ÖMER SEYFETTİN’İN ŞİİRLERİNDE SÖYLEM VE ANLATIM

Ömer Seyfettin Türk Edebiyatında hikâyeleriyle tanınan bir yazardır. Bununla birlikte çeşitli süreli yayınlarda şiir de yayımlamış; ancak şairliği, daima hikâyeciliğinin gölgesinde kalmıştır. Yapılan son araştırmalar neticesinde bir kitap oluşturacak kadar şiiri bir araya getirilen Ömer Seyfettin’in metinleri, hem bireysel sanat anlayışını hem de dönemin estetik değerlerini yansıtması bakımından önemli bulunmuştur. Bu çalışmada Ömer Seyfettin’in şiirleri tasnif edilerek incelenmiş ve çeşitli başlıklar altında bir araya getirilmiştir. Oluşturulan başlıklar, söylem ve anlatım özelliklerine göre düzenlenmiştir. Yapılan inceleme esnasında, Ömer Seyfettin’in hikâyelerindeki tutumun aksine, bireyin iç dünyasına ve şiirin estetik niteliğine tahmin edilenden daha fazla önem verdiği ve bazı şiirlerinde, hikâyeciliğinden gelen birtakım anlatım unsurlarının varlığı dikkati çekmiştir. Bu unsurlar bazen bir söz veya söz grubu büyüklüğünde kimi zamansa anlatma esasına bağlı bir edebî metnin olay, şahıs, zaman ve mekân gibi unsurlarından bir veya birkaçını içerecek kadar kapsamlıdır. Dönemindeki şiir anlayışından ve hâkim söyleyiş biçimlerinden bir veya birkaç yönüyle ayrılan tüm bu noktalar, Ömer Seyfettin’in şairliği üzerine yapılmış daha önceki çalışmalardan hareketle ortaya konmuştur.

Discourse And Narration in Ömer Seyfettin’s Poems

Ömer Seyfettin is an author who is mostly known for his stories in Turkish Literature. In addition, he published poems in various periodicals, but his poetry has always been in the shadow of his storytelling. As a result of the latest research, the texts of Ömer Seyfettin, who gathered enough poems to publish a book, were found important in terms of reflecting both individual understanding of art and aesthetic values of his period. In this study, Ömer Seyfettin's poems are analyzed by classifying and brought together under various titles. These titles are arranged according to their discourse and narrative features. During the examination, contrary to the attitude of Ömer Seyfettin in his stories, it is striking that inner world of individual and aesthetic quality of poetry are given much more importance than expected, and the presence of some narrative elements coming from storytelling in some of his poems is very remarkable. These elements are sometimes in the length of a word or a phrase, sometimes it is comprehensive enough to include one or more of the elements such as event, person, time and place of a literary text on the basis of narration. All these points differing in one or more aspects from the understanding of poetry and the dominant style of speech in his period have been revealed based on the previous studies on Ömer Seyfettin's poetry.

___

  • Ali Canip [Yöntem] (2005), “Ömer Seyfettin”, Prof. Ali Canip Yöntem’in Yeni Türk Edebiyatı Üzerine Makaleleri (Haz. Ahmet Sevgi-Mustafa Özcan), Tablet Kitabevi, Konya.
  • Mehmet Halit [Bayrı], “Ömer Seyfettin’e Dair”, Anadolu Mecmuası, Sayı: 9-10- 11, Mayıs 1341 [Mayıs 1925], s. 373-376.
  • Nüzhet Haşim [Sinanoğlu] (1918),“Ömer Seyfettin Bey”, Millî Edebiyata Doğru, C. 1, Cemiyet Kütüphanesi, İstanbul.
  • Ömer Seyfettin (2016), “Bugünkü Şairlerimiz 2”, Ömer Seyfettin-Bütün Nesirleri (Haz. Nâzım H. Polat), TDK Yay., Ankara.
  • POLAT, Nâzım Hikmet (2017), Şair Ömer Seyfettin – Bütün Şiirleriyle (2. baskı), TDK Yay., Ankara.
  • SAKAOĞLU, Necdet (2015), Bu Mülkün Sultanları, Alfa Yay., İstanbul.
  • TANSEL, Fevziye Abdullah, “Ömer Seyfeddin’in Gözden Kaçan Şiirleri ve İğreti Bir Adı: F. Nezihi”, Türk Kültürü Araştırmaları, XVII-XXI/ S. 1-2, 1979- 1983, s. 259-269.
  • YAMAK, Sanem (2008), “Meşrutiyetin Bayramı: ‘10 Temmuz Îd-i Millîsi’”, İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, S. 38, s. 323-342.