, Prof. Dr. M.Adji’ye göre, Tanrıcılık, eski Türklerde M.Ö. 5.-3.yy. arasında tamamen yaygınlaşmıştır. Her iki din dünyadaki tüm dinlerin atalarıdır. Bu yazıda, "Avesta" kitabı ile onun yazarı Zerdüşt’ün doğduğu döneminin birbirinden ayrılması imkansız olduğu söylenmektedir. Eski Türklerin ataları olan Saka, Hun, Üysin ve Kanglı boylarının devletlerinin kurulmasında oluşan Zerdüşt dini ve "Avesta" kitabı, Türklerin Tahrı’ya ibadet dini ve asıl mirası olarak kabul edilir. Türklerin Tanrıcılık dini ise, Kazak felsefesinin temelidir.

THE SCIENCE ZARATHUSTRA AND THE SOURCE OF KAZAKH PHILOSOPHY

This article is devoted to the creation of the Field Creator, the author of twenty-one poems in the world, the author of the sacred heritage of the "Avesta". This is done in the ancient Khorezm region of Central Asia, the Amudarya and the Aral Sea of the Syr Darya in accordance with the general opinion of scientists around the world. And this region was inhabited by ancient Turks. When we compare the work of the Avesta with Zoroastrianism, named after Zarathuhtra, the ancient Turkic people and the prophet of the steppe, there is no difference between the two religions. The main principle of two religious works is dualism, an endless struggle between good and evil. These two religions spread good, humanity, truth and longevity. Both religions were created in the era of the aboriginal tribe. For example, according to Professor M. Aji, according to historical data made by the Chinese, the ancient religion of the Turks, between the AD. V-ІІІ centuries, it was fully developed and distributed in large regions. Both these religions are the ancestors of all religions in the world. Recall that, the book of the Avesta and the birth of the Creator of this book can not be divided. All ideas and conclusions in this direction are summarized as follows: Zoroastrian religion - Avesta is the religion of the Turkic worship of the Turkic people, which was created at a time when the ancient Turkic people founded the Sak, Uisin and Kangli tribes. And in this article the Turkic people are the subject of the religion of the Lord and the source of Kazakh philosophy.

___

  • 1. Аджи М. (1994). Полынь половецкого поля.–М:ТОО «Пик-контекст», –315 с.
  • 2. Бертельс Е. Э. (1960). История персидско-таджикской литературы. –М: изд-во. Вост. лит-ры. –555 с.
  • 3. Краткая история литертуры Ирана, Афганистана и Турции. (1971). –Л: изд-во Ленинградского ун-та,–118 с.
  • 4. Дадаш-Заде М. А. (1979). Азербайджанская литература.–М: Высшая школа, –417 с.
  • 5. Ницше Ф. (1991). Так говорил Зороатуштра. –Алматы: Жазушы, –300 с.
  • 6. Бартольд В. В. (1927). История культурной жизни Туркистана. –Л: АНСССР, –217 с.
  • 7. Аманжолов А. (1996). Түркі филологиясы және жазу тарихы. –А.: Санат, –125 б.
  • 8. Карауулу Ө. (1994). Көне түріктер тарихы. Бишкек, 190 б.
  • 9. Рахымжанов Б.Қ., Сағатова Ә.С. (2013). т.б. Қазақ рухының философиясы. Қарағанды. «Ақнұр» баспасы.
  • 10. Геродот. (1999). История. Избранные страницы. С.-Петербург: «Амфора».
  • 11. Диоген Ларетский. (1979). Әйгілі философтардың өмірлері, ілімдері, нақыл сөздері. М.
  • 12. Еңсегенұлы Т. (2013). Көне түркі руна жазба поэзиясы, ондағы философиялық жүйе. Бірінші том.–А.: «Тоғанай Т», –320 б.
  • 13. Құдайбердіұлы Ш. (1991). Үш анық. Әлем. Альманах. 1-басылым. Алматы.
  • 14. Мырзалы С. (2010). Философия. Алматы.