KAZAK VE KIRGIZ TÜRKÇELERİNDEKİ DEYİMLERİN BİLİŞSEL TEMELİ

Günümüzde, dünya görüşünün genel kendini ifade etmesini ve bireyin, bir grup insanın veya bir ülkenin bütününün birikmiş deneyimini analiz eden bilimsel terimleri araştırmaya ihtiyaç vardır. Deyimler, bir ülkenin ekonomi, ev hayatı ve kültürü hakkında ortak bir bilgi içerir. Makalede, ülkenin özünü ve içinde yaşayan toplumu gösteren kararlı ifadeleri ele almaktadır. Kazak ve Kırgız Türkçelerindeki düzenli ifadelere ve ayrıca bilim adamlarının efsaneler ve efsaneler alanındaki keşiflerine özellikle dikkat edilmektedir.

THE COGNITIVE BASIS OF SUSTAINABLE COMBINATIONS OF WORDS IN KAZAKH AND KYRGYZ LANGUAGES

It is now necessary to study cognitive terms in order to analyze common phraseology in order to analyze the identity of certain people, a nation, one's own experience and worldview. Phraseologisms contain information that conveys the whole truth about the collective knowledge, economics, profession and culture of this nation. In this case, the article analyzes permanent expressions of the identity of the national identity. In particular, the cognitive basis of regular expressions in the Kazakh and Kyrgyz languages is associated with the mythical findings of scientists

___

  • 1. Сағидолда Г. С. (2011). Түркі-моңғол дүние бейнесінің тілдік фрагменттері. – Астана: Сарыарқа. – 304 б.
  • 2. Нұрдәулетова Б. И. (2011). Когнитивтік лингвистика. Оқулық. – Алматы: ҚР Жоғары оқу орындарының қауымдастығы, – 312 б.
  • 3. Уәли Н. (2007). Қазақ сөз мәдениетінің теориялық негіздері. Филол. ғыл. док. дисс.автореф: 10.02.02. – Алматы: А.Байтұрсынұлы атындағы Тіл білімі институты, - 58 б.
  • 4. Қоңдыбай С. (2004). Арғықазақ мифологиясы. Бірінші кітап. – Алматы: Дайк-Пресс, – 512 б.
  • 5. Сыздықова P. F. (1993). Қазақ әдеби тілінің тарихы. – Алматы.
  • 6. Валиханов Ч. Ч. (1958). Избранные произведения. – Алматы.
  • 7. Қырғыз халық ертегілері. (1992). Алматы: Қазақстан, – 176 б.