YEREL YÖNETİMLERDE ÇEVRE: MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Çevrenin bilinçsizce kullanımı sonucu çevre sorunları artık sadece ülkemizin değil bütün dünyanın mücadele etmek zorunda kaldığı önemli konular arasındadır. Sanayileşmeyle birlikte kitle üretiminin artması, kaynakların sınırsız bir şekilde kullanılması, tahrip edilmesi, hızlı nüfus artışı, kırdan kente göç, çarpık kentleşme, çevre krizlerinin ortaya çıkmasıyla beraber çevre sorunları gittikçe insan ve canlı hayatını daha fazla tehdit eder hale gelmiştir. Hızla artan bu çevre sorunlarına çözüm bulabilmek için uluslar arası kuruluşlar tarafından yasal düzenlemeler oluşturulmaya çalışılmış, çevre sorunlarının azaltılmasına yönelik olarak bu konuda ülkemizde de yasal düzenlemeler, politikalar uygulamaya konulmuştur. Bu noktada çevre politikalarının uygulanmasını sağlayacak, sorunun ortaya çıktığı yerde bertaraf edilmesi için yerel halka yakın birimler olan yerel yönetim birimlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Çevre sorunlarının ortaya çıkış şekline bakıldığında yerelde ortaya çıkan bir çevre sorunu gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu bütün ülkeyi tehdit eder duruma getirmektedir. Bu bağlamda çevre sorunlarının büyümeden ortaya çıktığı yerel birimde ortadan kaldırmak için yerel yönetim birimlerinin önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu araştırmada çevre sorunlarının azaltılmasına yönelik olarak yerel yönetim birimlerinin uygulamaya koydukları çevre politikalarını inceleyerek, özellikle belediyelerin çevre politikaları konusunda üstlendikleri sorumlulukların ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre politikaları konusunda yürütmüş olduğu faaliyetler çevre politikaları kapsamında değerlendirilmiştir.

___

  • Abdulhakimoğulları, E., Sezer, Ö. & Akpınar, M. (2011). Küresel ulusal ve yerel düzeyde bir insan hakkı olarak çevre hakkının gelişimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, Sayı:14.
  • Aksu, C. (2011), Sürdürülebilir kalkınma ve çevre, Güney Ege Kalkınma Ajansı, http://geka.gov.tr/298/analiz-ve-raporlar, (18.08.2020).
  • Bal, H. Ç. (2012). Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde çevre sorunlarıyla mücadele aracı olarak kirlilik izinleri piyasasının etkinliği, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.